Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hitna brža i dostupnija

01.03.2012. 23:00
Hitna brža i dostupnija


Sigurno je da će se ovime znatno smanjiti vrijeme potrebno za izlazak ekipe hitne pomoći na lice mjesta jer je u većini slučajeva put skraćen za 30-ak kilometara, kaže Krnčević


Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije od jučer je uveo novu zdravstvenu uslugu – timove T2 na području Ispostava Benkovac i Starigrad (privremeno sa sjedištem u Posedarju).
Zdravstvenu uslugu pružat će u svakoj od ispostava po pet timova T2, što je ukupno 20 novozaposlenih medicinskih sestara i tehničara. Svaka od ispostava opremljena je novim vozilom koje je nabavilo nadležno ministarstvo s pripadajućom opremom. Vozila su vrijedna oko 450.000 kuna.
– Svakako je riječ o velikom pomaku na bolje u zdravstvenoj skrbi na ovim područjima. Sigurno je da će se ovime znatno smanjiti vrijeme potrebno za izlazak ekipe hitne pomoći na mjesto događaja jer je u većini slučajeva put skraćen za 30-ak kilometara. Naime, dosad se u hitne intervencije na području Benkovca i Starigrada išlo iz Zadra. Osim toga neće se više događati da ambulante u jutarnjoj smjeni zbog odlaska liječnika na hitnu intervenciju ostaju prazne. Sada na mjesto događaja izlaze timovi T2, a dispečerska prijavno dojavna jedinica u Zadru procjenjuje ima li potrebe izlaska na intervenciju samostalno ili uz pratnju liječnika iz najbliže ambulante, odnosno dežurnog liječnika. U slučaju kad je potrebna pratnja liječnika, za razliku od dosadašnje prakse kad je na teren s njim izlazila i medicinska sestra, ona sada ostaje na svom radnom mjestu tako da ambulanta ni u jednom trenutku ne ostaje prazna, naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Davorka Krnčević.
Dakle, organizacija posla i pružanje usluga timova T2 ustrojeni su na način da je timovima T2 neposredno nadređena dispečerska prijavno dojavna jedinica u Zadru te je na ovaj način povećana dostupnost, ravnomjernost i podignuta kvaliteta pružanja usluga hitne medicine na području Zadarske županije.
Ekipe timova T2 u ispostavi Benkovac okupili su se jučer u 13 sati u zgradi Doma zdravlja Benkovac, a ekipe Ispostave Starigrad privremeno sa sjedištem u Posedarju u zgradi ambulanti liječnika u 14.30 sati. Na oba okupljanja nazočila je i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Davorka Krnčević.