Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za cijepljenje mladih Zadranki protiv HPV-a potrebno 1,5 milijuna kuna

01.02.2012. 23:00
Za cijepljenje mladih Zadranki protiv HPV-a potrebno 1,5 milijuna kuna


Cjepivo protiv HPV-a podijeljeno je u tri doze, a svaka doza stoji 900 kuna. Dr. Dukić vjeruje da će se to promijeniti izradom Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice


Preksutra se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, posvećen edukaciji i prevenciji te zloćudne bolesti koja je glavni uzročnik smrti u svijetu te godišnje odnose osam milijuna života. Na potrebu smanjenja stope smrtnosti od raka, danas je upozorila i zadarska Liga protiv raka, čiji su čelnici dr. Branko Dukić, Lada Šokota i Ladislav Tomčuk govorili o aktivnostima koje su već poduzeli, kao i onima koje će uskoro realizirati radi edukacije i prevencije te zloćudne bolesti.
Pozitivne reakcije
Lada Šokota podsjetila je na humanitarni koncert “Davor Strenja i Zadrani” za pomoć djeci oboljeloj od leukemije. Koncert je održan 8. prosinca prošle godine, prikupljeno je 27.500 kuna.
– Sav prikupljen novac donirali smo obiteljima, njih 11, čija se djeca u Zagrebu liječe od leukemije. Svaka obitelj dobila je po 2.500 kuna, nije puno, ali njihova reakcija je pozitivna. Osjećaju se beskrajno sretnima što se njih uopće netko sjetio, a sredstva su, dakako, dobrodošla. No, to nije kraj te priče. Pokušat ćemo se strateški povezati sa Zagrebom, učiniti nešto dugoročno, a ne ovako kratkoročno, samo s prikupljenim sredstvima, kaže Lada Šokota, dodajući da će se sredstva za oboljelu djecu nastaviti prikupljati na ovaj način sve dok se ne napravi “finiš”, dok se ne riješi ta priča.
Nova akcija uslijedila je već 13. siječnja i to humanitarna predstava “Smijeh kao lijek”, za koju su ulaznice rasprodane u roku dva sata. Tom prigodom je prikupljeno 8.060 kuna, a namijenjeno je za besplatni telefon za pružanje psihološke pomoći oboljelima.
– U tijeku su pregovori s operaterima, tako da bi uskoro trebao proraditi besplatni telefon za pružanje psihološke pomoći oboljelima od raka, kaže Šokota.
Dan mimoza
Dopredsjednik Lige protiv raka Zadar dr. Branko Dukić govorio je o Danu mimoze, koji je obilježen 21. siječnja. Od prodaje mimoza, kako je istaknuo dr. Dukić, prikupljeno je 2.700 kuna što je donirano Zavodu za javno zdravstvo za cijepljenje protiv HPV-a, glavnog uzročnika raka vrata maternice.
– Kako cjepivo protiv HPV-a, koje je podijeljeno u tri doze, nije na listi redovitog, obveznog cijepljenja, prikupljen novac dostatan je tek za cijepljenje jedne djevojke. Naime, svaka doza košta 900 kuna, kaže dr. Dukić, ističući da bi Zadarskoj županiji bilo potrebno oko 1,5 milijuna kuna za cijepljenje djevojaka, prije stupanja u spolne odnose, protiv HPV-a.
Dr. Dukić vjeruje da će se stvari promijeniti kad bude izrađen Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Cjepivo ako i ne bude besplatno, dr. Dukić vjeruje da će biti jeftinije. Izrada Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice je u tijeku, a prema najavama stručnjaka, njegova primjena se očekuje početkom 2013. godine.


 IVA ŠKARA TAJNICA LIGE




Zadarske udruge – Liga protiv raka, Europa Donna i Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, prošle su godine od Grada Zadra na korištenje dobili prostorije u Veslačkoj ulici. Iako prostorije ni sada još do kraja nisu uređene, Liga protiv raka i Europa Donna dobile su administrativnu tajnicu Ivu Škaru. Tajnica će raditi od ponedjeljka do petka, od 9 do 17 sati. Čelnici Lige protiv raka, koja broji 73 člana, pozivaju Zadrane da im se priključe u borbi protiv te zloćudne bolesti. Mjesečna članarina iznosi 10 kuna.