Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Dokazat ću svima da je moj sin nevin!”

Autor: Suzana Bandić

01.03.2009. 23:00
“Dokazat ću svima da je moj sin nevin!”

Foto: Vedran SITNICA



– Sjećam se kao jučer da je policajac tada rekao: ” Ante, sada si slobodan. Gospođo, nemate se čega bojati jer nije reagirao na poligrafu”. Što se otada moglo promijeniti, a da bi dovelo do optužnice za paljevinu? Koji bi motiv moj sin imao? – pita se majka Ante Sikirića, Mirjana Brana


Nakon što se prošlog tjedna PU zadarska oglasila priopćenjem u kojem je izvijestila javnost da je uspješno razriješila slučaj paljevine skupocjenog automobila marke “Porsche Cayenne” u vlasništvu tvrtke “Navita” d.o.o. zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića Grofa, za tu je paljevinu osumnjičen Ante Sikirić (36) iz Zadra, a redakciji Zadarskog lista obratila se Mirjana Brana, njegova majka s željom, kako je rekla, da se čuje i druga strana priče.
– Svi mediji objavili su njegovo ime kao da je nesumnjivi krivac za paljevinu i to me užasno boli. Majka sam mu i dobro ga poznajem, pa tako znam za što je sposoban, a za što ne. Kada je riječ o ovoj paljevini, usudila bih se životom jamčiti da s tim nema nikakve veze. Samo se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme, a ima nekakvu kriminalnu prošlost – ustvrdila je Sikirićeva majka dodajući da joj nikako nije jasno što je novo policija nakon četiri godine pronašla, a što bi teretilo njenog sina. Pokušala je razgovarati i s nadležnima u PU zadarskoj, međutim, jedino što je uspjela saznati da su pronašli “neke nove dokaze”.
Novi dokazi?
– O kakvim dokazima je riječ nitko mi nije htio reći. Zato se osjećam ponovno kao da proživljavam sve što smo već prije četiri godine proživjeli – ispričala je Mirjana Brana prisjećajući se da joj je tog 11. srpnja 2005. godine došla policija na vrata zbog pretresa. Tom prilikom Antu su zatekli na rivi s ruksakom na leđima u kojemu se nalazio ribički pribor. Prema Mirjaninim riječima, policija ga je “opkolila” i on se zbog toga ponašao zbunjeno, a ne sumnjivo, kako su to okarakterizirali policajci. Zadržali su ga u pritvoru zbog obrade 24 sata, a potom su ga još nekoliko puta privodili zbog dodatnih ispitivanja. Obavljen je pregled njegove mobitelske kartice, pretres stana i prostorija u podrumu. Tom prilikom tzv. parafinska rukavica pokazala je da Sikirić na rukama ima tragova zapaljive tekućine za koju je on tvrdio da potječe od acetona i prozirnog laka za nokte koje koristi za premazivanje skosavice dok udičari.
 – Policajci su tada iz njegove sobe uzeli lak i aceton, a nakon nekoliko dana kad sam s njim bila u policijskim prostorijama za vrijeme razgovora, policajce sam pitala je li sada kraj ispitivanja i što još možemo očekivati. Sjećam se kao jučer da je jedan od policajaca rekao: “Ante, sad si slobodan. Gospođo, nemate se čega bojati jer nije reagirao na poligrafu” – ustvrdila je Mirjana pitajući se opet što se od tada promijenilo, a što bi od – “slobodan si” dovelo do kaznene prijave za paljevinu napominjući da joj nije jasna ni teorija da je netko platio njenom sinu da to učini, jer “tko bi imao dovoljno povjerenja da takvoj osobi kako opisuju Antu, platio za tu uslugu” – pita se Mirjana Brana dodajući da njen sin nije imao motiva za takvo što niti se njegovi interesi oko bilo čega kose s interesima Zvonimira Nižića.
Inače, Sikirićeva majka ne poriče da je njen sin imao problema prijašnjih godina. Napominje da je bio uzorno dijete sve do odlaska u redovnu vojsku u Pulu. Iz Pule odlazi na bojišnicu gdje je bio sve do “Oluje”. U tom vremenskom razdoblju, prema njezinim riječima, on je počeo konzumirati alkohol i opojne droge što je sam i potvrdio psihijatru u razgovoru, a sve da bi razbio strah.
Do 2001. godine počinio je nekoliko kaznenih djela. Tako je primjerice s tzv. Bibinjskog mosta gađao kamenjima automobile koji su prometovali ispod mosta. Najteže djelo počinio je 1996. godine kada je u tučnjavi ozlijedio oko Mariju Baričeviću, sinu poznatog zadarskog poduzetnika Brace Baričevića.
Pet kaznenih djela
– Ne bježim od istine i onoga što je učinio. Tada s Bibinjskog mosta je gađao aute, napravio je štetu i ugrozio ljude. U to nema sumnje i to smo sve do zadnje lipe isplatili “Croatia osiguranju”. Nema sumnje ni da je ozlijedio tog momka. Ne mogu vam riječima opisati koliko mi je žao i što sam prolazila kad se to dogodilo. Sjedila sam doma u muci i stotinu sam puta pomislila da bi se htjela ispričati obitelji u njegovo ime. Nisam imala snage za to, ali ne poričem sinovu krivnju. Međutim, kod ove paljevine je druga stvar. Ovdje nemam ni najmanju sumnju u to da mi je sin nedužan i za istinu ću se boriti svim raspoloživim sredstvima do zadnjeg atoma snage koji imam u sebi – zaključila je Mirjana Brana dodajući da je 2001. godine dotakao dno i odlučio otići u “Reto centar” na odvikavanje od ovisnosti.
Vratio se “čist” i takav je bio do 2006. godine. U tom vremenskom razdoblju, ja sam bila najsretnija majka na svijetu. Bili smo ponosni na njega. Napredovao je, zaposlio se i posvetio se svom hobiju – udičarenju. Čim bi dobio plaću trčao bi kupiti ribolovni pribor, a ponekad bi na to potrošio i cijelu plaću – pojašnjava te dodaje da joj se u cijeloj priči o paljevini Grofovog “Porchea” puno toga “ne uklapa”, pa se boji da je možda netko odigrao nešto “prljavo” i to stavio na teret Anti.
Podsjetimo, Nižićev je auto najprije poliven zapaljivom tekućinom, a potom i zapaljen 11. srpnja 2005. godine u Zadru na Trgu fra Donata Fabijanića. Tom prilikom terenac je potpuno izgorio, a materijalna šteta bila je procijenjena na 740 tisuća kuna.
Za to djelo nakon četiri godine detaljne kriminalističke istrage policija je 19. veljače osumnjičila Antu Sikirića. Protiv njega je potom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava.