NOVA OPREMA I PROSTOR Laboratorijska dijagnostika počela s radom u zgradi Poliklinike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Uloženo oko 11 milijuna kuna
Ovim rješenjem zadovoljavaju se sve potrebe Zadarske županije, a i šire, sada kao i u nepredvidivim vremenima koja dolaze. Upotpunit će se rad polikliničko - konzilijarne djelatnosti Poliklinike Opće bolnice te će na taj način doći do povećanja kvalitete zdravstvene usluge pacijenata, kazao je dr. Željko Čulina
ZADARSKA ŽUPANIJA
Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar se preselio u novi, moderni prostor od 950 kvadrata

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Zadar od ponedjeljka obavlja djelatnost u novouređenim prostorima Poliklinike Opće bolnice Zadar. U nove prostore uloženo je oko 11 milijuna kuna, od čega oko dva milijuna kuna sredstava iz EU fondova.
Odjel za laboratorijsku dijagnostiku jedan je od najvećih medicinsko-biokemijskih laboratorija u Republici Hrvatskoj koji dnevno obradi oko 5000 uzoraka. Iz prostora od 300 metara četvornih u kojem je Odjel bio smješten (stara zgrada Interne) laboratorijska dijagnostika se preselila u novi, moderni prostor od 950 kvadrata, u prizemlju zgrade nove Poliklinike.

Oprema vrijedna 8,9 milijuna kuna

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku opremljen je najsuvremenijom opremom u vrijednosti od 8.875.000 kuna, dijelom financirane iz vlastitih sredstva Opće bolnice Zadar, sredstvima prikupljena prodajom »stare« zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar te decentraliziranih sredstva. Instalirana je analitička i predanalitička oprema najnovije generacije koja će, uz sve ostale novitete, omogućiti brzo dobivanje rezultata, potrebnih za donošenje kliničke odluke. Uz to, ovim sustavom, pacijentima Opće bolnice Zadar su osigurane najnovije dijagnostičke metode, kao i najširi portfelj trenutačno dostupnih pretraga. Oprema će se koristiti u hematološkom, koagulacijskom, biokemijskom i imunokemijskom laboratoriju kao i laboratoriju za pretrage urina, te za potrebe laboratorija za molekularnu dijagnostiku.
- Ovim rješenjem zadovoljavaju se sve potrebe Zadarske županije, a i šire, sada kao i u nepredvidivim vremenima koja dolaze. Premještanjem Odjela za laboratorijsku dijagnostiku upotpunit će se rad polikliničko - konzilijarne djelatnosti Poliklinike Opće bolnice Zadar (ambulanti) te će na taj način doći do povećanja kvalitete zdravstvene usluge pacijenata. S obzirom da se uskoro očekuje preseljenje Zavoda za hitnu medicinu, ginekoloških te pedijatrijskih ambulanti Doma zdravlja Zadarske županije u zgradu Poliklinike, svim pacijentima zdravstvena usluga će biti dostupnija i kvalitetnija, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina.
Kako bi Odjel za laboratorijsku dijagnostiku opremili najsuvremenijim načinom transporta uzoraka, Opća bolnica Zadar je okviru EU projekta LAB OP (Improving Laboratory and Diagnosis Operational System) instalirala sustav zračne pošte vrijedan dva milijuna kuna. Sustav zračne pošte financiran je iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.- 2020. Inovativni pneumatski cijevni tranportni sustav omogućuje brži tranport uzoraka čime se pridonosi smanjenju vremena potrebnog za postavljanje dijagnoze pacijenta. Postavljanje sustava omogućava bržu isporuku i povezivanje odvojenih zgrada bolnice s novim laboratorijem.

Novi sustav zračne pošte

- Kad smo otvarali zgradu nove Poliklinike, naglasio sam sve prednosti kakve ima jedan ovakav moderan i funkcionalan objekt. Ključno je pacijentima osigurati kvalitetnu skrb, ali i istovremeno zaposlenicima osigurati dobre uvjete rada. Današnje otvaranje novog laboratorija za dijagnostiku pokazuje da idemo u dobrom smjeru. Posebno me veseli da je značajan dio sredstava za ovaj projekt osiguran iz EU fondova, na čemu čestitam ravnatelju Čulini i njegovim suradnicima. U nepune tri godine od useljenja u zgradu nove Poliklinike samo u opremanje je uloženo oko 50 milijuna kuna i to za odjele Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo. Taj će iznos biti dodatno povećan nakon što tijekom ove godine uselimo Hitnu i Dom zdravlja, ali i realiziramo kupnju novih aparata za našu Opću bolnicu, naglasio je župan Božidar Longin.
Vrijedan uređaj koji se pokazao nepohodnim u tijeku pandemije koronavirusne bolesti, a radi se o najsuvremenijem uređaju za testiranje molekularnom dijagnostikom (PCR metodom), nabavljen u cijelosti iz doniranih sredstava, također će biti smješten u prostoru Odjela za laboratorijsku dijagnostiku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)