Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bilić: Dobrom i poletnom igrom doći do dobrog rezultata

Autor: Hina (H)

01.03.2010. 23:00
Bilić: Dobrom i poletnom igrom doći do dobrog rezultata

Foto: AP



Hrvatska nogometna reprezentacija nastojat će dobrom i poletnom igrom doći do pozitivnog rezultata u prijateljskoj utakmici s Belgijom u srijedu navečer u Bruxellesu, izjavio je u utorak izbornik Slaven Bilić.
“U svakoj je utakmici rezultat važan, iako to u prijatreljskoj utakmici nije veliki imperativ. Najvažnije je da budemo dobri, poletni, rastrčani, a s takvom igrom se najčešće dolazi do dobrog rezultata”, rekao je Bilić na konferenciji za hrvatske i belgijske novinare u Bruxellesu.
Uz Bilića na raspolaganju novinarima bio i jedan od najiskusniji igrača Josip Šimunić, te glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić.
Bilić je naglasio kako sutrašnju utakmicu smatra prvim pravim testom za predstojeći ciklus kvalfikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine, koja bi trebala poslužiti da “vidimo gdje smo”.
Momčad je manje-više kompletna, nedostaje jedino ozljeđeni Mladen Petrić. Stanovite probleme s listom ima i Josip Šimunić, koji ga još pomalo zateže, a Dario Knežević za svoj klub Livorno posljednju utakmici igrao pod visokom temperaraturom, koja je sada spala, ali se osjeća iscrpljeno. No obojica mogu sutra nastupiti.
Izbornik Bilić je rekao da je kapetan Darijo Srna u utorak prijepodne dobio dopuštenje da ode na pregled trbušnog zida kod jednog poznatog liječnika u Belgiji. Bilić je istaknuo kako je riječ o problemu koju Srnu muči više od godinu dana i da nije riječ o nečemu novom.
Hrvatska reprezentacija doputovala je u Bruxelles u ponedjeljak u prijepodnevnim satima, a kasno popodne je već održala prvi trening na sportskim terenima Dilbeek, a u utorak navečer trenirat će na terenu na kojem se igra utakmica na stadion Kralj Baudouin.
Treniralo se u dvije skupine, kako je to uobičajano kod prvih treninga na svakom okupljanju. Upitan hoće li biti promjena u sustavu igre, Bilić je rekao da ima “novu ideju” za koju bilo bolje da je isprobana na nekoliko treninga.
“Nije riječ ni o čemu revolucionarnom, nema nikakvih velikih zahvata, ali voljeli bismo da smo imali nekoliko treninga. Ovako ćemo sutra možda plivati između dva sustava”, rekao je Bilić.
I nedavni posjeti izbornika i njegovih suradnika hrvatskim igračima u europskim klubovima poslužili su za razgovor o tom sustavu igre.
Bilić u utorak nije htio obznaniti postavu s kojom će započeti utakmicu.
“Imamo 20 igrača od kojih su neki bliže, a neki dalje prvoj postavi. Sada imam dvije pozitivne dvojbe”, rekao je Bilić dodajući da će s objavom postave sačekati večerašnji trening i onda porazgovorati s igračima.
Na upit belgijskih novinara kako vidi surašnje protivnike, Bilić je rekao da je belgijska ekipa objektivno bolja nego što to pokazuje mjesto koje zauzima na FIFA-inoj ljestvici i da po njemu ona spada među prvih 20 ekipa na svijetu.
“Belgija ima dobru, mladu i perspektivnu ekipu, dobro organiziranu i discipliniranu, koja je gladna uspjeha”, rekao je Bilić.
U belgijskom tisku posebnu pozornost izaziva najava prvog nastupa za reprezentaciju mladog igrača Anderlechta Romelua Lukakua, koji još nema ni 17 godina, točnije, u srijedu će imati 16 godina i 256 dana.
Izabranici izbornika Dicka Advocaata nisu kompletni, nedostaju im trojica ozlijeđenih igrača – Steven Defour, Daniel Van Buyten i Kevin Mirallas.
Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić je rekao kako hrvatska vrsta može očekivati potporu od 300 do 400 navijača, od kojih će, prema procjenama, 150 doći iz Hrvatske, a ostali su Hrvati iz Belgije i okolnih zemalja.
Utakmica počinje u 20.45 sati, a sudačka trojka dolazi iz Italije. Glavni sudac je Gianluca Rocchi, a pomoćnici su Massimiliano Grilli i Stefano Papi. Četvrti sudac je Belgijac Stijn Hutsebout.