Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stižu me sjećanja…

01.03.2011. 23:00
Stižu me sjećanja…


Zekanović se primarno osvrće na doba dječaštva i rane mladosti. Jurček je hiperaktivno dijete uvijek željno akcije, igre i ludovanja. To zna često uznemiriti njegove roditelje, jednostavne ljude koji žive i umiru na selu. Jurček je možda i zadnja generacija dječaka koji odrasta u takovom idiličnom ozračju, prije nego li se počne događati masovni egzodus sela u gradove, bijeg sa zemlje u tvornice, kazao je Goran Bujić


Multimedijalna  dvorana Gradske knjižnice Zadar bila je u ponedjeljak navečer  pretijesna da ugosti sve znatiželjnike koji su došli poslušati  o čemu to piše Jure Zekanović u  svom prvijencu, u zbirci 12 pripovijedaka naslovljenoj  “Jurčekove dogodovštine”.
Svečanost predstavljanja Zekanovićevih pripovijetki svojim  su nastupima “uresili” polaznici  glumačke radionice HNK Zadar pod vodstvom Jasne Ančić,  kao i sama prvakinja zadarskog  teatra. Uz njih su, kako bi što  bolje dočarali atmosferu Zekanovićeve zbirke koja se događa u vrijeme autorova djetinjstva u mjestu Krnezi u zaleđu  Zadra, nastupili članovi KUD-a  Sv. Kuzma i Damjan iz Slivnice.
U ime domaćina i izdavača  knjige, Gradske knjižnice Zadar, primjetivši kako se ne sjeća  tolikog broja posjetitelja ravnatelj Ivan Pehar je rekao kako  “Gradska knjižnica ne izdaje  samo knjige etabliranih pisaca,  već nastoji otvoriti i otvara vrata  novim, neafirmiranim piscima”.
Knjigu su predstavljali recenzenti Goran Bujić, novinski urednik i književni kritičar te Ante  Tičić, zadarski književnik. Valja  spomenuti kako je knjigu ilustracijama obogatio Nilo Karuc.
– Od svojih početaka do današnjih dana kratka kriča je  ostala u samom vrhu popularnosti među beletristikom. Jure Zekanović u svojim kratkim  pričama autobiografski opisuje  svoje djetinjstvo u Krnezi kraj  Zadra. Osebujnim stilom Zekanović oživljava izvornost  težačkog života i nekadašnjih  običaja, kazao je, između ostalog, o knjizi “Jurčekove dogodovštine” Tičić.
Bujić je, pak, u uvodu svoga  izlaganja dao  kratki osvrt na  povijest i prednosti književnosg  žanra kratke priče:
– Jure Zekanović, pisac – amater, osoba je koja se u jednom  trenutku okušala u pisanju kratkih priča tako da je na papir  stavila jednu epizodu iz vlastitog  djetinjstva i doba odrastanja.  Pozitivne reakcije okoline su ga  ponukale da krene dalje i više,  da ispriča nekolicinu dogodovština dječaka Jurčeka, koji je  bjelodano autorov alter ego.  Nastala je zbirka ‘Jurčekovih  dogodovština’. U njima se Zekanović primarno osvrće na doba dječaštva i rane mladosti.  Jurček je hiperaktivno dijete  uvijek željno akcije, igre i ludovanja. To zna često uznemiriti  njegove roditelje, jednostavne  ljude koji žive i umiru na selu.  Jurček je možda i zadnja generacija dječaka koji odrasta u  takovom idiličnom ozračju, prije  nego li se počne događati masovni egzodus sela u gradove,  bijeg sa zemlje u tvornice, a u  skladu s ‘petoljetkama’ socijalističkog samoupravljanja šesdesetih godina XX. stoljeća na  području bivše zajedničke  države Jugoslavije.
Najzad je Bujić, preporučivši  knjigu svima, usporedio Jurčeka  s Tomom Sawyerom i Hucklebarry Finnom.