Suraćuše su posebne žene, čuvaju prijateljstvo da ne uvene

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U zanimljivom društvancu sve redom rođene Surać
Redovito se družimo i susrećemo na feštama, ali, nažalost, i na pogrebima. Ponosne smo na činjenicu da nikada nismo prekinule prijateljstvo i druženja. Ova je večera nastavak jedne duge i lijepe tradicije, koju ćemo se truditi čuvati što dulje. Kad se život nađe na putu, sve se može činiti teško i daleko, no mi "Suraćuše" smo se potrudile da naša sjećanja i mladost ne pođu u zaborav, zaključila je Bubnjar
Marin GOSPIĆ
Prezimenjakinje iz Murvice okupile se na zjedničkoj večeri u Zadru

Prije nekoliko dana u Zadru se okupilo zanimljivo žensko društvance. Sve su redom rođene Surać te su zajedničku večeru iskoristile kako bi se prisjetile djetinjstva, običaja i seoske tradicije.

- Na druženju je nas desetak žena, rođenih Surać i jedna pridružena članica, koja je udajom stekla prezime Surać, koju smo prihvatile kao svoju. U našu se ekipu uklopila kao da je cijeli život s nama. Uglavnom smo generacija od 1958. do 1961. godine. Ekipa smo koja je bila vrlo društvena te se družimo i dan danas, bez obzira na probleme i prepreke, kazala je Nedjeljka Bubnjar, koju je zapala dužnost da organizira druženje.

- No, pandemija koronavirusa je učinila svoje, tako da su neke odmah odustale od druženja za ovu godinu. No, nadamo se kako će situacija sljedeće godine biti puno bolja te kako će se na sljedećoj večeri okupiti još više žena. No, unatoč svemu, tu nas je priličan broj žena koje su se odmah odazvale prijedlogu »Suraćuša«, kako mi sebe zovemo. Poznajemo se cijeli život, išle smo zajedno u školu i zajedno dobile sakramente. Mi smo vrlo posebna generacija, držimo do tradicije i druženja te nam ne pada na pamet da se prestanemo družiti i naše razgovore preselimo u virtualno okruženje, istaknula je Bubnjar i dodala kako je njihovo veselo društvo zajedno prošlo kroz puno dogodovština, nevolja i veselja.
- U Murvici su tada živjele radničke obitelji, slabijeg imovinskog stanja te nam je fešta sv. Paškvala bila poseban događaj i jedan od najdražih dana u godini. Pošto smo i na taj dan morale biti u školi dok se vani ispred crkve odvijao sajam i veselje, nitko, a posebno ja, nije se mogao fokusirati na nastavu. Sjećam se jednog sata hrvatskog, kada sam s nestrpljenjem cijelo vrijeme gledala kroz prozor i nervozno očekivala kraj sata. Bojala sam se kako će drugi ljudi u selu kupiti sve suvenire i kako za nas djecu ništa neće ostati dok završimo s nastavom. Profesorica je primijetila da ne obraćam pažnju na njeno predavanje te me oštro ukorila i kazala mi da joj ponovim njeno tumačenje lekcije, na što sam ja pomislila kakvu nesreću imam da je izabrala baš mene od sve djece u razredu. Iskreno sam joj kazala kako ju ništa nisam slušala i kako sam jedino razmišljala o fešti, na što se razredom prolomio gromoglasan smijeh, prisjetila se Bubnjar i kazala, kako je, bez obzira na to što su se vremena promijenila, najvažnije da su uspjele stvoriti uspješne živote, obitelji i odgojiti djecu.

- Naše su obitelji velike, tako da popravljamo demografsku sliku sela i županije. Ponosne što smo dijelom generacije koja je živjela mirno, ali veselo te na činjenicu da se zajedno družimo i u šestom desetljeću života. Većina nas i dalje živi u Murvici, dok su ostale u okolnim selima i u Zadru. Redovito se družimo i susrećemo na feštama, ali, nažalost, i na pogrebima. Ponosne smo na činjenicu da nikada nismo prekinule prijateljstvo i druženja. Ova je večera nastavak jedne duge i lijepe tradicije, koju ćemo se truditi čuvati što dulje. Kad se život nađe na putu, sve se može činiti teško i daleko, no mi »Suraćuše« smo se potrudile da naša sjećanja i mladost ne pođu u zaborav, već da ih mi na zajedničkim druženjima kroz smijeh i razgovore što duže održimo živima, zaključila je Bubnjar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)