Tržnica na glavnom trgu vraća život gradskoj jezgri

Slika korisnika admin
Josip PORTADA
Hoće li Pag ponovno imati pravu tržnicu?

Na sjednici Vijeća  Turističke zajednice Paga gradonačelnik Ante Fabijanić je  potaknuo raspravu o uređenju  tržnice na Trgu Petra Krešimira IV. što bi trebao biti početak  oživljavanja stare gradske jezgre Paga i tako je problem o  kojem se u Pagu godinama  govori prvi put spomenut na  službenoj razini.

- Na glavnom trgu bi se mogla urediti tržnica jer bi se tako  u staru gradsku jezgru vratio  život, dolazili bi prodavači i  kupci i to bi i zimi i ljeti imalo  dobar učinak, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Na središnjem paškom trgu  nekada je bilo dvadesetak kamenih, a potom betonskih banaka na kojima se prodavalo  voće, povrće, mlijeko, sir, skuta, vino, rakija, pršuti, kaštradine, med, sve redom pravi  otočni proizvodi. Odlukom  gradskih vlasti u drugoj polovici prošlog stoljeća tržnica  je preseljena na Trg svetog Jurja, na rubnom dijelu stare  gradske jezgre. Na novoj tržnici su postavljeni drveni štandovi i kameni banak je otišao u  povijest. No ponuda je bila  dobra jer je bilo tridesetak  štandova na kojima su se nudili  poljoprivredni proizvodi s cijelog otoka, iz zadarskog zaleđa i Like, a na tržnici je bila i  ribarnica. No iz razloga koji  nikada nisu objašnjeni, prije  osam godina gradska vlast je  odlučila preseliti tržnicu na  Macel. Vlasnici štandova su  tvrdili da je to loše rješenje, a  vrijeme je pokazalo da su bili u  pravu. Od tridesetak štandova  ostala su tri, a i oni rade samo  ljeti. Tako je Pag izgubio tržnicu. O nekadašnjem bogatom  izgledu paške tržnice postoje  nostalgične priče, ali i nekoliko slučajno sačuvanih televizijskih dokumentarnih filmova. Gledajući te filmove  teško je razumjeti zašto je nekome, a nikada nije javno  rečeno kome, a još manje  zašto, palo na pamet pomicati  tržnicu sa središnjeg trga.

- Vjerujem da nikome me bi  smetalo kada bi se na središnji  trg postavilo nekoliko štandova i kada bi se prodavali poljoprivredni proizvodi kao što  je to bilo nekada, rekao je  gradonačelnik Fabijanić.

U Pagu se sve češće razgovara o vraćanju života u staru gradsku jezgru iz koje je  izbačeno sve što podsjeća na  život. Najprije je s rive izbačena ribarnica, zatim je sa  središnjeg trga preseljena  tržnica, a onda je zabranjeno  postavljanje bilo kakvih stolova ili štandova za prodaju  bilo čega. Posljednjih godina  stara gradska jezgra Paga je  lijepo uređena, sve je čisto,  noću se u novim kamenim  pločama održava svjetlo vanjske rasvjete, ali nema ljudi,  nema glasova, nema života.

Na inicijativu gradonačelnika Fabijanića o početku  oživljavanja stare gradske jezgre za sada nema reakcija,  možda i zbog toga što to mnogima izgleda nemoguće. Na  mjestu na kojem su se nekada  nalazili banci, danas su terase  kafića. Mnogi postavljaju pitanje dovoza robe u staru gradsku jezgru koja je zatvorena za  promet. Neki se pitaju tko će  čistiti trg. No svi su ti problemi  postojali i dok je tržnica bila na  središnjem trgu, pa ipak su se  rješavali, a na tržnici je bujao  život.  Prihvaćanje inicijative  gradonačelnika Fabijanića bio  bi dobar početak oživljavanja  stare gradske jezgre Paga, no  hoće li sve ostati na inicijativi  ili će se nešto i napraviti tek će  se vidjeti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno