Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Biogradu ujesen studij gastronomije

Autor: Jelica Farkaš

01.03.2009. 23:00
U Biogradu ujesen studij gastronomije


Ulaganje u kvalitetne kadrove uvijek je isplativo, pa tako nismo htjeli propustiti ni ovu iznimnu priliku kojom će našim mladima biti omogućen nastavak obrazovanja u svom gradu, ističe Ivan Knez. Ukoliko sve bude prema prema planu, Odjel gastronomije s radom bi započeo u akademskoj godini 2009./2010.


Nakon što je prošle akademske godine u Biogradu s radom započeo Studij za poslovanje i upravljanje, usmjerenje – poslovna ekonomija i financije, i to kao odjel Visoke škole Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, pokrenuta je i inicijativa oko otvaranja jednog odjela zadarskog Sveučilišta u Biogradu – Odjela gastronomije.
Upravo ovih dana, doznajemo od biogradskog gradonačelnika Ivana Kneza, dovršena je izrada elaborata za osnivanje ovog dodiplomskog studija na kojem bi studiralo šezdesetak redovnih studenata.
Prema riječima gradonačelnika Kneza za novi je studij u Biogradu već iskazano veliko zanimanje.
Ulaganje u obrazovanje
– Posebno zato jer je ovo turističko područje, a samim tim su dobra gastro ponuda te kvalitetno i stručno osoblje nužnost. Ulaganje u kvalitetne kadrove uvijek je isplativo, pa tako nismo htjeli propustiti ni ovu iznimnu priliku kojom će našim mladima biti omogućen nastavak obrazovanja u svom gradu, ističe biogradski gradonačelnik.
Ukoliko sve bude prema prema planu, Odjel gastronomije u Biogradu na Moru s radom bi započeo već u akademskoj godini 2009./2010.
– Ulaganje u obrazovanje jedan je od prioriteta ove gradske vlasti. Jer, svjesni smo da samo obrazovan i stručan kadar može doprinijeti bržem i kvalitetnijem razvoju grada. Uz, dakako, sve one temeljne uvjete koji se moraju osigurati da bi mladi ljudi nakon završenog školovanja mogli pronaći odgovarajući posao u struci i biti isto tako odgovarajuće nagrađeni za svoj rad, kazao je Knez.
U tom kontekstu prvi čovjek Biograda napominje da su za nadogradnju osnovne i srednje školu koje ukupno obrazuju više od 1.200 učenika iz Biograda i okolnih mjesta, uloženi veliki napori i sredstva.
Proširenje škola
Započeti projekti su uglavnom pred samom realizacijom.
Točnije, očekuju se rješenja nadležnih ministarstava za financiranje i radovi na dogradnji dviju škola mogu započeti.
Proširenjem prostora u školama će biti osiguran lakši i kvalitetniji rad, što je bez sumnje dobar temelj za daljnju nadogradnju obrazovnog sustava u ovom gradu.
Posljednjih godina u Biogradu je sve više studenata. Oko 140 redovnih studira na raznim fakultetima diljem Hrvatske, a tu je i 50 izvanrednih studenata koji su upisali prvu godinu izvanrednog studija poslovanja i ekonomije u svom gradu.
Gastronomija je novo područje koje bi moglo zainteresirati veliki broj mladih Biograđana. Tim prije što u sklopu srednje škole postoji Odjel ugostiteljske struke iz kojeg svake godine izađu mladi kuhari i konobari. Jedan broj njih zasigurno će poželjeti svoje stručno obrazovanje nastaviti i na visokoj školi.