Raditi po cijele dane samo s pipalicama iscrpljuje fizički i psihički

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Josip Čerina, Joso Klapan i Dražen Jakopec

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, HCR-a, Dražen Jakopec i njegovi suradnici došli su jučer u Paljuv kako bi na licu mjesta doznali stanje stvari s problematičnim projektom razminiranja u tome mjestu. Planiranom načinu razminiranja na dijelu površine, koja je obuhvaćena projektom, kako smo izvještavali, protive se petorica vlasnika zemljišta, rođaci i prezimenjaci Barabe. Oni nisu pristali da se dijelovi njihovih parcela razminiraju strojem i to tvrdeći kako će im se devastirati šuma, već su pirotehničari natjerani da možda i desetak hektara minski sumnjive površine razminiraju ručno. Potvrdili su nam to u HCR-u iz kojeg su izvijestili kako su pirotehničari angažiranih tvrtki dragovoljno odlučili ručno provesti razminiranje spornih površina.

Revoltirani tvrdoglavošću

- To će biti njihov doprinos konačnom rješavanju problema s minama u Općini Novigrad, navode u tom centru, dok sami pirotehničari, premda su pristali na ovakav način rada na spornim površinama, time nisu baš zadovoljni.

- Mi jesmo iskusni, međutim teren koji razminiramo vrlo je težak. Obrastao je niskim raslinjem i hrastićima, zbog čega je teško pristupiti površini tla. Manjim strojevima, kakve koristimo, za razminiranje tisuću metara četvornih treba jedan sat, dok za ručno razmniniranje terena iste površine nas četvorica pirotehničara potrošimo cijeli radni dan. Nije lako tako raditi pipalicama, to nas troši i fizički i psihički, požalio se Tomislav Rožić, zaposlenik tvrtke Bios-F.

A iako je priznao kako se HCR pri provedbi projekata već susretao s raznim problemima, pa i s time da vlasnici zemljišta ne žele pristati na strojno razminiranje kako bi se očuvala šuma, ravnatelj tog centra kazao je kako je osobno revoltiran tvrdoglavošću ovih Paljušana.

"Gledaju samo svoj interes"

- Ti vlasnici zemljišta u ovom projektu sagledavaju samo svoj osobni interes, jednostavno su sebični. Ne žele razmišljati o sigurnosti pirotehničara. Moram podsjetiti kako je uporaba strojeva povećala stupanj i postotak razminiranja, naglasio je Jakopec.

Na području Općine Novigrad dosad je, prema riječima predstojnika zadarske podružnice HCR-a Josipa Čerine, provedeno 37 projekata razminiranja, tijekom kojih su uklonjene 143 mine i 389 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, NUS-ova, dok je 50 mina otkriveno kroz dopunske izvide. Na ovom području dogodilo se 11 minskih incidenata, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a devet ih je teško ozlijeđeno.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno