Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Biograd će u hrvatsku mrežu Zdravih gradova

Autor: Jelica Farkaš

01.03.2009. 23:00
Biograd će u hrvatsku mrežu Zdravih gradova

Foto: Jelica FARKAŠ



Prihvaćena je odluka o osnivanju Povjerenstva za provedbu programa čija je zadaća usklađivanje i usmjeravanje rada na ostvarivanju programa Biograd – zdravi grad, sukladno Statutu Hrvatske mreže Zdravih gradova kao i ostalim temeljnim dokumentima mreže


Na sjednici biogradskog Gradskog vijeća usvojen je prijedlog odluke o pokretanju postupka za promjenu Statuta Grada Biograda kao i prijedlog pokretanja postupka za promjenu poslovnika Gradskog vijeća. Ta dva dokumenta, kako je rečeno, nužna su zbog novog Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi, a obzirom na činjenicu da slijedi i neposredni izbor gradonačelnika i drugi način funkcioniranja po kojem će ulogu Gradskog poglavarstva preuzeti Gradsko vijeće, sve ovo što prethodi nužno je prilagoditi novom zakonu.
Jedna od točaka dnevnog reda koja je također jednoglasno usvojena bilo je i pokretanje projekta i učlanjivanje grada Biograda u hrvatsku mrežu Zdravih gradova. Istom prilikom prihvaćena je i odluka o osnivanju Povjerenstva za provedbu programa čija je zadaća usklađivanje i usmjeravanje rada na ostvarivanju programa Biograd na Moru – zdravi grad, sukladno Statutu Hrvatske mreže Zdravih gradova kao i ostalim temeljnim dokumentima mreže. Povjerenstvo ima predsjednika, zamjenika predsjednika te 11 članova, a imenuju se iz redova vijećnika Gradskog vijeća i udruga građana kojima su prioriteti primjeren, odnosno održivi razvoj grada, unapređenje okolinskog zdravlja, zdravlja djece i mladeži, invalida te unapređenje kvalitete života starijih osoba i slično. Za predsjednicu ovog povjerenstva imenovana je prim.mr.sc.dr. Ljubica Labar te za zamjenika dipl.ing. Ivan Knez, ujedno i gradonačelnik grada.
Nakon toga pred vijećnicima se našla točka dnevnog reda, Odluka o osnivanju Odbora za turizam te imenovanje predsjednika, zamjenika predsjednika i članova odbora. Na nju je reagirao vijećnik Ante Lukačić kazavši da nije kontaktirao CEH ugostitelja, a spomenuto je također i da nitko od predloženih članova spomenutog odbora nije iz vodeće hotelske kuće Ilirije,te je upitno kojim su se kriterijima članovi odbora odabirali. Gradonačelnik Ivan Knez obrazložio je ovu situaciju činjenicom da je Odbor za imenovanje taj koji je odradio taj dio posla, dok je Poglavarstvo samo sugeriralo da u njemu bude dio ljudi koji gradu mogu najviše pomoći.
Na sjednici je nakon toga usvojen i prijedlog odluke o imenovanju člana Uprave Odjela Visoke škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti Baltazar Adam Krčelić u Biogradu, a za koga je imenovan Tonči Šangulin. Bez većih primjedbi na sjednici su prihvaćeni i prijedlozi analize stanja i sustava zaštite i spašavanja na području grada Biograda za 2008. godinu s analizom financijskog plana, kao i smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na spomenutom području za 2009. godinu s prijedlogom financijskog plana. No, iako je dnevni red sjednice protekao relativno mirno, nešto temperamentnije bilo je na aktualnom satu na kojem je vijećnica Ljubica Budan pitala kakva je stvarna situacija s dodjelom stanova iz Programa poticajne stanogradnje i ima li nepravilnosti na koje upozorava grupa građana u letku koji je stigao na njezinu adresu.
Nakon prozivki na koje je ovih dana odgovarao gradonačelnik Ivan Knez, kazao je da je to običan pamflet koji je napisala neka bolesna osoba.
– Provjerili smo sve dokumente i nema nekih većih problema, a samim tim ni potrebe da se išta mijenja. Kriteriji su jasni, a ako je netko iskoristio rupe u njima, to neka bude na savjesti svakom od njih. No, o toj temi ćemo se ipak još detaljnije izjasniti ovih dana, kazao je Knez.


 U ODBORU ZA TURIZAM NITKO IZ ILIRIJE




– U Odboru za turizam za predsjednika imenovana je Zdenka Šutak, za zamjenika Boško Uroda te za članove Marin Kraljev, Josip Strpić, Ljubica Budan, Ivana Jakovac i Drina Bešenić. A zašto nema nikog iz Ilirije nije naša greška, jer smo uputili dopis i još naknadno razgovarali s predstavnikom njihovog menadžmenta, odnosno da dostave ime jedne osobe iz svojih redova. No, na žalost oni su se na to oglušili, pa smo zaključili da jednostavno ne žele sudjelovati u tom projektu, obrazložio je gradonačelnik Knez.