Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Privlaci pukla ljubav HDZ-a i HSP-a

Autor: Branko Božić

01.03.2010. 23:00
U Privlaci pukla ljubav HDZ-a i HSP-a

Foto: Velimir BRKIĆ



Nakon devet mjeseci zajedničkog upravljanja Općinom Privlaka, vladajuća koalicija HDZ-HSP razvrgnula je koalicijski sporazum koji je potpisan odmah po održavanju lokalnih izbora u svibnju lanjske 2009. godine.
Na tim izborima kao što je poznato HDZ je osvojio 5 vijećničkih mandata, HSP 2, HSS 2 te koalicija SDP-HSU-HNS 4 vijećnička mandata. S obzirom da je HDZ-u tada nedostajalo dva vijećnika da bi i dalje imao većinu u Općinskom vijeću, koje broji inače 13 članova, a time i nadalje relativnom većinom upravljao Općinom Privlaka, sklopio je koalicijski ugovor sa sebi najbliže desno orijentiranim HSP-om i to naravno uz određene uvjete. Po tom ugovoru uz ostalo HDZ je na mjesto novog općinskog načelnika ustoličio svog vijećnika Ivu Surića a na mjesto predsjednika Općinskog vijeća umjesto prvotno Borisa Glavana, imenovao je Antu Mustaća, dok je dopredsjednikom OV-a imenovan vijećnik HSP-a Ivan Mustać.
Hoće li sada koalicija SDP-HSU-HNS i njezin nositelj liste te ujedno na zadnjim lokalnim izborima pretedent na mjesto Općinskog načelnika Vinko Skoblar Toro pokrenuti određenu inicijativu kako bi se oni uz možebitnu koaliciju s HSP-om ili pak HSS-om dokopali vlasti u Općini Privlaka tek će se vidjeti. No, po onome što nam je u razgovoru rekao predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Boris Glavan, za to ne postoje nikakve šanse.
– Mi smo se dogovorno međusobno razišli što ne znači da se i dalje nećemo dogovarati i razgovarati oko svih važnih pitanja glede funkcioniranja općinske vlasti i općine Privlaka u cjelini. Naša stranka nije tražila raskid, već naprotiv. Problem je nastao u njihovim redovima prvenstveno iz razloga što njihovo sadašnje novo vodstvo na čelu s predsjednikom Antom Kršlovićem ne želi prihvatiti načela našeg zajedničkog sporazuma kojeg je sa njihove strane potpisao bivši im predsjednik Dalibor Dado Glavan. Po ovom se je pitanju žurno sastao i naš Općinski odbor te su svih njegovih 11 članova mene kao predsjednika HDZ-a ovlastila da nastavim pregovarati sa HSP-om. Ako se pak ne budemo mogli dogovoriti mi ćemo onda vidjeti što ćemo i kako ćemo dalje, bio je izričit predsjednik HDZ-a Boris Glavan.
Što o svemu kaže druga strana upitali smo predsjednika privlačke podružnice HSP-a Antu Kršlovića.
– Budući da se u većini točaka HDZ nije držao potpisanog koalicijskog ugovora, da nas se ignoriralo i marginaliziralo takoreći u svemu mi smo jednostavno odlučili otići pa iako treba biti ćemo opozicija. Odluka o razlazu donijeta je na sastanku na kojem je sudjelovalo 50 naših članova. Od toga njih 45 je bilo za raskid dok su petorica bila suzdržana, rekao je prvi privlački pravaš Ante Kršlović.