Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pogoduje li gradonačelnik komunalnim doprinosom domaćim investitorima?

Autor: Vanja Mirčeta

01.03.2010. 23:00
Pogoduje li gradonačelnik komunalnim doprinosom domaćim investitorima?

Foto: Vedran SITNICA



Vlast na čelu s premijerkom Kosor sve građane Hrvatske, odnosno, čitavu Hrvatsku drži za jedan veliki muzej neandertalaca, no očito je da se Hrvatska budi iz svoje šutnje, radnici više nemaju što izgubiti, vrijeme je da se drama hrvatskih radnika što prije završi, naglasila je na  konferenciji za novinare SDP-a, Ingrid Antičević Marinović, gradska vijećnica i saborska zastupnica SDP-a. Ukazala je na činjenicu kako je Hrvatska u velikoj strateškoj krizi.
– Hrvatskoj je sa ovom vlašću svakim danom sve teže. Vjerujem da nas očekuju prijevremeni izbori, a to je dobro za Hrvatsku. Ukoliko se hitno nešto ne učini, Vlada neće više imati novaca ni za plaće niti za mirovine i to vjerujem najkasnije do jeseni ove godine kako sada stvari stoje. Kada je dug Hrvatske bio 7 puta manji govorilo se da imamo «Argentinski sindrom», ovo sada više nije sindrom već uznapredovala bolest. Vlada se ne želi suočiti sa situacijom koju je sama izazvala. Budžet puca po svim šavovima, on se ne puni, i uz sve ove mjere koje su nametnuli, namete i harače, i uz sva davanja i javnu potrošnju koji su relativno visoki nitko to više ne može izdržati, a do čega nas je dovela ova Vlast potpuno pogrešnom ekonomskom politikom, odnosno nepostojećom ekonomskom politikom, naglasila je Antičević Marinović.
Na konferenciji se ukazalo između ostalog i na netrasnparentnost natječaja za kemikalije gradske tvrtke Odvodnja.
– Iz SDP-a smo upozoravali kako se u ovom slučaju nezaknito posluje, kako je nezakonito namješten posao određenoj tvrtki itd. Na to je gradonačelnik rekao da će se raspitati na aktualnom satu o tom problemu, a raspitao se tako da se vjerojatno dogovorio kako izići iz te situacije te me optužio da lažem jer je sa tim sve u redu. Međutim, kada je Državna komisija ukinula taj natječaj, za radnje koje su do tada odvijane, gradonačelnik nonšalantno odgovara kako to nije bitno te da je to čak redovita procedura. U međuvremenu dok državna komisija još nije riješila predmet dotle je već raspisan natječaj. Očito su željeli nešto zataškati i sakriti, kazala je Antičević Marinović.
Gradonačelnika Zvonimira Vrančića kritizirala je i SDP-ova gradska vijećnica Omerka Šarić Frantov ustvrdivši kako je najviši iznos komunalnog doprinosa u državi uveden samo iz razloga kako bi domaći investitori prodali višak već izgrađenih stanova.
– Dok premijerka Kosor pompozno najavljuje veliku pomoć građanima za kupnju stana jer je na hrvatskom tržištu puno izgrađenih, ali ne i prodanih stanova, na zadnjem Gradskom vijeću usvojena je stavka za povećanjem komunalnog doprinosa sa 70 kuna na 180 kuna. To je trenutačno najveći iznos komunalnog doprinosa u državi. Zakonodavac je naložio da se jedinice lokalne samouprave, odnosno grad, mora podijeliti po zonama. Kako bi se izigrao zakon, gradonačelnik je predložio, a Vijeće usvojilo podjelu na zonu gradski otoci te sve ostalo što čini grad Zadar. Dok se jedinice lokalne samouprave natječu koja će stvoriti bolje uvjete kako bi privukli investitore koji će na našem području otvarati radna mjesta, a zapošljavat ćemo se mi i naša djeca, dotle Vrančić kaže da je dosta bilo pogodovanja «nekim Hiltonima» i sl., on si daje za pravo da određuje tko je podoban, a tko ne za naše tržišno gospodarstvo. U demokraciji svaki investitor pod jednakim uvjetima ima pravo pristupa tržištu, treba se natjecati, a naše je da određujemo uvjete. Ova mjera enormnog povećanja komunalnog doprinosa ima za cilj zadržavanje postojećeg stanja, odnosno pogodovanje onima koji danas jesu na tom tržištu. Stanove treba prodati. Nije vrijeme gradnje novih stanova, no nije vrijeme gradnje ni socijalnih stanova. Priču o socijalnim stanovima vrijednima 13 milijuna kuna koji bi se trebali graditi na Crvenim kućama i u ovoj proračunskoj godini vjerujemo da ćemo slušati još puno dok se u konačnici jednom i ne izgrade. Sporost u rješavanju papirologije i novci koji leže posljedica su nezainteresiranosti odgovornih struktura za te stanove. Ovo enormno povećanje komunalnog doprinosa je samo pokušaj brzog punjenja gradske blagajne jer je ona prazna, rekla je Omerka Šarić, gradska vijećnica SDP-a.