SAS Vektor ima šansu dobiti posao s MUP-om, javili se i kupci spremni preuzeti radnike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sas_vektor7
Adam VIDAS

Još jednim prosvjedom, održanim pred nekoliko dana radnici zadarske tvrtke SAS Vektor pokušali su upozoriti na tešku i besmislenu situaciju u kojoj su se našli. Uz isplatu svojih potraživanja, plaća i otpremnina, jedna od glavnih poruka bila je molba državi da poduzme korake koji bi ovu, nekad profitabilnu tvrtku, mogli spasiti. Zbog predstečajne nagobe koja se odužila tvrtka za koju postoji tržište, ali i nekoliko potencijalnih kupaca koji su izrazili interes, svaki dan gubi novac.

Među porukama upućenima Upravi, FINI i ministru financija Borisu Lalovcu da se ubrza i riješi predstečajna nagodba, našla se i poruka Ministarstvu unutarnjih poslova koje je od SAS Vektora naručilo brodove za potrebe granične policije, međutim, od tog natječaja na kraju nije bilo ništa.

Kako smo kasnije u Ministarstvu saznali, oba su natječaja poništena, a na taj su se potez morali odlučiti jer su neki ponuđači Državnoj komisiji  poslali žalbe na natječaj. Radnici SAS-a smatraju da u ponovljenom natječaju imaju šanse dobiti ovaj posao, samo ako država bude imala dovoljno sluha da ga povjeri zadarskoj firmi kojoj bi gradnja policijskih brodova osigurala egzistenciju.  

Da bi to bile moguće, prethodno treba riješiti predstečajnu nagodbu, a to opet ovisi o državi, odnosno njenim institucijama, prije svega FINI čije Nagodbeno vijeće odlučuje o rješavanju nagodbe.

Koliko je stoga radnički prosvjed imao koristi, odnosno je li na zahtjeve radnika reagirala uprava na čelu s vlasnikom Robertom Škifićem i je li itko od prozvanih pozvao radnike ili njihove sindikalne predstavnike na razgovor, provjerili smo kod pravnog zastupnika SSSH-a, Vedrana Uranije. Nazvali smo i Ministarstvo unutarnjih poslova tražeći odgovor na pitanje hoće li na ponovljenom natječaju uzeti u obzir i ponudu SAS Vektora, kao zbog čega ona dosad nije prihvaćena?

- Daljnje postupanje naručitelja, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova, u drugom postupku javne nabave ovisi o odluci Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Ako kojim slučajem dođe do trećeg postupka nabave, Ministarstvo unutarnjih poslova normalno će razmatrati sve pristigle ponude - odgovorili su nam iz MUP-ove Službe za odnose s javnošću.

Postoji dakle šansa da SAS dobije ovaj posao, međutim, jednako dobrih vijesti nema iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, čija podružnica u Zadru zastupa radnike. Uranija kaže kako im se nakon prosvjeda nije javio ni vlasnik tvrtke, ali ni itko iz nadležnih institucija.

- Nažalost, nismo imali poziva, ali nismo ni iznenađeni jer je gospodin Škifić na zadnjem sastanku izrazio želju da se što prije riješi većinskog paketa. Zato nam je sada najvažnije da se dobro riješi predstečajna nagodba, jer su se pojavili kupci zainteresirani za preuzimanje ove tvrtke. Najnovija informacija je da bi Norvežani opet ušli u posao sa SAS Vektorom, a riječ je o novoj tvrtki koja je kupila staru, u međuvremenu likvidiranu. Opet dobro posluju i izrazili su namjeru da preuzmu SAS Vektor, no nisu u tome jedini. Zainteresirani su i Talijani, Mađari i Švicarci, ali nitko ne može kupiti SAS Vektor dok se ne riješi predstečajna nagodba - kaže Uranija.

Ono što je najvažnije, vijest je da su Norvežani spremni preuzeti i radnike i njihova potraživanja, što je opcija koju su radnici jedva dočekali. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno