Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novi autori i različite tehnike za novu sezonu

01.03.2012. 23:00
Novi autori i različite tehnike za novu sezonu


Raduje nas nova shema, novi autori i različite tehnike, koje ćemo predstaviti u nadolazećem periodu, ali i činjenica da je zanimanje i posjećenost pogotovo tijekom ljeta i turističke sezone iznimno velika, što potvrđuje da je naš rad i zalaganje ipak prepoznat i cijenjen – prof. Teodora Jeličić


Gradska galerija GrafArt, koja u Biogradu na Moru djeluje više od desetak godina, dala je u proteklom periodu značajan doprinos kulturnim događanjima u gradu. Izložbena djelatnost jedna je od najjačih aktivnosti, te su upravo zahvaljujući toj djelatnosti žitelji grada i brojni gosti koji tijekom ljeta borave u gradu, imali prilike vidjeti radove najeminentnijih hrvatskih likovnih umjetnika, fotografa, kipara, keramičara… Voditelji galerije, bračni par Teodora i Tonči Jeličić, nastojali su tijekom svoga rada u prostoru galerije ponuditi raznolika događanja, pa će tako biti i nadalje. Naime, uz izložbe koje će i ove godine zasigurno biti zanimljive i raznovrsne, obećavaju i druge prigodne programe, promocije, recitale i slično.
– Naš rad uglavnom se temelji na izložbenoj djelatnosti, , no otvoreni smo za svako kulturno događanje koje se svojom smislenošću i tematikom može uklopiti u naš galerijski prostor. Izložba koju vidite pejzaži su Mate Jurkovića i zadnja je u ovom zimskom periodu, jer slijedi priprema galerijskog prostora za takozvanu ljetnu shemu, kazala je prof. Teodora Jeličić dodajući kako će ona ovoga ljeta biti nešto bogatija i izložbama, kao i drugim sadržajima koji će se u njoj odvijati.
– Naime, već sada pregovaramo s nekolicinom poznatih hrvatskih autora, čije radove planiramo prezentirati u ovom prostoru. Praksa nam je da tijekom godine pripremimo tri do četiri nove izložbe, a dio eksponata ranijih izlagača ostaje i čini stalni fundus Gradske galerije, koji je, kao što je vidljivo, vrlo bogat i raznovrstan. Svakako, valja napomenuti da smo u proteklih nekoliko godina u našem prostoru ugostili brojne umjetnike, a među prvima bio je i naš poznati fotograf Ivo Pervan. Potom je naš gost bila zagrebačka likovna umjetnica Zorica Turkalj, te Josip Botteri Dini koji se predstavio u više navrata, a zadnji puta sa svojim pariškim ciklusom, koji je kod posjetitelja pobudio veliko zanimanje. Ako spominjemo keramiku, onda svakako moramo istaknuti keramičke uratke Smiljane Brezovec-Meštrović, koja se u međuvremenu profilirala kao vrsna, višestruko nagrađivana keramičarka. Tu je dakako i Marija Višić Guina, zadarska keramičarka i slikarica na svili, a čije slike krase i neke od galerija u Parizu. Posebno nas raduje što smo mogli ugostiti i Miljenka Domjana jednog od naših najpoznatijih konzervatora, a koji nam je predstavio fotografije sa studijskih putovanja, što je svakako posebnost, koju su Biograđani i gosti imali prilike vidjeti. Kroz nekoliko izložbi dobro su mogli upoznati i stvaralački opus Mate Jurkovića koji je svojom zadnjom izložbom otvorenom još polovinom siječnja i to u povodu Dana grada, predstavio ciklus ulja na platnu pod nazivom “Zaustavljeni trenuci”. Riječ je o krajolicima rijeke Krke, koji su inspirirali umjetnika, te čitav ciklus odiše netaknutom ljepotom dalmatinske zagore. Njegovi motivi, impresivni kanjon, snažni vodopad, nemirni brzaci, tajnovita planina, zaboravljena sela, te proljeće, koji dominiraju galerijskim prostorom garancija su da ćemo ovog likovnog umjetnika i njegova djela još susretati. Raduje nas nova shema, novi autori i različite tehnike, koje ćemo predstaviti u nadolazećem periodu, ali i činjenica da je zanimanje i posjećenost pogotovo tijekom ljeta i turističke sezone iznimno velika, što potvrđuje da je naš rad i zalaganje ipak prepoznat i cijenjen, zaključila je prof. Jeličić.