Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Epiduralna u zadarskom Rodilištu i dalje samo za malobrojne sretnice

01.02.2017. 23:00
Epiduralna u zadarskom Rodilištu i dalje samo za malobrojne sretnice


Protekle dvije godine u Rodilištu zadarske Opće bolnice obavljeno je nešto više od 1.500 poroda po godini, a od toga je samo po 35 poroda bilo obavljeno uz epiduralnu analgeziju koja omogućuje manje bolan porod, a često i ubrzava cijeli proces. Dok je do prije nekoliko godina epiduralna za zadarske rodilje bila dostupna gotovo u svako doba dana, u skladu sa stoljećem u kojem živimo, to se naglo promijenilo. Naime, kako su prije 4-5 godina iz zadarske bolnice počeli odlaziti anesteziolozi, tako se epiduralna mogla dobiti prvo samo radnim danom i to samo tijekom dana, a potom je uskoro svedena na ove minimalne količine.
Kako kaže dr. Branko Dukić, pročelnik Službe za ginekologiju zadarske bolnice, situacija s epiduralnom analgezijom u u zadarskom Rodilištu je vrlo loša.
– Zbog nedostatka anesteziologa, epiduralna se može dobiti samo ponekad i to eventualno kroz jutro, ako je koji od njih slobodan. Dok ne budemo imali tri anesteziologa u dežurstvu, tako će i ostati, a potreba se iskazuje, s obzirom na današnje standarde, kao i na veličinu naše bolnice. To bi pojednostavnilo i posao ginekolozima, kao i porod rodiljama. Česti su upiti i pritisci, traže se čak veze za dobivanje epiduralne, ali nema anesteziologa i mogućnosti za to. Kad su u pitanju hitnoće ili carski rez, anesteziolozi dotrče s drugih odjela. Ako već nije moguće imati tri dežurna anesteziologa u dežurnoj službi, možda bi se mogao uspostaviti neki modus da se stimulira onog anesteziologa koji je slobodan da dođe dati epiduralnu, govori dr. Dukić.
Naime, postupak izgleda tako da anesteziolog uvodi iglu i kateter u epiduralni prostor između dva lumbalna kralješka. Kroz kateter se daje kombinacija lokalnog anestetika i narkotika, što blokira bol, zapravo, osjet je smanjen, ali i dalje prisutan, a ne utječe na svjesnost i motoriku rodilje. Tijekom postupka davanja epiduralne, ali i samog poroda, prate se otkucaji djetetova srca, kao i krvni tlak trudnice, a osim ginekologa, i anesteziolog nadzire rodilju tijekom poroda.
No, to u zadarskoj Općoj bolnici, kao i u još nekoliko njih u Hrvatskoj, zbog istog razloga nije baš dostupno, a kako je do toga došlo, pojašnjava dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice, inače i šef Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.
– Naime, u Općoj bolnici Zadar epiduralna analgezija pruža se već jako dugo godina, u početku dosta sporadično da bi prije petnaestak godina krenuli u ozbiljnije rješavanje tog problema s ciljem da se što većem broju naših rodilja omogući bezbolan porod. Dodatno smo educirali liječnike, nabavili potrebitu opremu te konačno uveli dodatnu dežurnu ekipu (liječnik specijalist anesteziolog i anesteziološki tehničar) koji su 24 sata dnevno (i tijekom vikenda, praznika i blagdana) bili dostupni pružiti tu uslugu. Međutim, unatoč tome, odaziv rodilja je bio vrlo skroman. Tako se primjerice 2007. godine svega 6 posto rodilja odlučilo za epiduralnu analgeziju. Kasnijih godina taj postotak je oscilirao, ali nikad nije prešao 10 posto godišnje, što je, priznat ćete, vrlo loš odaziv, kazao je dr. Karuc.