Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Izložbe, recitacije i pjesme u Zavičajni muzej privukle 600 posjetitelja

03.02.2020. 10:15


 
Zavičajni muzej Biograd na Moru na impresivan je način sudjelovao na petnaestoj Noći muzeja koja je kroz raznolik program, besplatan ulaz i zakusku izmamila izniman interes i privukla veliki broj posjetitelja u ovu najdužu muzejsku noć u godini.
– Zavičajni muzej na najvećoj manifestaciji hrvatske baštine pridružuje se već 12 godinu za redom. A jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja »otkrili« muzej, da bi postali kasnije stalna publika, kazao je ravnatelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić.


Na slavu Boga i ljudi
Naime, i u Biogradu je Noć muzeja postala nezaobilazan kulturni događaj i mjerilo dobre vibre. Zavičajni muzej je od 19 sati do ponoći bio sasvim zakrčen posjetiteljima. Bilo je čak 25 puta više posjetitelja nego ostale obične dane u godini. Kroz muzej je prošlo preko 600 posjetitelja, svaki deveti žitelj gradića od 5.600 stanovnika.
– Noć muzeja u Biogradu je sjajna akcija i prigoda građanima da se uz raznoliki i dinamičan program potpuno posvete kulturi i svojevrsnom povratku u prošlost biogradskog kraja, a pritom uz čašicu razgovora provedu vrijeme u ugodnom druženju, rekao je Tonči Šangulin, predsjednik biogradskog Gradskog vijeća.
Noć muzeja je započela otvaranjem fascinantne izložbe slika s 2. Međunarodne likovne kolonije Pakoštane 2019., na kojoj je sudjelovalo 30 umjetnika iz Hrvatske i Njemačke te 12 učenika Osnovne škole Pakoštane.
– Međunarodna likovna kolonija župe Pakoštane na poseban način je nastavak prijateljstva naših umjetničkih duša. Kroz ovaj susret u Zavičajnom muzeju, prezentirana su vrhunska umjetnička slikarska djela naših umjetnika na opće dobro Župe Pakoštane i Lijepe Naše, rekao je dr. sc. don Jerolim Jere Lenkić, župnik Pakoštana.
Ova biogradska noć je, kaže on, i na slavu Božju, na radost ljudi i zajedničko posvećenje.
– Duhovnom ozračju ispunjeni su umjetnici slikari koji su nam priredili ova umjetnička djela, koja će se nakon ove ceremonijalne svečanosti pogledati na sasvim drugačiji način, kazao je don Jere.
Prva Međunarodna likovna kolonija održana je na inicijativu don Jure Zubovića, prethodnog pakoštanskog župnika, i vjernika-suradnika Župe Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima uz pomoć Marije Balen, umjetničke voditeljice likovne kolonije, i Verice Kovač, predsjednice Hrvatske udruge kreativnih amatera (HUKA).


Postave na tri etaže
– Uz iskrene čestitke za ovu večer izražavam posebne osjećaje zahvalnost svim slikaricama i slikarima. Želim vam iskreno zajedništvo i prijateljstvo koje će nas duhovno oplemeniti gledajući vaše umjetničke slike, poručio je don Jerolim Lenkić koji je zložbu proglasio otvorenom.
Za svečani štimung s pregršt narodnih duhovnih i napjeva brinuli su se raspoloženi i raspjevani članovi KUD-a Pakoštane i Župnog zbora Župe Uzašašća Gospodina te sa svojim recitacijama Ante Sikirić Krivin, svevremenski pjesnik iz Bibinja. Na bogatim stolovima degustirali su se domaći kolači, a prerezana je i velika svečarska torta.
– Osim ove fascinantne izložbe mnogi posjetitelji sa zanimanjem i znatiželjom pogledali su i ostale izložbe i postave na tri etaže muzeja te stalni svjetski vrijedni postav »Zbirka Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća«, rekla je moderatorica manifestacije Anamarija Gorenc, kustos pripravnik u biogradskom Zavičajnom muzeju.