Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za subvenciju sadnica 150 tisuća kuna

Autor:

01.03.2009. 23:00
Za subvenciju sadnica 150 tisuća kuna

Foto: Alenka FESTINI



Krajem ovog tjedna zaključit ćemo popis i krenuti s nabavom sadnica. Riječ je o uobičajenoj akciji Općine Povljana, koja već pet godina zaredom u proračunu osigurava sredstva za potrebe subvencioniranja sadnog materijala, informirao nas je predsjednik Općinskog vijeća Povljane Branko Vičević


Općina Povljana svojim će mještanima subvencionirati sadnice maslina i vinove loze. Naime, tijekom proteklog tjedna Općina je krenula s akcijom popisa zainteresiranih mještana za sadnju sadnica, što nam je potvrdio i predsjednik Općinskog vijeća Povljane Branko Vičević.
– Krajem ovog tjedna zaključit ćemo popis i krenuti s nabavom sadnica. Riječ je o uobičajenoj akciji Općine Povljana, koja već pet godina zaredom u proračunu osigurava sredstva za potrebe subvencioniranja sadnog materijala. Ovogodišnja sredstva za subvenciju najvjerojatnije će iznositi oko 150.000 kuna. Financijsku ćemo konstrukciju zaključiti kada budemo sigurni koliko je naših mještana zainteresirano za sadnice i za koju količinu. Kako je riječ o već skoro tradicionalnoj akciji u cilju razvoja poljoprivrede, vjerujemo da će broj zainteresiranih ljudi biti izuzetno dobar, istaknuo je Vičević.
U Općini Povljana ističu da se s akcijama subvencioniranja nastavlja budući da je na ovom području u posljednjih 20-ak godina poljoprivreda pala na niske grane. Sve je više zapuštenih polja i oranica. Jačim razvojem ovčarstva i turizma mlade generacije Povljanaca u vinogradarstvu više ne vide svoj interes, dok su stariji onemoćali za ozbiljno bavljenje ovom poljoprivrednom granom. Općinsko vijeće je tako odlučilo poduzeti konkretne mjere kako bi se mlade motiviralo na bavljenje vinogradarstvom i maslinarstvom.
Budući da je Općina u posljednje četiri godine svojim mještanima darovala oko 35.000 sadnica vinove loze te preko 2.500 sadnica maslina, obrađena polja počela su ipak biti nešto češća pojava.
Inače, Općina Povljana u posljednjih je nekoliko godina uložila znatna sredstva i u uređenje poljskih putova na području povljanskog polja, gdje je već sada zasađeno nekoliko desetaka hektara mladih vinograda, a nešto manje površine zauzimaju mladi maslinici. Putovi su sada prošireni i uređeni kako bi poljoprivrednici mogli automobilima, traktorima i sličnim vozilima doći do svojih polja.


 ZASAĐENO 35.000 LOZNIH CJEPOVA




U posljednjih tridesetak godina vinogradarstvom se na otoku Pagu, pa tako i na području općine Povljana, bavi tek mali broj otočana. Glavni krivac za ovakvu situaciju je ekonomska (ne)isplativost.
Ovčarstvo se pokazalo kao znatno bolji izvor zarade pa su mnoga polja pretvorena u pašnjake.
No, malih pozitivnih pomaka na otoku, pa tako i u Povljani, ipak ima. U posljednjih nekoliko godina mladi, doduše, ne u velikom broju, ponovno se okreću sadnji vinove loze.
Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu, posljednjih godina na području Općine Povljana zasađeno je oko 35.000 loznih cjepova.
Do pred tri godine u vinogradarstvu se radilo na način da se sadila divlja loza i onda se sljedeće godine vršilo cijepljenje. No, od prošle godine u Povljani su vinogradari počeli saditi gotove cjepove, od kojih je čak 95 posto sorte Gegić.
Maslinarstvo je ocijenjeno kao poljoprivredna novina na području Povljane. No, uvjeta za razvoj ove poljoprivredne grane ima pa je svaki pokušaj u razvoju maslinarstva itekako dobrodošao.