Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Predstavila se kao bankarica, uzela mu novac te netragom nestala!

01.03.2012. 23:00
Predstavila se kao bankarica, uzela mu novac te netragom nestala!


Najnovija žrtva perfidne prijevare, nesretni je zadarski umirovljenik u dobi od 88 godina, a cijelu je priču policiji u srijedu tijekom dana, kako saznajemo, prijavio njegov sin.
Policajci sada imaju pune ruke posla kako bi ušli u trag bešćutnoj prevarantici koja je dakle, prije dva dana uspjela prevariti ovog našeg sugrađanina za nekoliko tisuća kuna i to u raznim valutama.
Priča naime, počinje tako da ga je prevarantica najprije nazvala telefonom, predstavila se kao djelatnica jedne banke u Zadru i najavila svoj dolazak. Lakovjernom umirovljeniku objasnila je kako treba uplatiti još novca na račun banke, jer je to kao jedini način na koji bi mogao spasiti svoju štednju. Ne sumnjajući u njezinu iskrenost, 88-godišnjak joj je na ruke dao pet tisuća kuna i 200 australijskih dolara. Kada je dobila novac, prevarantica je, naravno, netragom nestala. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, a iz PU zadarske su i ovoga puta još jednom upozorili sve građane, a posebno starije osobe da budu oprezne.
– Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ. Posumnjate li na prijevaru odmah obavijestite policiju na broj 192. Ukoliko se nepoznata osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su vam dužni dati na uvid. Ne dajte se zavesti njihovim uvjeravanjem i ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod bilo kojim izlikama, bilo da je to prodaja raznih medicinskih pomagala ili traženje milostinje. Kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži. Zapamtite izgled osobe, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove te ako su došli automobilom zapišite registraciju auta, marku i boju – naglasila je Sonja Šimurina iz PU zadarske.
Svake godine, posebice u ljetnim mjesecima osim brojnih provala i krađa, česti su i slučajevi prijevara, osobito osoba treće životne dobi i na zadarskom području. Prošle godine zabilježeno je pet kaznenih djela prijevare mahom umirovljenika, a radilo se o prodaji masažera ili prijevarama sa “zlatnim” lančićima. Broj takvih prijevara bio je veći tijekom 2008. i 2009. godine, a iako je posljednje dvije godine “u padu”, građani se ipak, pozivaju na oprez.