Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Punim jedrima prema trofejima

Autor: Zrinka Grancarić

01.03.2010. 23:00
Punim jedrima prema trofejima


Još je svega 20-ak dana preostalo do početka glavnog dijela sezone olimpijskih klasa 2010. godine. Godina je vrlo rano počela za 49er i Zvijezdu čija smo svjetska prvenstva pratili tijekom siječnja. Tri laseraša jedrila su i regate Svjetskog kupa u Melbourneu u prosincu (Daniel Mihelić) i Miamiju u siječnju (Tonči Stipanović, Ivan Taritaš). Za sve ostale sezona počinje s trećom regatom Svjetskog kupa krajem ožujka i početkom travnja u španjolskoj Palma de Mallorci.
Četvrta postaja Svjetskog kupa je krajem travnja u francuskom Hyeresu, peta krajem svibnja u nizozemskom Medembliku, šesta krajem lipnja u njemačkom Kielu, dok se završnica Svjetskog kupa jedri u kolovozu u britanskom Weymouthu, u terminu i na poprištu olimpijske regate 2012.
Od svibnja do početka rujna olimpijske klase nadmetat će se za europske i svjetske titule. Prvi su na redu finaši. Ivan Kljaković Gašpić brani naslov europskog prvaka u Splitu početkom svibnja. Obrana naslova u domaćim vodama poseban je izazov svakom jedriličaru.
Početkom lipnja naša će pozornost biti usmjerena na regatna polja u Estoniji i Italiji, gdje će se održati Europska prvenstva za Laser, Laser Radial i Zvijezdu. Estonski Talin, gdje je 1980. održana olimpijska regata, bit će regatno polje na kojem će naslov europske prvakinje u Laser Radialu braniti Tina Mihelić.
Tijekom prve polovice srpnja pratit ćemo četiri velike regate olimpijskih klasa. Europsko prvenstvo 49er-a i RS:X smješteni su u poljskom Sopotu, Svjetsko prvenstvo Laser Radiala je u britanskom Largsu, dok će Šime Fantela i Igor Marenić svjetsko zlato klase 470, osvojeno lani u Danskoj, braniti u Nizozemskoj, u Haagu.
Međunarodna sezona 2010. završava početkom rujna sa zadnje četiri velike regate. Svjetsko prvenstvo RS:X-a jedri se u danskom Kertemindeu, SP Lasera je na otoku Hyling u Velikoj Britaniji, finaši će SP odraditi u američkom San Franciscu, dok će se EP 470 održati u turskom Istambulu. Podsjećamo, europski prvaci klase 470 su Fantela/Marenić, dok je Kljaković Gašpić lani na SP Finna bio brončani.
Naravno, uz seniorske tu je i niz juniorskih prvenstava, kao i kadetsko SP i EP. Od juniorskih prvenstava najprije nam slijedi Svjetsko prvenstvo Lasera 4.7 od 31. ožujka do 08. travnja u tajlandskoj Pattayi.