Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obrana je najbolji napad

Autor: Šime Ćurko

01.03.2010. 23:00
Obrana je najbolji napad


Obrana kakva je bila u Šibeniku otvara Zadru mogućnosti da u nekim situacijama može odigrati i na nulu


Jedan je kolega umjesto Dalibora Zebića, trener Zadra, dao najbolji zaključak utakmice između Šibenika i Zadra. Znate ono, da nam je netko prije utakmice ponudio bod… Upravo tako, na Stanovima u najavi utakmice nisu skrivali da je najvažniji cilj ne izgubiti u Šibeniku. Samo, nakon onakvih 90 šibenskih minuta teško je ne zaključiti da u Zadru mogu žaliti što se kući nisu vratili sa sva tri boda. Prema prikazanom na Šubićevcu Zadar je bio bliži pobjedi, ne sjećamo se kada je u Šibeniku Zadar izgledao tako disciplinirano s jedne, a opet razigrano i poletno s druge strane.
Ako ćemo se malo poigrati nogometnih analitičara onda bismo najprije trebali početi od Zebića. Iako postava koja je odigrala loše prvo poluvrijeme s Hajdukom, tjedan dana prije utakmice u Šibeniku, nije izgledala kao najbolje rješenje na proljetnoj premijeri, Zebić je vjerovao svojoj viziji s dva zadnja vezna i svom izboru početne jedanaestorice. To znači bez Ivana Ćurjurića, Davora Piškora, ali i Ferde Milina, kojeg je tijekom priprema uglavnom držao dalje od prvih 11. Zebić je za Šibenik pogodio s formacijom, zgusnutom igrom u sredini Zadar je prisilio domaće na preskakanje igre, a hrvatski nogomet nije engleski, pa se “preko reda” baš i ne dolazi tako često u gol šansu. Veliki posao u sredini odradio je Igor Banović, ovaj put aktivniji prema naprijed nego li prema natrag. Kad je Zadar zaustavio osovinu Alispahić – Zec obavljeno je pola posla, tim više što Šibenik preko bokova, posebno preko desne strane zadarske obrane, nije uspijevao riješiti poteškoće u koje je upao u sredini terena.
Obrana bez pogreške
Drugi dio posla obavila je obrana u kojoj je mirnoćom i jednostavnim rješenjima dominirao Stjepan Skočibušić. Njegova igra na poziciji zadnjeg čovjeka bila je kao iz kakvog priručnika u kojem se objašnjava formacija 3-5-2. Nismo vidjeli nijednu Skočibušićevu pogrešku i nastavi li šibenskim ritmom nema dvojbe da je Zadar u Makaraninu dobio kvalitetan osigurač pred Ježinom. Vrlo dobro su reagirali Ante Puljić i Tomislav Glumac, koji je, poput, Banovića, novo lice u Prvoj HNL. Obrana kakva je bila u Šibeniku otvara Zadru mogućnost da u nekim situacijama može odigrati i na “nulu”. Nije to najpopularniji izbor, ali s obzirom na manjak golova zadarska je računica odavno postala da je obrana najbolji napad. Plus i za Šimu Marunu, posebno za drugo poluvrijeme. Bilo je to možda i najboljih Šiminih 45 minuta u Prvoj HNL. I strijelac Ivan Santini može biti dvostruko zadovoljan nakon subote, postigao je gol, a Zadar nije izgubio. Nije Santini zabio eurogol, ali se u pravo vrijeme našao na pravom mjestu, a to je i glavni posao svakog napadača.
Nedostaje samopouzdanja
Dakako, bilo je i slabi(ji)h točaka. Jakov Surać nije bio na visini zadatka kao čovjek koji je trebao poslati pravu loptu prema Terkešu i Santiniju. To što je Surać zabio autogol je čista nespretnost, Zebića mnogo više treba zabrinuti to što je kapetan izgubio nekoliko lopti u kritičnoj zoni, a nije se ni najbolje snalazio u transformaciji iz obrane u napad. Ni Tomislav Čuljak na lijevom boku nije odigrao osobitu utakmicu, baš kao ni Terkeš, čiji učinak donekle popravlja činjenica da je imao važnu ulogu u akciji iz koje je Zadar postigao pogodak. Terkeš je imao tri vrlo izgledne situacije i nijednom nije reagirao najbolje. Na pripremama je Terkeš pokazao da može, ali onaj šibenski Terkeš podsjetio je na neka njegova (lošija) ranija izdanja. Antonio Ježina nije kriv za primljeni gol koji mu je suigrač zabio u bliži kut, ali Ježinine reakcije u prvih 20-ak minuta nisu ulijevale sigurnost, premda se nije radilo o pretjerano opasnim šibenskim akcijama. Kasnije se Ježina primirio i do kraja je ono što je išlo prema njemu lagano hvatao. Tomislav Rogić, trener vratara, trebao bi s Ježinom riješiti problem lošeg ulaska u utakmicu, koji se dogodio i protiv Hajduka u Polači.
Kako bilo, Zadrani su odahnuli nakon Šibenika, iako ih osvojeni bod nije katapultirao u nikakvu sigurnu zonu. Opet ću se vratiti na onog kolegu s početka teksta koji je primijetio da Zadru najviše nedostaje – samopouzdanja. Ako ga je Zebićeva momčad u Šibeniku dobila barem malo onda će u konačnici ovaj bod vrijediti mnogo više.


 NIJE SVAKI DAN ŠIBENIK




Zadru se na Šubićevcu otvorilo četiri-pet kontri i polukontri nakon kojih je momčad sa Stanova lako mogla do pobjede. Takvu igru djelomično im je omogućio i Šibenik, koji je pod svaku cijenu tražio pobjedu, pa je bilo prostora za ovakve napadačke akcije suparnika. No, na Stanovima će biti druga priča, protivnici posebno oni iz donjeg doma, u Zadru u pravilu igraju u zatvorenoj formaciji u kojoj nama mnogo prostora kojeg je bilo u Šibeniku. Zato će Zebić u domaćim utakmicama morati tražiti druga rješenja.


 ČULJAK S TRI ŽUTA, ULAZI MRŠIĆ


Tomislav Čuljak dobio je u Šibeniku žuti karton, a s obzirom da je s dva “žutića” došao u Zadar Čuljak ne konkurira za subotnju (15 sati) utakmicu na Stanovima s Karlovcem. Tako bi se u prvih 11 protiv Karlovčana mogao naći Antonio Mršić, a možda i Anton Ivan Vasilj, junior koji je bio s prvom momčadi na pripremama u Rovinju. Na treninzima trenutačno nema Tomislava Glumca koji je pozvan na okupljanje reprezentacije do 20 godina.