Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Noć muzeja privukla brojne Zadrane

02.02.2019. 14:07
Noć muzeja  privukla brojne  Zadrane


Unatoč lošem vremenu, zadarski muzeji sinoć su bili jako  dobro posjećeni, osobito Arheološki muzej koji je za ovogodišnju Noć  muzeja priredio niz atrakcija. S njima nas je upoznala voditeljica Odjela  za marketing i odnose s javnošću, Marina Brkić, koja je cijelu večer  imala puno posla jer su posjetitelji nahrupili već u 18 sati, iako je muzej  tek otvoren:
– Zbog vjetra i kiše nismo očekivali da će, čim otvorimo vrata, već biti  ljudi, ali vidimo koliko ih ima. Imamo izložbu "Religije kamenog doba",  a uz nju i tri stalna postava te nekoliko radionica i prezentacija: "Digitalna budućnost je sada"  kojom ćemo prikazati kako digitalizirati muzejsku građu i napraviti 3D oblik muzejskog prostora, nakon čega će se  ti najzanimljiviji predmeti printati putem 3D printera. Imamo i prezentaciju Krešimira Filipeca "Rekonstrukcija izgleda i života nepoznatih  ljudi" kojom će se pokazati kako napraviti potpunu facijalnu rekonstrukciju izgleda ljudi koji su živjeli u srednjem vijeku – kazala nam je  gospođa Brkić, dodajući što je sve još muzej nudio posjetiteljima:
–  Zanimljiva je i prezentacija Marija Novaka sa Instituta za antropologiju "Upotreba suvremenih tehnologija u bioarheologiji: primjer neolitičkog ukopa iz Smilčića" kojom će se predstaviti drevne DNK analize  i analize stabilnih izotopa na primjeru neolitičkog kostura iz Smilčića,  kako bi se pomoću tih analiza napravila potpuna rekonstrukcija  prehrane. Tako se, primjerice, ustanovilo da se ta osoba prije svega hranila žitaricama i da je jela jako malo mesa, da je azijskog podrijetla i  slično – pojasnila je voditeljica marketinga.
Ono što je bilo posebno lijepo vidjeti sinoć dolasci su čitavih obitelji  te brojna pitanja djece koja su bila fascinirana predmetima što su ih sinoć vidjeli u Arheološkom muzeju, želeći se na ovaj način upoznati sa  poviješću svojega grada.