Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na vjetrometini i pritisnuti tržnim (ne)redom

Autor:

01.03.2009. 23:00
Na vjetrometini i pritisnuti tržnim (ne)redom

Foto: Vedran SITNICA



Mladen Mišković, direktor Trgovinskog centra, rekao je da upravo rade na što kvalitetnijem rješenju kojim bi zaštitili trgovce od vjetra i hladnoće, a na isti način i osmislili prostor tržnice. Tako bi se novim štandovima, koji bi imali i dekorativnu i zaštitnu funkciju, trebao riješiti ovaj problem


Otkako je “mala pijaca” preselila u natkriveni prostor City gallerije i postala tržnica, ne prestaju priče o tome je li to mjesto prikladno za nju te kako zaštititi trgovkinje od vjetra i hladnoće.
To se pitanje povuklo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća kad je donesen i tržni red prema kojem bi se trebalo uvesti reda na tržnici, ali i zabraniti dozivanje kupaca, što je upravo jedna od čari kupnje na tržnici. I ova odluka podigla je buru i među vjećnicima, ali i među samim trgovcima na tržnici Relja.
 – Niti ćemo ih poslušati, niti ćemo tu odluku poštovati, rekli su ogorčeno i ljutito trgovci kad smo ih jučer pitali da nam prokomentiraju tržni red. Kasnije su dodali da je bit kupnje na tržnici porazgovarati s ljudima, pitati ih kako ste, dozvati ih i ponuditi ih svojom salatom ili blitvom.
 – Imam mušterije koje već 15 godina kupuju kod mene i kako da ih ne pitam kako su, kako da ih srdačno ne pozdravim, upitao se trgovac Ante i nastavio da ovo novo mjesto nije prikladno za tržnicu. Rekao je da nemaju nego jednu slavinu za vodu te da im je hladno i stalno puše. Kaže da prijašnji prostor možda nije bio reprezentativan, ali je barem bio zaštićen od bure i hladnoće. Osim toga nalaze se blizu jedne od većih gradskih prometnica pa im ispušni plinovi onečišćuju robu, a od buke automobila ih boli glava.
 – Prije je bilo puno više posla, a sada nikome nismo “na ruku”. Tko je išao u poštu, na Zavod, u bolnicu, na kolodvor, poslije bi došao do nas kupiti “spizu” pa kući, rekla je trgovkinja Nada. Dodala je da bi ljudi znali doći poslom u grad ili na Relju, parkirali bi u neposrednoj blizini “male pijace”, kupili voća i povrća i sve odnijeli u auto i kući. A sada, kaže, nemaju gdje parkirati i nitko ne dolazi kupovati.
 – Kako ću ja sad kad budem imao lubenice od 20 kilograma? Kako ću ih ja dovesti do štanda, a kako će ih kupac odvesti do auta koji mu je udaljen petsto metara od pijace, pita se Ante.
Kao još jedan problem naveli su štandove. Naime, sadašnji štandovi nemaju sanduke ispod izložbenog prostora tako da trgovci svoje proizvode moraju držati u sanducima.
Ipak ovo bi se uskoro trebalo promijeniti. Naime, Mladen Mišković, direktor Trgovinskog centra, rekao je da upravo rade na što kvalitetnijem rješenju kojim bi zaštitili trgovce od vjetra i hladnoće, a na isti način i osmislili prostor tržnice. Tako bi se novim štandovima koji bi imali i dekorativnu i zaštitnu funkciju trebao riješiti ovaj problem.


 ZATVORENA TRŽNICA OD NEDJELJE




Zatvorena tržnica, koja se nalazi u sklopu City Gallerije, ove bi nedjelje trebala imati otvorena vrata za građane. Naime, Mladen Mišković, direktor Trgovinskog centra, kaže da su zatražili dozvolu za rad nedjeljom te su je i dobili pa bi već ove nedjelje zatvoreni dio tržnice trebao raditi.
 – Vidimo da je velika potreba za trgovinama nedjeljom jer se u Konzumu koji radi u zatvorenoj tržnici u gradu nedjeljom stvara velika gužva. Na ovaj način omogućit ćemo građanima dva punkta na kojima će moći kupiti svježu hranu i nedjeljom, zaključio je Mišković.