Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Brat i sestra iz Gračaca hospitalizirani zbog meningokokne sepse

Autor:

01.03.2009. 23:00
Brat i sestra iz Gračaca hospitalizirani zbog meningokokne sepse

Foto: Sebastian GOVORČIN



Djeca primaju terapiju i sada se osjećaju bolje. Temperatura je pala i nadam se da ćemo kući do kraja tjedna. Još uvijek ne znamo kako su dobili meningokok, kaže majka Radmila Vojinović


Dvoje djece iz Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu dobilo je meningokoknu sepsu, a nalaze se na Zaraznom odjelu Opće bolnice Zadar. Radi se o bratu i sestri Milanu i Marijani Nikolić koji idu u 2. i 3. razred osnovne škole. Razgovarali smo s njihovim očuhom Mirkom Ravlijom koji kaže da su djeca imala temperaturu kada su došli iz škole, a Marijana je govorila da je boli noga.
– Nedugo nakon toga na licu i rukama pojavilo im se nešto što je sličilo alergiji i odveli smo ih u ambulantu u Gračacu odakle su hitno prevezeni u Zadar. Maloprije sam razgovarao s njima i dobro su, kaže Ravlija.
Majka djece Radmila Vojinović koju smo posjetili na Zaraznom odjelu OB Zadar je baš u tom trenutku provjeravala temperaturu Marijani te nam je rekla da se djeca osjećaju bolje.
– Djeca primaju terapiju i sada se osjećaju bolje. Temperatura je pala i nadam se da ćemo kući do kraja tjedna. Još uvijek ne znamo kako su dobili meningokok, kaže Radmila dodajući da ju je bilo strah.
– Stvarno sam se bojala, najviše jer je Mladen bio prebačen u šok sobu. Doktori su mi rekli da je doveden u posljednji čas, kaže Radmila dodajući da se zahvaljuje Bogu te liječnicima i sestrama u Gračacu i Zadru zbog čije su pravovremene reakcije njena djeca još uvijek živa.
Razgovarali smo i s Milanom i Marijanom koji su nam rekli da se osjećaju jako dobro i da ih ništa ne boli te da jedva čekaju opet krenuti u školu.
S ovim problemom su već u petak upoznati djelatnici OŠ “Nikola Tesla”, kaže ravnateljica Tulumović dodajući da stanje nije alarmantno, jer su sva ostala djeca u školi zdrava.
– U petak nam je doktorica javila da se sumnja na meningokoknu sepsu. Dolazio je i doktor iz Knina, a doktor iz Gračaca je donio tablete dolazeći iz Zadra. Zadržali smo djecu u školi od 12 do 14 sati i primili su terapiju Rimactanom, kaže nam ravnateljica Tulumović ističući da su u stalnom kontaktu s epidemiolozima.
– Rekli su nam da je vrijeme inkubacije prošlo i da su sva djeca sigurna. Popisana su sva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženima. Kako su nam rekli, meningokok se može dobiti samo od djeteta koje je nositelj i prenosi se dugotrajnim kontaktom ili kapljičnim putem, kaže ravnateljica Tulumović dodajući da su ih doktori uvjerili da nema mjesta panici.
– Doktori su nas smirili tako da nismo u strahu. Dobili smo obavijest i da se djeca koja su u bolnici dobro oporavljaju, kaže nam Tulumović dodajući da je čula da je pravovremenom reakcijom majke uočen meningokok te je to spasilo djecu i spriječilo epidemiju.
U Gračacu kruže razne priče, a među njima i mnoge da su djeca u jako teškom stanju. No, ni jedna od njih nije istinita. Djecu smo posjetili u bolnici i sve je u redu.


 DR. DŽELALIJA: MJEŠTANI NEMAJU RAZLOGA ZA STRAH




Nakon posjeta bolnici razgovarali smo sa voditeljem Zaraznog odjela OB Zadar dr. Borisom Dželalijom koji kaže da je dvoje djece dovezeno u bolnicu, imali su meningokoknu sepsu, dobili su profilaksu na koju su dobro reagirali i sve će biti u redu.
– Primili smo djecu zbog visoke temperature, promjena na koži i jake glavobolje. Prvo je bila hospitalizirana sestra koja je dobila odgovarajuću terapiju. Dijete je bilo dobro i nije bilo u teškom stanju, ali laboratorijski nalazi i iskustvo upućivali su nas na dijagnozu meningokokne sepse, kaže Dželalija dodajući da je drugi dan dovezen Milan koji je bio u jako teškom stanju.
Dječak je bio u jako teškom stanju i proveo je noć u Jedinici intenzivnog liječenja, a kako se brzo oporavljao premješten je na Zarazni odjel, kaže Dželalija ističući da su sve osobe koje su bile u kontaktu s djecom dobile odgovarajuću antibiotsku profilaksu.
– Uzrok je meningokok N. meningitidis, a još uvijek se ne zna zbog čega se dobije. Djeca su dobro prošla, pretpostavljamo jer imaju zdrav organizam i potencijal bakterije nije bio toliko jak, a i naša reakcija je bila pravovremena, kaže Dželalija dodajući da je sretan jer su djeca ostala živa.
Dr. Dželalija je dodao i da mještani Gračaca nemaju razloga za strah, jer je vrijeme inkubacije prošlo.