Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na seminaru sudjelovalo 150 zapovjednika i prvih časnika

01.03.2011. 23:00
Na seminaru sudjelovalo 150 zapovjednika i prvih časnika


Sa svojih 1.860 brodova Mitsui O.S.K. Line je najveći svjetski brodar koji u svojoj floti ima sve vrste brodova, od putničkih do kemikalaca. Osim tehničkih pitanja koja će se protresti na seminaru, bit će riječi i o osvajanju novih tržišta, prvenstveno onih u Rusiji


Azalea Zadar organizirala je jučer seminar za  pomorce najvećeg svjetskog  brodara japanskog Mitsuia  O.S.K. Linea. Nakon prošlogodišnjeg, dobro organiziranog seminara o sigurnosti u  pomorstvu, Japanci su se za  svoj središnji europski seminar ponovno odlučili za Zadar.
Glavna tema jučerašnjeg  seminara, na kojem je sudjelovalo oko 150 zapovjednika  i prvih časnika te upravitelja  stroja iz svih dijelova Europe,  bio je LNG (Liquefied natural gas) transport. Kako je  rekao organizator seminara  kapetan Roman Ivanov na seminaru će se viši pomorski  zapovjedni kadar upoznati s  najnovijim tehničkim i sigurnosnim novostima u transportu ukapljenog prirodnog plina. Na seminaru će se posebna pažnja posvetiti sigurnosti pomoraca s naglaskom  na rastući problem piratstva  na moru.
– Ovo je veliko priznanje ne  samo za Zadar nego i za cijelu  Hrvatsku. Sa svojih 1.860 brodova Mitsui O.S.K. Line je  najveći svjetski brodar koji u  svojoj floti ima sve vrste brodova, od putničkih do kemikalaca. Osim tehničkih pitanja koja će se protresti na  seminaru, bit će riječi i o  osvajanju novih tržišta, prvenstveno onih u Rusiji, rekao  nam je neposredno prije  početka seminara prvi čovjek  zadarske Azalee, kapetan Roman Ivanov.
Seminaru je nazočio Tsutsumi Terjuki, inače predsjednik svih grupacija Azalea,  tvrtki za ukrcaj pomorskog  kadra i tehničko vođenje Mitsuievih brodova.
 


Japanci se zanimali za mogućnosti ulaganja u industrijske zone




Dan prije seminara, japanski gosti među kojima je bio predsjednik  Azalea-Group Terjuki Tsutsumi i Hiroaki Kubo obišli su zadarsko zaleđe.  Tom prilikom susreli su se s gradonačelnikom Benkovca i saborskim  zastupnikom Brankom Kutijom. Iako, prema riječima Kutije, nije bilo  govora o konkretnim poslovima, Japanci su se zanimali za mogućnosti  ulaganja u proširenje industrijskih zona, ali i za strukturu raspoložive radne  snage i profila koji su im u možebitnim ulaganjima potrebni. Naime, Mitsui  nije samo najveći svjetski brodar nego i korporacija sa široko razgranatim  poslovima u drugim sektorima, a prema riječima kapetana Romana  Ivanova, nakon upoznavanja zadarskog priobalja, Japanci su izrazili želju  da i sami vide komparativne prednosti njegovog zaleđa. Posebno  oduševljenje su izrazili nakon obilaska povijesnih spomenika i ostale  kulturne baštine ovog kraja.