Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uživali u obilasku farme i trčanju prirodom

01.03.2011. 23:00
Uživali u obilasku farme i trčanju prirodom


Učenici dvaju drugih razreda OŠ Zadarski otoci, pod vodstvom učiteljica Anamarije Botica Miljanić i Nine Matacin, a u sklopu projekta Primorski zavičaj, posjetila su farmu domaćih životinja na gradskom predjelu Pudarica. Igrajući se malih istraživača i želeći djeci približiti suživot prirode i domaćih životinja, dvije učiteljice povele su svoje učenike u istraživanje jednog, za djecu, sasvim novog svijeta, koji se nalazi svega 10-ak minuta od njihove škole, “preko ceste”.
Farma je u vlasništvu obitelji učenice 2c razreda, Karle-Marije Župan, koja je zajedno s majkom, Natašom Župan, veselo povela svoje prijatelje do farme. Put je bio kratak, ali “prelaskom ceste činilo se da smo zašli u jedan sasvim novi svijet, daleko od betona, gužve i buke motora” – navode učenici.
Došavši na farmu, prvo što su djeca ugledala bilo je stado ovaca koje je čuvala Karlina prabaka Ika. Prabaka Ika, inače, kako nam je ona sama ispričala, njemačka je umirovljenica koja je radila u Njemačkoj dugi niz godina. Otišla je kada je imala već 55 godina, za svojim mužem Milom koji je tamo već radio. U Hrvatsku se vratila prije 20 godina. Prabaka Ika poučila je djecu kako moraju biti tiha da ne bi preplašili ovčice, a djeca su je s velikim zanimanjem slušala, te su se u tišini uspjeli približiti ovcama bez da ih preplaše. Djecu je zanimalo zašto su neke od ovaca označene crvenom bojom, a Nikola Župan rado ih je poučio da je to zato što ovce imaju “bliznad”. To su svi razumjeli, jedna ovca je ojanjila dvoje janjadi.
Na drugoj strani farme djeca su imala priliku vidjeti i ostale životinje, koze, kokoši, krave, telad i svinje, te dva psa koja baki Iki pomažu čuvati stado ovaca. Nikola je objasnio kako kokoši s njihove farme nesu “zelena” jaja, jer su to jaja bez kolesterola, a samim time i zdravija.
Baka Ika djeci je pokazala kako se muze koza, a posebno ih je oduševilo malo janje koje se ojanjilo večer prije. Nikola je vrlo rado prihvatio prijedlog učiteljice Anamarije da im se dodijeli jedan mali dio parcele na kojoj bi djeca posadila povrće.
Županima je ovaj posjet bio veoma drag, a sva djeca dobila su njihove, domaće jabuke i naranče. Kako bi produžili ovu ljepotu u prirodi učenici su organizirali pravi mali piknik, a dobili su priliku slobodno trčati prirodom i igrati se bez bojazni od kakve opasnosti.
Povratkom u razred učiteljica Anamarija djecu će naučiti izrađivati zalistavac – mali komad sukna kojim se pokrivao prsni dio ženske košulje, ukrašen platnenim aplikacijama živih boja, te prošiven koncem. Zalistavac je bio dio ženske dalmatinske narodne nošnje u 19. st. i početkom 20. st.
Ovo iskustvo djeca zasigurno neće brzo zaboraviti, interaktivno učenje kao nadopuna teoriji koja se predaje u školi i uči iz knjiga pokazalo se izvrsnom kombinacijom.