Život nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
radic_izlozba5
Supružnici iz Karina: Miljana Ćavar Radić i Stjepan Radić

U mnoštvu umjetničkih (posebno likovnih) događanja u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, svojom heterogenošću umjetničkih medija ističe se jedna, ovaj puta duo-izložba slika, fotografija i objekata supružnika iz Karina, Miljane Ćavar Radić te Stjepana Radića. Tim povodom upriličili smo razgovor s njima, s obzirom da su novi duo interesantnih umjetnika na ovim našim prostorima. Postavili smo im nekoliko pitanja u kontekstu održavanja prvog im zajedničkog projekta, odnosno prve im zajedničke (i po osobnom mišljenju) vrlo uspješne prezentacije i izložbe iz sfera navedenih umjetnosti.

Vama Miljana, težište je na slikarstvu, a Vama Stjepane na fotografiji. Objekti su recimo, zajedničke realizacije ili međurješenja. Dok je Stjepan konkretniji, Vi ste Miljana apstraktniji u svom umjetničkom izražaju. Što Vas (osim kao supružnike) povezuje u tom kreativnom smislu?

- Kao što ste rekli, veže nas zajednički život, kojeg nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom. Na tom se području nadopunjujemo. Nit koja nas povezuje ustvari je spoj dvaju različitih karaktera, a to bogatstvo različitosti očituje se u našem samostalnom ali i zajedničkom kreativnom stvaralaštvu.

Specifikum Vašeg likovnog izražavanja su dekorativne slike s mozaičkim elementima i natruhama objekt-slika.

- U svom stvaralaštvu inspiraciju nalazim prije svega u prirodi. Na svojim platnima stvaram kompozicije poznate, ali i iz prve neprepoznatljive pejzaže. Motivi, koje biram su isječci stvarnosti, detalji zbilje izravno preneseni na platno neponovljivom sugestivnošću. Naglasak stavljam na detalj kompozicije, izmodeliran jakim koloritom, čime pomičem osobne granice stvarnog u svijet nadnaravnog.

Kombinirane tehnike

Koristim se kombiniranom tehnikom, eksperimentirajući pritom različitim materijalima. Tako se sukobljavaju čiste koloritne plohe s materijom koju apliciram izravno na platno, a taj se produkt može nazvati objekt-slikama.

Vi se Stjepane u svojim fotografijama najčešće bavite detaljem!? I to za relativnog početnika vrlo uspješno... Posebno su izazovne Vaše diptih-fotografije!?

- Ono što me u fotografiji okupira ustvari su također detalji prirode koje objektivom fotoaparata ovjekovječujem... U fotografiji sam počeo prepoznavati novi, još neotkriveni svijet. Fasciniran sam velikom mogućnošću fotografskog izražavanja pa otuda poimam fotografiju kao moćan medij kroz koji se mogu izraziti i prezentirati drugima; upravo ono što osjećam i kako promišljam svijet oko sebe. U svome stvaralačkom radu uvijek polazim od ideje pa tek potom pronalazim odgovarajući detalj za njeno izražavanje. Tako su nastale i moje diptih - fotografije. Tematika mi je raznolika. Interesiram se više - manje za sve domene u fotografskoj umjetnosti.

Objekti, koji možda i najviše teže ideji su često (kako rekoh) zajednička ostvarenja. U skladu su s ovim industrijskim vremenom. Reklo bi se udahnjujete život odbačenim elementima. Pa, kako se nadopunjujete i kako ste raspodijelili uloge u kreiranju istih?

Miljana: Zajedničko stvaralaštvo je ono što nas najviše ispunjava i čini sretnima. U objekte i skulpture unosimo dio sebe i spajamo u jednu cjelinu. Kao što ste rekli, materijali kojim izrađujemo objekte su odbačeni, ponajčešće nefunkcionalni dijelovi automobila, koje oplemenjujemo, a potom oni dobivaju neku novu dimenziju.

Zajedničko stvaralaštvo

Kad se rodi ideja, zajednički je proanaliziramo i krećemo u realizaciju. Budući da je suprug i vješt varilac, lakše dolazimo do ostvarenja realizacije, zapravo naših zajedničkih ostvarenja, tj. objekata.

S obzirom da ste i jedno i drugo novi na ovim prostorima (doseljenici); Vi Miljana iz Širokoga Brijega, a Vi Stjepane iz Srijemske Mitrovice; kako ocjenjujete i kako ste se snašli kao novi par u ovom kulturnom prostoru?

Stjepan: Pa, ono što je najvažnije, to je da su nas ovdje ljudi jako dobro prihvatili i prepoznali kroz naša ostvarenja i naše talente, a i potencijal za mnoge nove projekte koji će oplemenjivati nas, ali i prostor u kojem djelujemo. Budući da je naš život protkan umjetnošću, upravo kroz nju sagledavamo svijet oko sebe pa tako i ovo prekrasno dalmatinsko zaleđe.

Ovo je bio dosta uspješan zajednički start! Što očekujete u bliskoj budućnosti?

- Da! Ovo je bila vrlo uspješna prezentacija... Ponajprije zahvaljujemo Bogu na darovima - talentima, a potom svim dobrim ljudima koji su nam dosad pomagali na našem putu, prepoznajući u nama i našim djelima nešto vrijedno, te vjerujući u nas. Jedan od naših ciljeva je ostaviti prepoznatljiv i autentičan pečat u stvaralaštvu na ovim prostorima.

I nadalje želimo inspirativno djelovati jedno na drugo, nadopunjavati se poticati i stvarati, te šire; surađivati s drugim umjetnicima na mogućim novim projektima.

 KRATKI ŽIVOTOPISI

MILJANA ĆAVAR RADIĆ

Rođena je 1980. godine u Širokom Brijegu, gdje je završila osnovnu te srednju strukovnu školu. U Širokom Brijegu također diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti (Sveučilište u Mostaru) 2005. god. Iste godine se upisuje na Poslijediplomski studij gdje stječe zvanje magistar slikarstva Ars Sacra 2008. god.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Sudjelovala je i na brojnim kolonijama u BiH i Hrvatskoj.

Autorica je javnog dijela freske na Medicinskom fakultetu u Mostaru.

Od rujna, 2009. godine živi i slika u Karinu.

STJEPAN RADIĆ

Stjepan Radić je rođen 1975. godine u Sremskoj Mitrovici, gdje završava osnovnu školu. U Hrvatsku dolazi 1992. god., najprije u Požegu gdje završava srednju strukovnu školu.

Od 1997. živi, radi i djeluje u Karinu, gdje se između ostalog bavi fotografijom i izradom objekata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno