Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarsko područje najbogatije autohtonim sortama maslina

01.03.2011. 23:00
Zadarsko područje najbogatije autohtonim sortama maslina


Poveći broj zadarskih maslinara prijavio se sa sortnim maslinovim uljima od mašnjače, puljke, oštrice. To su naše autohtone sorte koje su dugi niz godina bile u zaboravu i sada su ih vrijedni maslinari sa zadarskog područja revitalizirali i od njih dobili kvalitetno maslinovo ulje, rekao je organizator manifestacije Sinaj Bulimbašić


Maslina Split 2011, sedma  Međunarodna manifestacija  maslinara Mediterana, održala  se 26. i 27. veljače u Splitu u  organizaciji saveza maslinara  SDŽ. Na manifestaciji je sudjelovalo 798 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja sa  ukupno 1017 uzoraka, u strukturi po natjecateljskim klasama  uzoraka miješanih sorata bilo  je 415, sortnih maslinovih ulja –  domaće sorte 367, strane sorte  64, ekoloških maslinovih ulja  52.
Iz Zadarske županije prijavilo se 137 natjecatelja sa 201  uzorkom, što je rezultiralo osvajanjem 73 zlatne, 34 srebrne i  21 brončane medalje. Slavlje  zadarskih predstavnika nastavilo se dodjelom plaketa u kategoriji TOP 20 EDMU u kojoj  su zlatnu medalju osvojili Živko Morić iz Stankovaca, Uljara  Nadin, Vinko Lalin iz Pakoštana, Ivica Vlatković iz Novigrada i Jelena Erak iz Zadra. U  kategoriji Super Premium, ekstra djevičansko maslinovo ulje  zlatnu medalju osvojio je Živko  Morić iz Stankovaca.
Najsvečaniji trenuci za zadarske maslinare bili su prilikom dodjele šampionskih  plaketa kada je Premium šampionom ekstra djevičanskog  maslinovog ulja i šampionom  miješanih sorti EDMU proglašen Ivica Vlatković iz Novigrada. Uljara u kojoj je proizvedeno šampionsko EDMU je  uljara Nadin, dok su za najuspješniji proizvod od maslinova  ulja nagrađeni Dragica i Rade  Nekić iz Biograda. 
– Ove godine na manifestaciji  MASLINA SPLIT 2011. imali  smo rekordan broj natjecatelja,  njih oko osamsto a razveselilo  nas je da je velik broj sudionika  bio iz Zadarske županije koji su  ostvarili zavidne rezultate u  natjecateljskom dijelu. Poveći  broj zadarskih maslinara prijavio se sa sortnim maslinovim  uljima tako da mi je bilo posebno zadovoljstvo primiti  uzorke od mašnjače, puljke,  oštrice. To su naše autohtone  sorte koje su dugi niz godina  bile u zaboravu i sada su ih  vrijedni maslinari sa zadarskog  područja revitalizirali i od njih  dobili kvalitetno maslinovo  ulje, rekao nam je organizator  manifestacije Sinaj Bulimbašić  te istaknuo kako je komisija  sastavljena od gastronomskih  znalaca iz Zagreba, Rijeke,  Splita i Dubrovnika degustirala  preko 50 sortnih maslinovih  ulja i da su prva tri mjesta  zauzele sorte mašnjača, krvavica i drobnica iz okolice Zadra.
– Mi smo u Hrvatskoj što se  tiče kvalitete maslinovih ulja  došli do vrhunca, gotovo da  imamo 100-postotna ekstra  djevičanska maslinova ulja, ali  trebamo krenuti korak naprijed tako što ćemo napraviti gastronomski profil maslinovih  ulja posebno sorti. Put u Europu nama će biti popločan  zlatnim stubama samo u  slučaju ako budemo išli s ekološkim i sortnim maslinovim  uljem jer jedino ta maslinova  ulja mogu konkurirati na europskom tržištu i imaju mogućnost da ostvare cijenu koja  će zadovoljiti naše maslinare,  naglasio je Bulimbašić te pozvao sve zaljubljenike u maslinu  i maslinovo ulje da počnu uzgajati masline na ekološki  način i da proizvode sortna  ulja.
– Zadarsko područje je najbogatije autohtonim sortama  maslina, izvucite ih iz zaborava,  imate stručnjake i mogućnosti.  S istim tempom rada nastavite i  dalje za bolju budućnost vas i  vaše djece, poručio je Sinaj Bulimbašić vrijednim zadarskim  maslinarima.   
Pored šampionskih titula Ivice Vlatkovića iz Novigrada,  medalje su u kategoriji TOP 20  EDMU osvojili Vinko Lalin iz  Pakoštana i Jelena Erak iz Zadra. 
– Dvadeset godina se bavim  maslinarstvom i osvojena medalja za ulazak među dvadeset  najbolje ocijenjenih maslinovih ulja me izuzetno razveselila. Maslinarstvom sam se  počeo baviti iz hobija da bi  danas to preraslo u ozbiljan  posao. Imam maslinik od 300  stabala u kojem je najviše zastupljena sorta oblica a ima i  levantinke. Dogodine očekujemo da će na rodu biti 200 stabala i proizvodnja cca 10 000  kg, rekao nam je Lalin. 
Na OPG Erak nalazi se 200  stabala masline sorti krvavica,  koja je najzastupljenija te orkule i jablanke. Jelena Erak već  se dugi niz godina bavi maslinarstvom i plan joj je imati  vlastitu punionicu. Vesele je  odlasci na natjecanja gdje usvaja nova znanja od stručnjaka  iz poljoprivrede i izmjenjuje iskustva sa ostalim maslinarima.