Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Sajmom smanjiti nezaposlenost u Zadarskoj županiji

Autor: Katarina Belić

01.03.2009. 23:00
Sajmom smanjiti nezaposlenost u Zadarskoj županiji

Foto: Ana SURAĆ



Na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavljen je drugi “Sajam poslova”, koji će se ove godine održati ranije nego prošlogodišnji i to u petak, 6.ožujka s početkom u 9 h u Arsenalu.
Sajam organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zadar, zajedno s partnerima, pod generalnim pokroviteljstvom Zadarske županije i pokroviteljstvom gradova Zadar, Benkovac, Obrovac i 22 općine Zadarske županije.
– Ovo je vrlo važan projekt na kojemu će sudjelovati 53 tvrtke s područja Zadarske županije i 11 srednjih škola. Cilj sajma je da se putem njega povežu svi čimbenici na tržištu rada kako bi na taj način zajedno doprinjeli regionalnom razvoju rada, kazao je Željko Marić pročelnik zadarske službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Program “Sajma poslova” započinje svečanim otvaranjem u 9 sati, nakon čega slijedi nastup klape,a od početka sajma u 9 sati pa sve do njegova završetka u 16 poslodavci će putem multimedijske prezentacije i izložbenih pultova prezentirati svoju tvrtku i potrebe za potencijalnim stručnim kadrovima. U neposrednom kontaktu s nezaposlenima i tražiteljima zaposlenja stvorit će bazu potencijalnih zaposlenika što će im omogućiti odabir najboljih.
– Smatramo da sajam ima značajnu ulogu u pogledu poticanja i razvoja našeg gospodarstva i zato ga i dalje podupiremo. Naime,tu će se na jednom mjestu okupiti i oni koji traže posao i oni koji im mogu ponuditi zaposlenje, dakle gospodarstvenici kao i obrazovne institucije koje “proizvode” potreban kadar za rad. Prošle godine se sajam pokazao vrlo uspješnim i dao je dobre rezultate pa stoga ne sumnjam da će tako biti i ove godine, kazao je Đani Bunja, dožupan Zadarske županije.
Osim srednjih škola ove godine će se sajmu priključiti i nekoliko osmih razreda osnovnih škola kako bi i oni stekli što bolji uvid u to kakva je mogućnost zaposlenja i u kojim djelatnostima nakon završetka srednje škole ili pak nakon studija.
– Velik broj učenika i studenta je uspio naći svoje sezonsko zaposlenje na sajmu prošle godine i zato smo ga sada organizirali već početkom ožujka jer vjerujemo kako će i turistička sezona početi ranije. Iako je siječanj mjesec kada je nezaposlenost najveća, prema posljenjih podacima za 2,36 % je manja nezaposlenost bila krajem siječnja ove godine nego u siječnju  2008. godine. Trenutačno u Zadarskoj županiji ima 10.364 nezaposlenih no nadam se da će se ta brojka smanjivati putem ovakvih i sličnih projekta i poticaja, a ujedno će se na ovaj način steći slika o potrebama na tržištu rada Zadarske županije kao i o mogućnostima obrazovanja odraslih, zaključio je Marić.