Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Umro Nikica Kolumbić

Autor: Z L

01.03.2009. 23:00
Umro Nikica Kolumbić


Jučer je u 80. godini života preminuo akademik Nikica Kolumbić, dugogodišnji predavač na Sveučilištu u Zadru i nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta.
Kolumbić je rođen 6. listopada 1930. Od 1988. član je suradnik HAZU, a od 2002. i redoviti član, te od 1995. i član DHK, te predsjednik Hrvatskog filološkog društva u Zadru.  Godine 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića
Polazio je osnovnu školu u Hvaru i Starom Gradu, a gimnaziju u Splitu, gdje je maturirao 1949. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1955. Od prosinca 1956. radio je kao asistent za Stariju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru, a zatim je od listopada 1962. bio profesor Pedagoške akademije u Zadru te njezin direktor. U međuvremenu je 1964. i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zadru s temom “Postanak i razvoj srednjovjekovne pasionske poezije i drame”. Školske godine 1968/69 i 1969/70 bio je lektor hrvatskog jezika na pariškoj Ecole nationale des langues orientales vivantages. Od 1970. do 1976. ponovno je profesor na Pedagoškoj akademiji u Zadru te više puta njezin direktor, odnosno dekan. Od rujna 1976. radio je kao urednik u Jugoslavenskom leksikografskom zavodu gdje je 1977. postavljen za glavnog urednika Hrvatskog biografskog leksikona, prve nacionalne edicije toga Zavoda. Tu je funkciju obavljao sve do izlaska I. sveska 1983. U rujnu 1979. nastupio je kao redoviti profesor za Stariju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je umirovljen u listopadu 2001.
U razdoblju od 1983. do 1985. te od 1994. do 1997. bio je dekan Fakulteta. Sudjelovao je na više od šezdeset znanstvenih skupova od kojih na šest u inozemstvu (Firenze, Pescara, Zaragoza, Paris). U okviru Hrvatskog filološkog društva pokrenuo je i organizirao nekoliko znanstvenih skupova. Bio je odgovorni urednik Radova Filozofskog fakulteta i velike monografije S. Krasića “Generalno učilište Dominikanskog reda u Zadru”, Zadar, 1996.
Pored svoga glavnog predmeta – Starije hrvatske književnosti – prof. Kolumbić je na Filozofskom fakultetu i Pedagoškoj akademiji, prema potrebi, predavao još desetak predmeta (Teorija književnosti, Stilistika, Kultura jezičnog izraza, Metodika nastave materinskog jezika, Dječja književnost, Radio, televizija i film, Turistička kultura, Osnove filmske umjetnosti). Dr. Kolumbić obavljao je nastavu i na poslijediplomskim studijima: na studiju Književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Stilske formacije u starijoj hrvatskoj književnosti), na studiju Srednjovjekovno društvo na Filozofskom fakultetu u Zadru (Hrvatska srednjovjekovna književnost), te na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu (kolegij: Jezik i književnost hrvatskog srednjovjekovlja, Hrvatska književnost humanizma i renesanse, Marko Marulić, Ivan Gundulić).
Ne treba zaobići ni činjenicu da je dr. Kolumbić u Turistički studij u Zadru uveo dva posebna predmeta (Turistička kultura i Metodika interpretacije kulturnog i prirodnog blaga) koje je sve donedavno predavao. Prof. Kolumbić bio je član povjerenstva u ocjeni više magistarskih i doktorskih radnji. Stručnim radnjama iz područja Starije hrvatske književnosti Nikica Kolumbić se javlja od 1952., a od 1957. i prvim znanstvenim prilozima. Objavio je preko stotinu stručnih i oko devedeset znanstvenih radova i osam zasebnih knjiga iz područja hrvatske književnosti i kulture.
Sprovod će se održati sutra u 12 sati na Gradskom groblju u Zadru.