Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Život nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom

Autor: Zvonko Čulina

01.03.2010. 23:00
Život nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom


Kao što ste rekli, veže nas zajednički život, kojeg nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom. Na tom se području nadopunjujemo. Nit koja nas povezuje ustvari je spoj dvaju različitih karaktera, a to bogatstvo različitosti očituje se u našem samostalnom ali i zajedničkom kreativnom stvaralaštvu


U mnoštvu umjetničkih (posebno likovnih) događanja u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, svojom heterogenošću umjetničkih medija ističe se jedna, ovaj puta duo-izložba slika, fotografija i objekata supružnika iz Karina, Miljane Ćavar Radić te Stjepana Radića. Tim povodom upriličili smo razgovor s njima, s obzirom da su novi duo interesantnih umjetnika na ovim našim prostorima. Postavili smo im nekoliko pitanja u kontekstu održavanja prvog im zajedničkog projekta, odnosno prve im zajedničke (i po osobnom mišljenju) vrlo uspješne prezentacije i izložbe iz sfera navedenih umjetnosti.
Vama Miljana, težište je na slikarstvu, a Vama Stjepane na fotografiji. Objekti su recimo, zajedničke realizacije ili međurješenja. Dok je Stjepan konkretniji, Vi ste Miljana apstraktniji u svom umjetničkom izražaju. Što Vas (osim kao supružnike) povezuje u tom kreativnom smislu?
– Kao što ste rekli, veže nas zajednički život, kojeg nastojimo oplemenjivati kreativnim stvaralaštvom. Na tom se području nadopunjujemo. Nit koja nas povezuje ustvari je spoj dvaju različitih karaktera, a to bogatstvo različitosti očituje se u našem samostalnom ali i zajedničkom kreativnom stvaralaštvu.
Specifikum Vašeg likovnog izražavanja su dekorativne slike s mozaičkim elementima i natruhama objekt-slika.
– U svom stvaralaštvu inspiraciju nalazim prije svega u prirodi. Na svojim platnima stvaram kompozicije poznate, ali i iz prve neprepoznatljive pejzaže. Motivi, koje biram su isječci stvarnosti, detalji zbilje izravno preneseni na platno neponovljivom sugestivnošću. Naglasak stavljam na detalj kompozicije, izmodeliran jakim koloritom, čime pomičem osobne granice stvarnog u svijet nadnaravnog.
Kombinirane tehnike
Koristim se kombiniranom tehnikom, eksperimentirajući pritom različitim materijalima. Tako se sukobljavaju čiste koloritne plohe s materijom koju apliciram izravno na platno, a taj se produkt može nazvati objekt-slikama.
Vi se Stjepane u svojim fotografijama najčešće bavite detaljem!? I to za relativnog početnika vrlo uspješno… Posebno su izazovne Vaše diptih-fotografije!?
– Ono što me u fotografiji okupira ustvari su također detalji prirode koje objektivom fotoaparata ovjekovječujem… U fotografiji sam počeo prepoznavati novi, još neotkriveni svijet. Fasciniran sam velikom mogućnošću fotografskog izražavanja pa otuda poimam fotografiju kao moćan medij kroz koji se mogu izraziti i prezentirati drugima; upravo ono što osjećam i kako promišljam svijet oko sebe. U svome stvaralačkom radu uvijek polazim od ideje pa tek potom pronalazim odgovarajući detalj za njeno izražavanje. Tako su nastale i moje diptih – fotografije. Tematika mi je raznolika. Interesiram se više – manje za sve domene u fotografskoj umjetnosti.
Objekti, koji možda i najviše teže ideji su često (kako rekoh) zajednička ostvarenja. U skladu su s ovim industrijskim vremenom. Reklo bi se udahnjujete život odbačenim elementima. Pa, kako se nadopunjujete i kako ste raspodijelili uloge u kreiranju istih?
Miljana: Zajedničko stvaralaštvo je ono što nas najviše ispunjava i čini sretnima. U objekte i skulpture unosimo dio sebe i spajamo u jednu cjelinu. Kao što ste rekli, materijali kojim izrađujemo objekte su odbačeni, ponajčešće nefunkcionalni dijelovi automobila, koje oplemenjujemo, a potom oni dobivaju neku novu dimenziju.
Zajedničko stvaralaštvo
Kad se rodi ideja, zajednički je proanaliziramo i krećemo u realizaciju. Budući da je suprug i vješt varilac, lakše dolazimo do ostvarenja realizacije, zapravo naših zajedničkih ostvarenja, tj. objekata.
S obzirom da ste i jedno i drugo novi na ovim prostorima (doseljenici); Vi Miljana iz Širokoga Brijega, a Vi Stjepane iz Srijemske Mitrovice; kako ocjenjujete i kako ste se snašli kao novi par u ovom kulturnom prostoru?
Stjepan: Pa, ono što je najvažnije, to je da su nas ovdje ljudi jako dobro prihvatili i prepoznali kroz naša ostvarenja i naše talente, a i potencijal za mnoge nove projekte koji će oplemenjivati nas, ali i prostor u kojem djelujemo. Budući da je naš život protkan umjetnošću, upravo kroz nju sagledavamo svijet oko sebe pa tako i ovo prekrasno dalmatinsko zaleđe.
Ovo je bio dosta uspješan zajednički start! Što očekujete u bliskoj budućnosti?
– Da! Ovo je bila vrlo uspješna prezentacija… Ponajprije zahvaljujemo Bogu na darovima – talentima, a potom svim dobrim ljudima koji su nam dosad pomagali na našem putu, prepoznajući u nama i našim djelima nešto vrijedno, te vjerujući u nas. Jedan od naših ciljeva je ostaviti prepoznatljiv i autentičan pečat u stvaralaštvu na ovim prostorima.
I nadalje želimo inspirativno djelovati jedno na drugo, nadopunjavati se poticati i stvarati, te šire; surađivati s drugim umjetnicima na mogućim novim projektima.


 KRATKI ŽIVOTOPISI




MILJANA ĆAVAR RADIĆ
Rođena je 1980. godine u Širokom Brijegu, gdje je završila osnovnu te srednju strukovnu školu. U Širokom Brijegu također diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti (Sveučilište u Mostaru) 2005. god. Iste godine se upisuje na Poslijediplomski studij gdje stječe zvanje magistar slikarstva Ars Sacra 2008. god.
Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
Sudjelovala je i na brojnim kolonijama u BiH i Hrvatskoj.
Autorica je javnog dijela freske na Medicinskom fakultetu u Mostaru.
Od rujna, 2009. godine živi i slika u Karinu.
STJEPAN RADIĆ
Stjepan Radić je rođen 1975. godine u Sremskoj Mitrovici, gdje završava osnovnu školu. U Hrvatsku dolazi 1992. god., najprije u Požegu gdje završava srednju strukovnu školu.
Od 1997. živi, radi i djeluje u Karinu, gdje se između ostalog bavi fotografijom i izradom objekata.