Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pravilno pisanje prijedloga za projekte EU

01.03.2011. 23:00
Pravilno pisanje prijedloga za projekte EU


Kako je istaknuto na jučerašnjem predavanju, svrha ove inicijative je da znanja i vještine stečene na ovom seminaru pristupnici ubuduće koriste u poslovima koji prate pisanje prijedloga za projekte koje financira EU te vođenje određenih projekata koji se ustrojavaju po posebnim protokolima karakterističnim za administriranje EU


Na inicijativu i u  organizaciji zadarske Pomorske škole, a u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Zadarske županije i  Upravnim odjelom za razvoj i  europske procese Zadarske  županije, u Pomorskoj školi je  jučer započeo dvodnevni seminar o upravljanju projektnim ciklusom. U ovo je osposobljavanje uključeno 50  djelatnika srednjih škola Zadarske županije, a program seminara je metodologija pripreme, provedbe i evaluacija projekata i programa, koja se temelji na pristupu logičkog okvira. Kako je istaknuto na  jučerašnjem predavanju, svrha  ove inicijative je da znanja i  vještine stečene na ovom seminaru pristupnici ubuduće  koriste u poslovima koji prate  pisanje prijedloga za projekte  koje financira EU te vođenje  određenih projekata koji se ustrojavaju po posebnim protokolima karakterističnima za  administriranje EU. Voditelj  ove izobrazbe je Lovro Jurišić,  pomoćnik pročelnika u Upravnom odjelu za razvoj i europske procese Zadarske županije, kojeg je ovlastilo Ministarstvo ruralnog razvoja,  šumarstva i vodnog gospodarstva RH za predavača o upravljanju projektnim ciklusom u  kontekstu prekogranične suradnje. Kako je pojasnio Jurišić,  znanja koja će polaznici steći  kroz program “Metodologije  logičkog okvira”, dat će im odgovore na pitanja s kojima će  se susresti kod obrazaca za prijavu projekata za pretpristupna sredstva EU.
– Ovo je predavanje namijenjeno svim javnim institucijama, a nakon što smo ga predstavili unutar naše ustanove,  predstavili smo ga i svim  općinama i gradovima, sada i  školama, a namjera nam je  predstaviti ga uskoro i svim  našim udrugama, kazao je Jurišić.
Prije početka predavanja  okupljene je pozdravio i Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole, istaknuvši da je cilj  ovog seminara da se predstavnici javnog sektora nauče ponašati po pravilima koja ih  očekuju nakon ulaska Hrvatske u EU.
– Evidentno je da zaposlenici  javnog sektora jako malo znaju  o financiranju svojih projekata  uz pomoć EU fondova. Naravno, ne očekujem da ćete već  nakon ovog seminara moći autonomno pisati prijedloge projekata, ali znat ćete osnove za  to, kazao je Perković, poručivši  polaznicima kako će na ovaj  način donekle usvojiti i europsku terminologiju, koja će  im ubuduće biti nužna, a osim  toga, sve što nauče na ovom  seminaru bit će dodatni impuls  za obogaćenje njihove opće  kulture.