Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nastavljena obnova Pučkog otvorenog učilišta

01.03.2012. 23:00
Nastavljena obnova Pučkog otvorenog učilišta


Sve ovisi i o priljevu financijskih sredstava no glavno je da se krenulo u realizaciju te da se vide pomaci, jer radovi koji započnu ipak se moraju i dovršiti, mišljenja je gradonačelnik Knez


S prvim ljepšim danima intenzivirali su se radovi na dogradnji i sanaciji zgrade biogradskog Pučkog otvorenog učilišta. Ovaj veliki projekt na kojem su radovi započeli još prije godinu dana, realizirat će se u nekoliko faza, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Naime, radi se o projektu čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 16 milijuna kuna. Dio toga iznosa, točnije 50% financirat će Ministarstvo kulture, a 50% i PDV Grad Biograd. U prvoj fazi radova krenula je izgradnja novog djela zgrade koja je namijenjena za potrebe Gradske knjižnice. Dosadašnji prostor Gradske knjižnice je malen i nefunkcionalan te je izgradnja novog dijela bila nužnost na koju se ukazivalo već duže vrijeme.
– Radovi dobro napreduju, no kako je riječ o velikom ukupnom zahvatu pa tako i prostoru knjižnice, njezinoj kompletnoj uređenosti i opremljenosti što, dakako, iziskuje i dosta sredstava. Sve će to potrajati zasigurno još koju godinu. Ipak knjižnica će biti prva koja će nakon dovršetka radova zaživjeti u novom prostoru. Druga faza radova, koji su također započeli, je stara zgrada Pučkog otvorenog učilišta, točnije sanacija čitavog krovišta. Nakon krova prići će se preuređenju kinodvorane, koja će biti polivalentna te će imati ukupno 400 sjedećih mjesta ili u manjoj varijanti 200-mjesta kako bi se uz veće priredbe u njoj mogle odvijati i one s manje posjetitelja, kaže Knez, dodajući da nakon što se uredi i taj dio zgrade te knjižnica preseli u novi dograđeni prostor, slijedi preuređenje čitavog donjeg dijela, koji sada koristi Gradska knjižnica i Gradska glazba. Nakon preuređenja čitav će prostor biti dan na uporabu biogradskoj Gradskoj glazbi.
– Sve ovisi i o priljevu financijskih sredstava no glavno je da se krenulo u realizaciju te da se vide pomaci, jer radovi koji započnu ipak se moraju i dovršiti, mišljenja je gradonačelnik Knez.
Dodao je pritom kako će novi dograđeni dio zgrade za potrebe Gradske knjižnice imati poseban ulaz, a kinodvorana bit će prilagođena za više namjena. Uz primjerice, kazališne predstave, u njezinim će se prostorima moći odvijati i druga kulturna događanja manjeg ili većeg opsega, a sve to bit će na raspolaganju Biograđanima, ali i žiteljima susjednih mjesta, koji su i do sada često koristili usluge Gradske knjižnice, ali bili i posjetitelji kulturnih priredbi i kazališnih predstava.