Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Roditelji bi trebali znati slušati svoju djecu

Autor:

01.03.2009. 23:00
Roditelji bi trebali znati slušati svoju djecu

Foto: Boris KUPČAK



Roditelji bi trebali znati saslušati svoju djecu, mišljenje djeteta je jako važno. Važno je shvatiti da su i djeca osobe koje ne moraju nužno razmišljati kao mi. Veliki problem roditelja je što jure za materijalnim i gledaju kako graditi kuće, a djecu zakidaju za ljubav. Djeci se mora pružiti ljubav i razumijevanje što je najvažnije, kazala je dr. Josipa Škarica


Predavanje o prevenciji ovisnosti održano je u petak u dvorani Župnog dvora u Privlaci. Predavanje je održala dr. Josipa Škarica iz Šibenika koja ima veliko iskustva u radu s ovisnicima, a nakon njenog izlaganja s okupljenima su svoja iskustva podijelila i dva bivša ovisnika koji su sada štićenici zajednice Mondo Nuovo iz Nunića. U dvorani je bilo pedesetak roditelja koji su sa zanimanjem slušali dr. Škarice kao i iskustva Jurice i Goce. Predavanje je organizirao privlački župnik don Ante Sorić koji je rekao da je velika potreba ovakvih predavanja, jer je sve više ovisnika.
– Organizirali smo ovo predavanje za roditelje djece koja još idu u osnovnu i srednju školu, jer su oni najugroženiji. Svjedoci smo da droga uzima sve više maha, a ovim predavanjem pokušavamo roditeljima dati informacije da bi pokušali preventivno djelovati, rekao je don Ante.
Dr. Josipa Škarica je rekla da je najveći problem koji je ujedno i jedan od uzročnika, nedostatak komunikacije između roditelja i djece.
– Roditelji bi trebali znati saslušati svoju djecu, mišljenje djeteta je jako važno. Važno je shvatiti da su i djeca osobe koja ne moraju nužno razmišljati kao mi. Veliki problem roditelja je što jure za materijalnim i gledaju kako graditi kuće, a djecu zakidaju za ljubav. Djeci se mora pružiti ljubav i razumjevanje što je najvažnije, kaže dr. Škarica dodajući da roditelji često griješe.
– Djeci ne treba davati novac za marendu. Taj novac se u velikom broju slučajeva troši na “joint”. U slučaju da je dijete gladno ono će nositi marendu iz kuće, kaže dr. Škarica objašnjavajući da roditelji mogu prepoznati kada je njihovo dijete počelo s konzumacijom droge.
– Roditelji moraju znati prepoznati promjene na svom djetetu. Ne smijemo sve pripisivati pubertetu. Djeca koja uzimaju marihuanu izbjegavaju kontakt oči u oči s roditeljima i oči su im crvene, koncentracija im je slaba, pa u školi dobivaju lošije ocjene, često su agresivni i moraju ići van, često je razmijenjivanje cd-ova i raznih stvarčica s prijateljima, kaže dr. Škarica dodajući da dio konzumenata marihuane ipak ne ide dalje.
– Ne treba vjerovati kada se kaže da marihuana nije droga ili da čisti pluća i razne druge priče. Oko 80 posto konzumenata marihuane postaje ovisno o njoj ili nastavlja dalje na teže droge, dok njih 20 posto shvati grešku i prestaje konzumirati, ističe dr. Škarica dodajući da kada se zapali marihuana djeca moraju nešto raditi.
– Veliki je problem spiritizma. Djeca nakon pušenja marihuane moraju nešto raditi i često dozivaju duhove. Znamo da im se ne javljaju duhovi naših pokojnika nego duh sotone, kaže dr. Škarica ističući da se takva djeca mogu prepoznati po nemiru.
Dr. Škarica ukazala je i na greške koje medicina ima u odnosu s ovisnicima.
– Velike greške medicine su metadonska i heptanonska terapija. Ljudi ne mogu shvatiti da se s tim ovisnici ne mogu izliječiti, jer se droga ne liječi drogom, kaže Škarica ističući da država i porezni ovisnici plaćaju te “terapije”.


 JURIČINI I GOCIN PUT




Svoj put i iskustvo iznio je Jurica koji je već četiri godine čist i nakon što mu je prošao terapijski dio ostao je u zajednici Mondo Nuovo kao volonter.
– Želim reći da je ovo najbolje predavanje o prevenciji koje sam čuo u životu. Moj put ovisnosti može se nazvati klasičnim. S 13 godina sam počeo eksperimentirati s lakim drogama, a nakon toga sam konzumirao jače. Više od 20 godina života sam tako izgubio i nekoliko puta sam bio blizu smrti, kaže Jurica dodajući da je veliki broj njegovih prijatelja mrtav, a njega je samo Bog spasio.
– Rano sam znao kako moji roditelji funkcioniraju. Otac je bio taj koji udara šakom o stol, a ja sam bio gazda u kući i dobijao sve što poželim, kaže Jurica dodajući da roditelji nisu krivci, jer su jednaku ljubav pružili i njegovoj mlađoj sestri koja je završila fakultet, a on je postao ovisnik.
Goce je iz Ohrida i njegova priča je jednako tako teška.
– Uvijek sam mislio da me roditelji ne vole i da im je moja sestra draža. Tako da sam se osjećao neprihvaćen i u društvu i doma. Počeo sam pušiti travu u 11. godini, a nakon toga prešao sam na teške droge. Već u 17. sam pokušao prestati, ali droga je uvijek bila jača. Sada imam 28 godina i već sam 16 mjeseci čist, rekao je Goce.