Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odgođene pripreme, valja učiti….

Autor: Viktor Bogut

01.03.2009. 23:00
Odgođene pripreme, valja učiti….


I ove sezone imamo tri važna izazova. To su Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo i Mediteranske igre. Tu idemo po dobar rezultat i za to ćemo se pripremati. Na neki način smo odgodili početak priprema. Nećemo krenuti odmah, ali ćemo u travnju ipak krenuti s jačim treninzima – istaknuo je Fantela


Uskoro počinje sezona za trofejne mlade jedriličare Sv. Krševana, Šimu Fantelu i Igora Marenića. Prva regate je u Splitu i to međunarodnog karaktera. Ipak, zadarski jedriličari neće krenuti “punom forcom”. Naime, nakon izrazito duge i naporne sezone koja je u konačnici završila Olimpijskim igrama u Pekingu, Fantela i Marenić malo će “povući kočnicu” i u iduće dvije godine preusmjeriti se prema fakultetskim obvezama.
– Može se reći da će nam iduće dvije godine biti na neki način akademske. Preusmjerit ćemo svoju koncentraciju na fakultete, tako da će jedrenje ipak otići u drugi plan – kazao je Fantela. Iduće Olimpijske igre u Londonu su za tri i pol godine. Tako će Zadrani prve dvije godine učiti, da bi druge dvije krenuli uhvatiti nove olimpijske norme.
– Ova odluka je logična, pošto dvije godine prije Olimpijskih igara tek može hvatati norme za London. Ipak, to ne znači da ćemo se potpuno maknuti iz jedrenja. Nastupit ćemo u Splitu, a ovih dana smo krenuli s treninzima. Željeli smo osjetiti brod, more.
Ipak, Fantela ističe da će pravi treninzi krenuti u travnju.
– I ove sezone imamo tri važna izazova. To su Svjetsko prvenstvo, Europsko prvenstvo i Mediteranske igre. Tu idemo po dobar rezultat i za to ćemo se pripremati. Na neki način smo odgodili početak priprema. Nećemo krenuti odmah, ali ćemo u travnju ipak krenuti s jačim treninzima.
Tako će Fantela i Marenić od 5. do 15. lipnja nastupiti na Europskom prvenstvu u Austriji, od 25. lipnja do 1. srpnja jedrit će na Mediteranskim igrama u talijanskoj Pescari, dok je Svjetsko prvenstvo na rasporedu 20. kolovoza u Danskoj.
– Kad budemo krenuli s obvezama, onda krećemo ozbiljno. Punom parom – istaknuo je Igor Marenić, koji se tek prije nekoliko dana vratio u Zadar, da sa svojim kolegom započne s laganim treninzima.
– Trenirali smo mi i do sada, ali smo se usmjerili na kondicijske treninge. Nismo puno “osjetili” more zbog obveza i moje ozljede ramena. Sada nam dolazi ta regata u Splitu, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Kao što sam napomenuo, pripreme za Mediteranske igre, Europsko i Svjetsko prvenstvo napravit ćemo maksimalno ozbiljno. Tu želimo postići što bolji rezultat. Sigurno da je Svjetsko prvenstvo ipak najvažnije natjecanje u ovoj sezoni.
Mislite li da će rezultati ipak patiti zbog manjeg broja treninga tijekom pripremnog razdoblja?
– Teško je reći da neće. Sigurno hoće. Teško da ćemo moći jedriti na razini s kojom smo jedrili kada smo bili u punom treningu, no očekujemo dobar rezultat.
Prošla sezona donijela vam je prve Olimpijske igre. Napravili ste odličan plasman, završili ste kao šesta posada svijeta klase 470. Vjerujete li da je u budućnosti moguće napraviti i korak više? Čini li se ulazak među tri posade svijeta i olimpijske medalja nedostižan cilj?
– Ne. Nadam se da ne. Do idućih Olimpijskih igara ima tri i pol godine i do tada se mnogo stvari može promijeniti. Ono što je za nas izrazito važno u ovom trenutku jesu jedne Olimpijske igre iza nas. I to iskustvo bi moglo biti vrlo bitno. Sigurno da nam je želja biti bolji i očekujem da to i postignemo.