Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlada je u slobodnom padu

01.03.2011. 23:00
Vlada je u slobodnom padu


Građani su nezadovoljni, frustrirani, neki su i bjesni. Dok je tako i dok Vlada postupcima, propustima i izjavama dolijeva ulje na vatru moguće je očekivati svakakve reakcije


Prosvjedi polako postaju hrvatska svakodnevnica, a hrvatska politička elita, nenavikla na aktivizam građana, tek pokušava pronaći odgovor na ovaj novi društveni fenomen. Predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću postavili smo nekoliko pitanja vezano uz aktualne manifestacije građanskog neposluha.
Ima li SDP bilo kakvu ulogu u dosadašnjim demonstracijama i hoćete li se pridružiti tužbi protiv Vlade zbog insinuacija da je oporba organizirala i financirala izgrede s policijom?
– Na demonstracijama građana koji se okupljaju “preko” Facebooka čuje se ono što SDP uglavnom govori i na što upozorava već mjesecima. Iako, recimo, ne pozivamo na nacionalizaciju banaka. Organizator ovih prosvjeda je, koliko god to paradoksalno zvučalo, HDZ. Tužba protiv glasnogovornika Vlade koji samo govori ono što mu predsjednica Vlade naredi ne bi imala previše smisla. Tražit ćemo očitovanje predsjednice HDZ-a i Vlade, jer je njezin posrednik izrekao nevjerojatne optužbe bez ikakvih dokaza. Usto policija ga je izričito demantirala. Riječ je očito i o obračunu unutar Vlade.
Očekujete li splašnjavanje ili intenziviranje protuvladinih prosvjeda, postoji li mogućnost da se u jednom trenutku i SDP priključi tim prosvjedima ili im čak stane na čelo?
– Građani su nezadovoljni, frustrirani, a neki su i bjesni. Dok je tako i dok Vlada svojim postupcima, propustima i izjavama dodatno dolijeva ulje na vatru moguće je očekivati svakakve reakcije. SDP razumije i podržava pravo na okupljanje i mirne prosvjede, koji postoje i bez SDP-ove podrške jer tako piše u hrvatskom Ustavu. Naš zadatak je da djelujemo aktivno i glasno, kao i do sada, kroz hrvatske institucije i u medijima. Građanima su te institucije i mediji zatvoreni te je logično da u trenucima nezadovoljstva i ljutnje biraju i ulicu.
Je li Vlada pred padom, koliko je realno da, s obzirom na stabilnu parlamentarnu većinu, kao i ipak zasad ne tako masovne prosvjede, raspiše izbore u idućih nekoliko mjeseci?
– Vlada je u slobodnom padu. Realno je, poznavajući ovu Vladu i njezinu predsjednicu, da se očajnički, neodgovorno i bez obzira na cijenu pokuša održati u sedlu što je moguće duže. Zajahali su konja, mamuzaju ga do iznemoglosti, a uzde su im odavno ispale iz ruku.
 


Protiv Vlade kroz institucije




Ukoliko Vlada uskoro ne raspiše izbore, hoće li SDP pojačavati pritisak na nju i na koji način?
– Kroz institucije. Čekaju nas važni događaji – završetak pregovora s EU i referendum. Ova Vlada ubija u ljudima volju za budućnošću i priključenjem EU. Širenje pozitivne i afirmativne klime vidim kao važan zadatak SDP-a i naših partnera, jer HDZ to očito, ni uz najbolju volju, više nije u stanju. Naravno to ne znači da Vlada ne bi trebala trenutno odrediti datum izbora.