Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Raslo sve, a novca niotkud!?

Autor: Damir Maričić

01.03.2010. 23:00
Raslo sve, a novca niotkud!?

Foto: Zvonko KUCELIN



Lani su ribari ulovili više ribe nego ikad, prodali u izvoz izvrsne količine i uz državnu pomoć izgradili pristojnu flotu, osmišljali nove proizvode, investirali i bili bez novaca – Ove godina počela je s padom izvoza ribarstva od 85 posto!
Da svaki račun dođe na naplatu vidljivo je iz nekoliko brojčica koje nam otkriva hrvatski izvoz u ribarstvu ovog trenutka.
Pokrivenost uvoza izvozom bila je u Hrvatskoj u cjelini u siječnju 61,7%, što je najbolji rezultat otkako kao autor pratim gospodarska kretanja, a to je dugo. Izvoz je čak i rastao, a uvoz znatno padao, osim u ribarstvu. Tamo je s lanjskih 293.240.000 kuna izvoza njegova vrijednost u siječnju na 44.214.000, što je 15 posto (!?) lanjskog, dakle, pad od 85 posto. Znam da se velik dio toga mora pripisati svjetskom, odnosno japanskom neredu u cijenama tuna. No ipak.
I podatak o izvozu ribe i prerađevina zajedno s lanjskih 305.841.000 u ovom periodu pao je na 60.830.000 ili 19 posto lanjskog.
Kad odlikaši padnu na godinu
Pisali smo o problemima s kojima se suočilo hrvatsko ribarstvo, ali i riboprerada i marikultura u prethodnoj godini. Označili smo to paradoksom s mogućim katastrofalnim poukama za cijelo gospodarstvo. Naime, kada vam dijete u školi ima jedinice, učite ga da uči i ispravlja ih. Kada vam određene djelatnosti ne “štimaju”, možete ih samo uvjeravati da investiraju, rade, uče i napreduju. U ribarstvu je u Hrvatskoj i uz pomoć države to i napravljeno. Hrvatska je potaknula, a ribari i tvrtke prihvatili projekt izgradnje flote. Dijelom i kupnje vani također uz potporu kroz “kapitalna ulaganja”, pa sada imamo flotu plivarica kakvu nikad ili gotovo nikad nismo imali. I ulov je krenuo. Pa je ulovljeno više ribe nego kroz godine i godine. I plasman je krenuo pa je izvoz ribarstva i prerade ribe lani rastao 50 do preko 85 posto. A Udruženje ribarstva u Gospodarskoj komori i Ceh ribara u Obrtničkoj komori preko Mira Kučića, odnosno Ante Fabijanića izvijestili su da smo u najgorem stanju ikad. Kakva se pouka iz tog mogla izvući? Ako investirate, povećavate proizvodnju, osmišljate nove proizvode i tržišta – nastradat ćete?! To je kao da u školi, shodno onom o djetetu s jedinicama, padnu – odlikaši. Vrag će više raditi i učiti.
Ovo što, nadamo se, ne trajno i ne tako drastično kao u siječnju, čitamo posljedica je toga. Dakle, pad po svim elementima i to drastičan. Predugo pratim ovo područje da ne bih uočio ovisnost financijskih brojki o kretanju plasmana tuna. I sigurno je da je izostanak siječanjskog priljeva novca, posebice u odnosu na lanjski ciklus plasmana, u tome krivac za lavovski dio brojki. No ne i za sve. Pokazatelji su više nego upozoravajući. I dobar argument za ribare u razgovoru s Čobankovićem, kad mogu mljekari.
Kučić: Najgore u 30 godina
 Predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Miro Kučić na konferenciji za novinare u Puli ocijenio je da je ribarstvo, premda gospodarska grana od nacionalne važnosti, u nezavidnu položaju i trese ga najveća kriza u zadnjih trideset godina. U trenutku najbolje flote, dobrog ulova i svega ostalog.
Kučić smatra da ribari ne smiju nikako pristati ni na kakav prijedlog da se linearno smanjuje poticaj u državi, bez obzira na to je li riječ o pšenici, kukuruzu ili ribi, nego da se svaki sektor promatra za sebe.
Ribarstvo je izrazito izvozna grana koja je u svim svojim sektorima podigla proizvodnju, istaknuo je Kučić koji ocjenjuje da je ribarstvena politika u Europskoj uniji zapravo najpromašeniji dio svih politika koji se vodi.
“Prisiljeni smo uskladiti naše akte s njihovim te prihvatiti njihov način odnosa prema resursima premda su oni u međuvremenu uspjeli opustošiti i uništiti gotovo sva svoja mora”, kazao je Kučić. Upozorio je kako se hrvatsko ribarstvo, što se tiče pregovora s EU-om, našlo u vrlo nezgodnu položaju kad je otvoreno poglavlje 13 o ribarstvu.
“Zbog premalo vremena pregovori neće ići u korist ribara jer nismo ni kao sektor dovoljno organizirani niti puno prostora ostaje našim pregovaračima”, kazao je Kučić.
Zadarska županija, opće je poznato mjesto, najsnažnija je hrvatska županija kada je u pitanju ulov, uzgoj i prerada ribe s udjelom od polovice do dvije trećine svega što se na tom polju događa u zemlji. To znači da ćemo toliko teže preživjeti ove prilike.


 ZADARSKI RIBARSKI IZVOZNICI


Među 20 tvrtki po vrijednosti izvoza u Zadarskoj županiji za prošlu godinu niz je povezanih s ribom.
Kali Tuna je drugi izvoznik u županiji, a slijedi Jadran Tuna na petom mjestu, iza je Ostrea, Marituna i Adria, Zadar Tuna, Noclerius u Gračacu, DalMar Pakoštane. Tu su i Arbacommerce, Cenmar, Mardešić u Salima te Cromaris koji je u kratko vrijeme otkako je preuzeo Cenmar, uz niz drugih tvrtki uspio ući među čelne izvoznike.
Iako ribarstvo, uzgoj i prerada ne dominiraju izvozom toliko napadno koliko do prije nekoliko godina, ipak je od 20 najvećih izvoznika njih 10 iz “ribljih” djelatnosti.