Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Partnerskim pristupom do kvalitetnih ljudskih potencijala

01.03.2011. 23:00
Partnerskim pristupom do kvalitetnih ljudskih potencijala


Za razvoj jednog područja potrebno je razvijati infrastrukturu i gospodarstvo, ali to nije moguće bez kvalitetnog ljudskog potencijala. Upravo time će se baviti Partnersko vijeće za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala, koje danas osnivamo. Upravo ono će formalizirati našu dosadašnju suradnju s lokalnim zajednicama, kazao je Željko Marić


Na Osnivačkoj sjednici “Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala”, održanoj danas u hotelu Kolovare, za predsjednika je izabran zadarski župan Stipe Zrilić, dok je Željko Marić, pročelnik Zadarske podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izabran za zamjenika predsjednika.
Osnivačku sjednicu su sazvali HZZ Područna služba Zadar i Zadarska županija. Sjednicu je otvorio Željko Marić, pozdravivši okupljene, osobito župana Zrilića, te Darka Kasapa, zamjenika gradonačelnika Grada Zadra, Antu Uglešića, rektora zadarskog Sveučilišta, i Cleofe Guradigli, glavnu projektnu savjetnicu LPE3-Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.
Priprema za ulazak u EU
– Za razvoj jednog područja potrebno je razvijati infrastrukturu i gospodarstvo, ali to nije moguće bez kvalitetnog ljudskog potencijala. Upravo time će se baviti Partnersko vijeće za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala, koje danas osnivamo. Upravo ono će formalizirati našu dosadašnju suradnju s lokalnim zajednicama, kazao je Marić, nakon kojeg se pozdravnim riječima okupljenima obratila i Cleofe Guradigli.
Kako je istaknula Guradigli, ova Osnivačka skupština je važan korak u postupku koji je započeo prije gotovo šest godina kako bi se i na lokalnoj razini izgradili partnerski odnosi.
– Ovakav pristup nazivamo učinkovitim pristupom zahvaljujući kojem možemo izraditi jako puno planova na razini lokalnih sredina te ostvariti mnoga lokalna rješenja. Nadamo se da ćemo na ovaj način pripremiti dobre projekte, jer za pripremu dobrog portfelja u županiji trebamo imati sve raspoložive ljudske potencijale, a u čemu ćemo na ovaj način uspjeti, istaknula je Guradigli.
Prisutnima se obratio i Darko Kasap, koji je naglasio da se Grad Zadar s ponosom pridružuje Partnerskom vijeću za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala.
– Smatramo da se svi zajedno moramo više pripremati za ulazak Hrvatske u EU, a stavljanje ljudskih potencijala u izvršenja EU projekata je prioritet Grada Zadra, kazao je Kasap, nakon kojeg je pozdravne riječi uputio i Stipe Zrilić.
– Županijska skupština je nedavno donijela Županijsku razvojnu strategiju u kojoj je jedan od važnih segmenata i razvoj ljudskih potencijala. Osnivanje ovog partnerstva ne smijemo zanemariti, osobito sada, u vrijeme velike nezaposlenosti. Osim toga, ovo se tiče i razvoja gospodarstva jer činjenica je da će malo tko investirati u područja nekvalitetnog ljudskog potencijala, kazao je Zrilić, naglasivši da je u tom smislu potrebno imati upravo ovakav pristup koji obuhvaća javni i poduzetnički sektor.
Istaknuo je također da se nada će Zadarska županija na ovakav način dobiti kvalitetnu analizu, koja će dati kvalitetne planove za razvoj. Nakon pozdravnih govora Marić je predložio dnevni red koji je bio jednoglasno prihvaćen, a nakon čega je, sukladno dnevnom redu, Dubravko Bacalja, analitičar Zadarske podružnice HZZ-a, predstavio LPE3-Lokalno partnerstvo za zapošljavanje.
Lokalna dimenzija politike zapošljavanja
 Ovom je prezentacijom Bacalja predstavio najvažnije karakteristike i prednosti Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala, istaknuvši da od 2000. godine lokalna dimenzija politike zapošljavanja čini sastavni dio europskih smjernica zapošljavanja unutar okvira europske strategije zapošljavanja.
– Partnerski pristup na lokalnoj razini postao je najvažniji način povezivanja i racionalni okvir prepoznavanja problema i njihova rješavanja. Potencijali lokalnih partnerstva za zapošljavanje su olakšanje i provođenje čvrste strategije “odozdo prema gore”, povezivanje gospodarskih, društvenih i ekoloških čimbenika lokalnog razvoja te olakšavanje akcijskih planova i kreiranje jasnih ciljeva, naglasio je Bacalja, pojasnivši potom što sve zahtijeva buduće upravljanje strukturnim fondovima EU, osobito europskim socijalnim fondovima te je naglasio potrebne relevantne strategijske dokumente u RH na temu razvoja partnerskog pristupa.
– Svrha partnerstva je izgraditi lokalni socijalni kapital za budući razvoj županije. Ovaj projekt ima dvije temeljne zadaće i to izradu strategije razvoja ljudskih potencijala na županijskoj razini te izradu akcijskih planova, zaključio je Bacalja.
Nakon prezentacije uslijedio je izbor radnog predsjedništva te zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, a predložena imenovanja jednoglasno su prihvaćena pa je za predsjednika izabran Željko Marić, za članove su izabrani Bernard Kotlar, voditelj zadarskog centra učilišta “Algebra”, i Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, dok je za zapisničarku izabrana Renata Marušić iz Udruge obrtnika Zadarske županije, a Darko Frleta sa zadarskog Sveučilišta i Igor Bilić iz Turisthotela izabrani su za ovjerovitelje. Uslijedilo je potom i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu te konstituiranje Partnerskog vijeća donošenje Pravilnika o njegovu radu, a nakon imenovanja Upravnog odbora, uslijedilo je i imenovanje tehničkog tajništva.