Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Knez pozvao Varaždince na ljetovanje u Biograd

Autor: Velimir Brkić

01.03.2009. 23:00
Knez pozvao Varaždince na ljetovanje u Biograd

Foto: Velimir BRKIĆ



Izaslanstvo Grada Biograda predvođeno gradonačelnikom Ivanom Knezom protekle subote i nedjelje boravilo je u službenom, prijateljskom posjetu baroknom gradu Varaždinu smještenom na desnoj obali rijeke Drave. Grad Varaždin se sa svojom prirodnom regijom nalazi na graničnoj trodjelnici Štajerske, Međimurja, Zagorja i gornje Podravine, na vrlo važnom geografskom području te se s pravom naziva “sjeverozapadnim vratima Hrvatske”. Varaždin je grad čija se priča može ispričati kao putopis od povijesne prijestolnice Hrvatske do grada čija je sadašnjost obilježena nastojanjima da postane središte regije. Ima približno 50.000 stanovnika te je, iako u svjetskim razmjerima malen, bogat kao kulturno, društveno, obrazovno, a u novo vrijeme i tekstilno te informatičko središte sjeverozapadne Hrvatske.
Međunarodni kup
Glavni povod boravka biogradskog čelništva u Varaždinu bilo je održavanje vaterpolskog turnira, drugog Kupa grada Biograda koji organizira Vaterpolo klub Biograd, jedinstven sportski klub na prostoru Hrvatske i šire. Naime, samo zbog nedostatka zatvorenog bazena VK Biograd je proteklih godina odbio sudjelovati u prvoj vaterpolskoj ligi. Štoviše, osim svakodnevnih četverosatnih izbivanja iz Biograda na Moru zbog treninga u Šibeniku, tijekom zimske pauze organizira Kup Biograda. I to ne negdje u blizini, primjerice, na području Dalmacije, nego u dalekom Varaždinu.
– Ovogodišnji drugi Kup Biograda ima i međunarodni karakter. Od petka do nedjelje u Varaždinu za osvajanje Kupa se borilo osam momčadi, šest iz Hrvatske te Slovenci i Mađari, rekao je čelni čovjek VK Biograd Marijan Stopfer, dogradonačelnik Biograda, dodajući da je turnir ekipama 1. B vaterpolske lige ujedno i uvertira pred početak nove sezone koja započinje u nadolazeći vikend.
Vaterpolo klub Biograd ima zaista izuzetno bogatu tradiciju, djeluje preko 50 godina. U bivšoj državi se natjecao u Prvoj Vaterpolskoj ligi koja je bila jedna od najjačih u Europi. Klub se nije ugasio ni tijekom Domovinskog rata. Danas se biogradski vaterpolisti uspješno natječu u Prvoj B Hrvatskoj vaterpolskoj ligi. Čelni čovjek je Marijan Stopfer, dopredsjednik Dario Karabatić, tajnica Vesna Nekić dok su treneri seniorske momčadi Denis Šupe i Ivan Kolačko, a treneri kadeta i mlađih kadeta Zoran Pelicarić i Damir Babara koji je ujedno i trener sekcije djevojaka, odnosno žena.
Gradnja zatvorenog bazena
U klubu u četiri kategorije trenutačno aktivno trenira 70-80 vaterpolista, žena i muškaraca. Napori i odricanja ne predstavljaju nikakve prepreke. Između ostalog, mlađi kadeti su izborili igranje u završnici Kupa Hrvatske u konkurenciji najboljih hrvatskih vaterpolskih ekipa.
Na prigodnoj svečanosti u varaždinskim Gradskim bazenima u subotu navečer turnir su otvorili gradonačelnici Varaždina i Biograda, Ivan Čehok i Ivan Knez.
– Za dvije-tri godine izgradnjom zatvorenog bazena ovaj međunarodni turnir će se odigravati u Biogradu, obećao je Knez zahvaljujući pritom Varaždincima na dosadašnjem ukazanom gostoprimstvu.
– Prema urbanističkom planu uređenja bazen će se nalaziti u blizini Ortopedske bolnice, najavio je Knez. Pridodao je i to da bi se dio bazena koristio za zdravstveni turizam, a drugi za športske potrebe, ali i rekreativce.
Bazen bi bio u sklopu Ortopedske bolnice. Tu je predviđena gradnja staračkog doma i zatvorenog bazena. Biograd je, naime, ušao u županijsku mrežu domova ovakve vrste, a na tom mjestu planira se izgradnja doma kapaciteta 90 ležajeva.
– Zatvoreni bazen gradio bi se po uzoru na onaj u Koprivnici (bazen koji je još jednom detaljno razgledan i jučer, u nedjelju na povratku u Biograd). Starački dom koštao bi oko 12 milijuna kuna, a zatvoreni bazen oko 25 milijuna kuna, stoga je vrlo bitno da o cijelom projektu imamo podršku resornih ministarstva. Na tu zonu naslonila bi se i zona Ortopedske bolnice Biograd, čime bi stvoreni preduvjeti za zamah zdravstvenog turizma, kaže Knez koji se sa svojim suradnicima sve više okreće rješavanju desetljećima nagomilanih životnih problema i potreba svojih građana.
Biogradski gradonačelnici u sjeni
– Gradski proračun iznosi svega 24 milijuna kuna, više je socijalni nego razvojni. To iziskuje strašne napore, neprestana putovanja, borbu za svaku kunu u resornim ministarstvima i fondovima, istaknuo je Knez u dugom i srdačnom razgovoru s Čehokom upriličenom nakon svečanog otvaranja drugog vaterpolskog Kupa Biograda.
Pored upoznavanja o jedinstvenom pokretanju “projektnog tima” ili “biogradskih gradonačelnika u sjeni”, koji više podsjećaju na “misleću” radionicu ili kakav zapadnjački “think-tank”, te o učlanjivanju grada Biograda u Hrvatsku mrežu zdravih gradova, Knez je kolegu Čehoka pritom pozvao i na dvije spektakularne manifestacije koje se uskoro održavaju u Biogradu, jedinstvenu svjetsku svečanost otvaranja spomenika ptici ždral i hrvatskoj dodjeli godišnjih diskografskih nagrada Porin 2009.
– Grad Biograd je od svih svjetskih gradova prvi potpisao “Protokol Hirošima-Nagasaki 2010. – 2020.” o nuklearnom razoružanju do 2020. godine. To je imalo velikog odjeka u toj organizaciji koja broji više od 2.700 svjetskih gradova koji su u svojoj povijesti doživjeli ratne strahote. Privrženost tim nastojanjima potvrdio je Grad Biograd i na sjednici Izvršnog odbora koja je protekle godine održana u Ypresu u Belgiji. Predsjednik te organizacije je gradonačelnik Hiroshime Akiba, a u radni posjet Biogradu došao je i direktor za Europu Aaron Towish.
Skulptura ždrala
U Biogradu će, krajem travnja biti postavljena skulptura ždrala kao spomenik žrtvama nuklearnog oružja, koji će podsjećati na potrebu nuklearnog razoružanja, kazao je Knez, dogradonačelnik svjetske organizacije Dogradonačelnici za mir “Mayors for Peace”.
– Tad će se u Biogradu održati spektakularna manifestacija prijavljena za Guinnessovu knjigu rekorda, svečanost otkrivanja spomenika ptici ždral, simbolu sreće i dugoga života. Makete ždrala će istovremeno, pojašnjava Knez, nositi i tisuću školske djece iz Biograda i Zadarske županije čime će se obilato nadmašiti dosadašnji svjetski rekord.
Svoj dolazak je potvrdio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesića. Poziv je upućen i Varaždincima. Dakako, i za ovogodišnju dodjelu diskografske nagrade Porin 2009. koji će se održati početkom mjeseca svibnja u Biogradu. Mnogi Varaždinci na širem području Biograda imaju svoje vikendice, a tijekom ljetnih mjeseci, prema najavama TZG Varaždin, i brojni će Varaždinci ljetovati na centru Jadrana, u kraljevskom gradu s kornatskim arhipelagom. Ivan Čehok je Biograđane istovremeno pozvao na Špancirfest koji se krajem mjeseca kolovoza održava u Varaždinu. U deset dana održavanja Špancirfesta Varaždin uistinu pulsira ritmom svijeta, a posjetitelji uživaju u globalnom carstvu glazbe, novog teatra, zabave i vrhunske gastronomije.
Inače tijekom dvodnevnog boravka u gradu baroka, glazbe i cvijeća Varaždinu, gradu bogate povijesti, biogradsko čelništvo je pored Starog grada razgledalo i, između ostalog, Gradsko groblje koje je zaštićeni park prirode, a također i spomenik kulture. Tome pridonose nadgrobni spomenici čija se ljepota međusobno nadopunjuje s prelijepo oblikovanim zelenilom.