Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Apoksiomen će dobiti staklenu kapsulu

01.03.2012. 23:00
Apoksiomen će dobiti staklenu kapsulu


U Malom Lošinju počeli su radovi na uređenju palače Kvarner, budućeg Muzeja Apoksiomena, koji se izvode po projektu riječkih arhitekata Idisa Turata i Saše Randića.
Unutrašnjost palače Kvarner na malološinjskoj rivi neće imati tradicionalnu katnu konstrukciju nego će biti razlomljena na više volumena, a središnji dio zauzimat će staklena kapsula visine pet metara u kojoj će se nalaziti kip Apoksiomena. Posjetitelji će u prostor muzeja ulaziti u skupinama. U prizemlju muzeja moći će se upoznati s pričom o nalasku i konzervaciji kipa na svjetlećim panoima, a nakon toga uspeti stubama do kapsule s kipom. Na kraju obilaska muzeja predviđen je izlazak na krovnu terasu zgrade s panoramskim pogledom na Mali Lošinj. Radove, koji bi trebali biti dovršeni do ljeta 2013., obavlja križevačka tvrtka Radnik, a ugovorna je cijena 12,6 milijuna kuna s PDV-om.
Usporedno s uređenjem palače i u suradnji s Ministarstvom kulture, grad Mali Lošinj će pripremati dokumentaciju za osnivanje zajedničke ustanove koja će voditi poslove vezane uz Muzej Apoksiomena.
Skulpturu Apoksiomena pronašao je 1996. godine belgijski turist, ronilac Rene Wouters na dubini od 45 metara u podmorju otočića Vele Orjule kod Lošinja. Skulptura je ležala zaglavljena između dvije stijene što je spriječilo padanje u još veću dubinu. Leđa, dio glave i vrata te stražnji dio desne noge bili su zatrpani muljem. Statua je visoka 192 centimetra, izrađena je od bronce i stara je više od 2000. godina. Apoksiomen je izvađen iz mora tri godine nakon nalaska.
Zasad je jedini veliki bronačani kip pronađen na zapadnoj obali Jadrana, a lošinjski Apoksiomen je najcjelovitiji i najbolje očuvan od dosad poznatih prototipa kipa Apoksiomena, mladog atleta koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti.
Apoksiomen se trenutačno nalazi u zagrebačkom muzeju Mimara, a od rujna do prosinca u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj bit će izložen u prizemlju pariškog muzeja Louvre, uz zbirku antike. (H)