Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tržnica na glavnom trgu vraća život gradskoj jezgri

01.03.2011. 23:00
Tržnica na glavnom trgu vraća život gradskoj jezgri


Na glavnom trgu bi se mogla urediti tržnica jer bi se tako u staru gradsku jezgru vratio život, dolazili bi prodavači i kupci i to bi i zimi i ljeti imalo dobar učinak, rekao je gradonačelnik Fabijanić. Na središnjem paškom trgu nekada je bilo dvadesetak kamenih, a potom betonskih banaka…


Na sjednici Vijeća  Turističke zajednice Paga gradonačelnik Ante Fabijanić je  potaknuo raspravu o uređenju  tržnice na Trgu Petra Krešimira IV. što bi trebao biti početak  oživljavanja stare gradske jezgre Paga i tako je problem o  kojem se u Pagu godinama  govori prvi put spomenut na  službenoj razini.
– Na glavnom trgu bi se mogla urediti tržnica jer bi se tako  u staru gradsku jezgru vratio  život, dolazili bi prodavači i  kupci i to bi i zimi i ljeti imalo  dobar učinak, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Na središnjem paškom trgu  nekada je bilo dvadesetak kamenih, a potom betonskih banaka na kojima se prodavalo  voće, povrće, mlijeko, sir, skuta, vino, rakija, pršuti, kaštradine, med, sve redom pravi  otočni proizvodi. Odlukom  gradskih vlasti u drugoj polovici prošlog stoljeća tržnica  je preseljena na Trg svetog Jurja, na rubnom dijelu stare  gradske jezgre. Na novoj tržnici su postavljeni drveni štandovi i kameni banak je otišao u  povijest. No ponuda je bila  dobra jer je bilo tridesetak  štandova na kojima su se nudili  poljoprivredni proizvodi s cijelog otoka, iz zadarskog zaleđa i Like, a na tržnici je bila i  ribarnica. No iz razloga koji  nikada nisu objašnjeni, prije  osam godina gradska vlast je  odlučila preseliti tržnicu na  Macel. Vlasnici štandova su  tvrdili da je to loše rješenje, a  vrijeme je pokazalo da su bili u  pravu. Od tridesetak štandova  ostala su tri, a i oni rade samo  ljeti. Tako je Pag izgubio tržnicu. O nekadašnjem bogatom  izgledu paške tržnice postoje  nostalgične priče, ali i nekoliko slučajno sačuvanih televizijskih dokumentarnih filmova. Gledajući te filmove  teško je razumjeti zašto je nekome, a nikada nije javno  rečeno kome, a još manje  zašto, palo na pamet pomicati  tržnicu sa središnjeg trga.
– Vjerujem da nikome me bi  smetalo kada bi se na središnji  trg postavilo nekoliko štandova i kada bi se prodavali poljoprivredni proizvodi kao što  je to bilo nekada, rekao je  gradonačelnik Fabijanić.
U Pagu se sve češće razgovara o vraćanju života u staru gradsku jezgru iz koje je  izbačeno sve što podsjeća na  život. Najprije je s rive izbačena ribarnica, zatim je sa  središnjeg trga preseljena  tržnica, a onda je zabranjeno  postavljanje bilo kakvih stolova ili štandova za prodaju  bilo čega. Posljednjih godina  stara gradska jezgra Paga je  lijepo uređena, sve je čisto,  noću se u novim kamenim  pločama održava svjetlo vanjske rasvjete, ali nema ljudi,  nema glasova, nema života.
Na inicijativu gradonačelnika Fabijanića o početku  oživljavanja stare gradske jezgre za sada nema reakcija,  možda i zbog toga što to mnogima izgleda nemoguće. Na  mjestu na kojem su se nekada  nalazili banci, danas su terase  kafića. Mnogi postavljaju pitanje dovoza robe u staru gradsku jezgru koja je zatvorena za  promet. Neki se pitaju tko će  čistiti trg. No svi su ti problemi  postojali i dok je tržnica bila na  središnjem trgu, pa ipak su se  rješavali, a na tržnici je bujao  život.  Prihvaćanje inicijative  gradonačelnika Fabijanića bio  bi dobar početak oživljavanja  stare gradske jezgre Paga, no  hoće li sve ostati na inicijativi  ili će se nešto i napraviti tek će  se vidjeti.