Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U tijeku pripreme za drugu fazu radova

02.02.2021. 14:34


Ako ste možda proteklog vikenda prošetali gradom, onda ste sigurno ispred Providurove palače primjetili veliku dizalicu i upitali se – što se sada radi? No, riječ je o demontaži isto tako velike dizalice unutar ograde, uz pomoć koje se radilo na prvoj fazi nosive konstrukcije mosta koji će spajati Kneževu i Providurovu palaču.
Sad su u tijeku pripreme za drugu fazu radova.
Podsjećamo, u prizemlju palače predviđene su dvorane za prateće muzejske sadržaje kao što je muzejski dućan, čitaonica, edukativna radionica, ulazni prostor i garderoba kao i kafić te restoran. Na prvom katu palače rekonstruirat će se i uredit dvorane za stalni izložbeni postav, dok će se na drugom katu urediti 100 m² informativnog prostora. Na trećem katu predviđene su dvorane zatvorenog tipa kao što je spremište, sušiona, laboratorij, preparatorska radionica, dokuteka, sobe kustosa, čitaonica, te dvorane za prateće poluotvorene muzejske sadržaje, dok će se na četvrtom katu palače uredit prostori uprave. Ukupno će biti rekonstruirano, sanirano i obnovljeno 2.910 m² prostora.
Osim navedenog nabavit će se softver za praćenje broja posjetitelja te će se dodatno poboljšati pristupi muzejskih sadržaja osobama oštećena vida, kroz odgovarajuću programsku podršku za čitanje teksta na ekranu za fiksne i mobilne uređaje. Ovime će se omogućiti pristup i osobama koji imaju oštećenja vida da koriste sadržaje muzeja. Novi sadržaji palače predstavljat će ujedno i nove kulturno-turističke proizvode, koji će svojom modernom prezentacijom, atraktivnošću, tradicijom i autohtonošću doprinositi profiliranju turističkog identiteta Zadra i cijele regije.