Koliko o Zadru mogu znati južnokorejski vodiči?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NELICENCIRANI
Činjenica je da pratitelji putovanja, osobe koje dolaze s gostima, priču mogu ispričati jedino dok su u autobusu, ali kada krenu u pješačku turu po gradu ne mogu gostima govoriti o onome što smo mi morali naučiti i za što smo dobili licencu, ističe Bakija
Simeona PANCIROV
Grupa turista prošetala je ovih dana Zadrom sa "svojim" vodičem

Unatoč zimi, koja tradicionalno u Zadar dovodi skupine turista s istočnoazijskog tržišta, na Kalelargi se svakodnevno mogu čuti jezici na čije učenje se rijetko tko odlučuje, ali o povijesti i posebnostima grada govore oni koji za to nemaju nikakvu licencu jer se radi o nelicenciranim turističkim vodičima.

I tako dok su oni koji imaju licencu platili školovanje i našli se na tržištu rada samostalno ili im je to postao dodatni izvor prihoda, njihov posao obavljaju vodiči koji dolaze s Dalekog istoka i kao da nikoga od odgovornih nije briga što priču o nama pričaju oni koji za to nisu educirani.

Zadarski vodiči koji su okupljeni u Udrugu turističkih vodiča Donat s naraslim brojem gostiju s azijskog tržišta muku muče s time kako službenicima Carinske uprave, koji su smješteni na zadarskoj rivi, objasniti da osim što se radi o nezakonitom obavljanju posla samozvanih vodiča stranaca, pitanje je i koliko će kvalitetno biti prezentiran grad i njegova kulturno-povijesna baština.

Potrebna bolja kontrola

- Mogu kazati kako smo pokušavali razgovarati s predstavnicima Carinske uprave u Zadru, ali njihovo je objašnjenje kako se oni ne mogu sporazumjeti s vodičima tih zemalja jer da ovi ne govore niti jedan jezik zemalja Europske unije. Zbog toga oni, kako su nam objasnili, ne mogu naplatiti ni mandatnu kaznu od 500 kuna, niti prekinuti takvo vođenje gradom, kazao je Vinko Bakija predsjednik Udruge turističkih vodiča Donat, koji je ujedno i predavač na Sveučilištu u Zadru.

Vlada, naime, pomalo anarhično stanje u ovoj djelatnosti. Tko ima pravo voditi skupine turista po gradu za Bakiju je prije svega posao onih koji bi trebali kontrolirati tko to o povijesti Zadra priča gostima jer svi licencirani turistički vodiči koji pri zadarskom Sveučilištu prolaze edukaciju osim iznosa od pet tisuća kuna, moraju dobro proučiti što će gostima govoriti kada ih budu vodili gradom.

- Činjenica je da pratitelji putovanja, osobe koje dolaze s gostima priču mogu ispričati jedino dok su u autobusu, ali kada krenu u pješačku turu po gradu ne mogu gostima govoriti o onome što smo mi morali naučiti i za što smo dobili licencu, ističe Bakija.

Kako naglašava, s obzirom na njihovu brojnost najveći su problem nelicencirani turistički vodiči s područja Južne Koreje, Tajlanda, Japana, ali i Kine čiji je broj u porastu, međutim nitko zapravo ne zna o kojim se brojkama radi.

- Naša uloga kao licenciranih turističkih vodiča je ne samo da ih upoznamo s našom povješću, već i da goste potaknemo na potrošnju, istaknuo je Bakija, te dodao kako trenutno na Sveučilištu traju prijave za buduće licencirane turističke vodiče i već ima 20-ak prijavljenih kandidata.

Inspekcija

I dok turistički vodiči iz Zadra očito nisu uspjeli doprijeti do Carinske uprave, koja ovdje ima svoju ispostavu, iskustva primjerice Šibenika, u potpunosti su drugačija.

- Problemi su svugdje isti, ali smo mi uspjeli s ispostavom Carinske uprave u Šibeniku uspostaviti suradnju, te oni na naš poziv redovito odlaze na teren i kažnjavaju "rad na crno", kazala nam je Tina Biluš, predsjednica šibenske Udruge turističkih vodiča Mihovil, koja ističe kako su tijekom pola godine uporno odlazili u Carinu i tražili da se postroži kontrola nelegalnog rada stranih vodiča.

- Zanimljivo je kako je dovoljno da inspekcija samo 2-3 puta izađe na teren i vijest o tome se u roku od jednog dana proširi među onima, koji pokušavaju na ovaj način zarađivati novac, ali i pričati priču o našem gradu. Mi smo kao vodiči solidarni i kada vidimo da netko nema licencu za vođenje, odmah reagiramo i prilazimo grupi koja se vodi te prekidamo vođenje, naglasila je na kraju Biluš. Zakonske izmjene koje su vezane za rad nelicenciranih turističkih vodiča trebale bi uskoro donijeti promjene u reguliranju odgovornosti za stanje na terenu, jer bi prema prijedlogu ubuduće inspekcijski dio posla trebala obavljati Gospodarska inspekcija, za razliku od Carinske uprave koja to trenutno obavlja. Hoće li to u budućnosti donijeti više reda pokazat će vrijeme, ali je činjenica kako očito neke službe u svim dijelovima Hrvatske na isti način ne obavljaju posao za koji su plaćene, a jedan od takvih primjera je i ova situacija s nelicenciranim turističkim vodičima na području Zadra.

Prošle godine samo četiri kontrole

Na naš upit koliko je lani bilo kontrola osoba koje su kao nelicencirani turistički vodiči vodile grupe turista s područja Istočne Azije, dobili smo odgovor od neimenovane osobe potpisane nazivom Ministarstvo financija Carinska uprava.

- Tijekom 2017. godine na području grada Zadra provedene su četiri kontrole nad osobama koje pružaju usluge turističkih vodiča, a dolaze s područja Istočne Azije. Kontrole u praksi su se uglavnom odnosile na turiste s područja Južne Koreje, koji participiraju u najvećoj mjeri. Tijekom spomenutih nadzora utvrđeno je da su u pratnji spomenutih grupa, uz korejske pratitelje, bili prisutni licencirani turistički vodiči s područja Republike Hrvatske. Iz navedenih razloga nisu poduzimane prekršajne mjere. Vezano uz komunikaciju sa strankama, naglašavamo kako prilikom provođenja dokaznog postupka, Carinska uprava koristi usluge ovlaštenih sudskih prevoditelja koji poznaje materinji jezik stranke u postupku, odnosno nekom drugom jeziku razumljivog stranci, uz njenu prethodnu suglasnost. Prilikom provođenja dokaznog postupka utvrđuju se činjenice koje se odnose na samo obavljanje djelatnosti te se uzimaju izjave zatečenih strana. Ukoliko se prilikom nadzornih aktivnosti utvrde nepravilnosti, Carinska uprava provodi prekršajni postupak u vidu podnošenja prekršajnih naloga ili optužnih prijedloga, što se u konačnici provodi u hitnom postupku kako bi se izbjeglo zadržavanje stranke i ostatka turističke grupe na dužni vremenski rok, stoji u odgovoru Ministarstva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)