Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Raspjevani putnici vraćaju se kući

01.03.2012. 23:00
Raspjevani putnici vraćaju se kući


Nakon osnivanja klape, tijekom Domovinskog rata radili su humanitarne koncerte, a nakon toga najčešće svirali po Europi za hrvatske iseljenike. Bilo je tu svega – na koncertima su se zaboravljali tekstovi, nekad i instrumenti, pucale su pete na cipelama, čak su pucali i zubi. Nakon što je “osvojila” Europu, klapa Puntamika line se želi približiti domaćoj publici


“Kad poželim noćas oči boje lavande…” stihovi su poznate pjesme koju je još 1995. godine napisao Denis Maričić Dendo i zapjevao s bratom Pinom na Melodijama hrvatskog juga. Pjesma je osvojila drugu nagradu publike, a do danas, obradilo ju je više od deset raznih izvođača i klapa, uključujući Đanija Stipaničeva, klape Bonaca, Maslina, Volosko i Kampanel… Sve obrade ove pjesme ukupno imaju oko 5 milijuna pogleda na YouTubeu i pjesma se zasigurno već može nazvati evergreenom.
Od Pina i Denisa do danas
“Oči boje lavande” ovih dana se vraćaju na svoj izvor. Autor pjesme Denis Maričić Dendo je sa svojom klapom Puntamika line i s “pojačanjem” Mladenom Grdovićem opet snimio ovu uspješnicu. Na Punti Bajlo ovi su dugogodišnji prijatelji i glazbenici snimili i spot koji će se za tjedan dana biti objavljen na CMC-u.
Kako se obično najbolji poslovi sklapaju uz dalmatinsku spizu i spontanu pjesmu, tako su i ekipa iz klape Puntamika line i Mladen Grdović došli na ideju za suradnju na jednoj večeri.
– Zapjevali smo “Oči boje lavande”, zvučalo je dobro i došli smo na ideju da je snimimo. Kombinacija klape s Mladenom Grdovićem donijela je pjesmi jedan novi mediteranski štih i čast nam je što nam se Mladen pridružio, rekao je autor Denis Maričić koju je pjesmu te davne 1995. posvetio jednoj ženi i njenim očima boje lavande.
Pjesma je uistinu postigla veliki uspjeh, a javno je voli i Zdravko Mamić. Na probi klape Puntamika line, govore pjevači kroz smjeh da navijaju za Hajduka, ali da bi Zdravku Mamiću u svakom trenutku rado zapjevali omiljenu mu pjesmu.
Voditelj klape je harmonikaš i bas Zoran Božić, jedan od osnivača je bariton i drugi tenor Denis Maričić, a ostali članovi su Robert Kanjer, bariton, drugi tenor i mandolina, zatim najmlađi član Marko Zekanović, drugi tenor i gitara, Boris Marić, bas, Mario Štefanić, prvi tenor i gitara i Ivan Bačić, bariton, drugi tenor i gitara.
U raznim kombinacijama ovi pjevači surađuju godinama, a ono što im je i iznad nastupa je veliko prijateljstvo. Toliko se dobro poznaju da se na koncertima ponekad samo pogledaju i prasnu od smijeha. To i publici bude simpatično, a oni se ispričaju i nastavljaju dalje s pjesmom.
Klapu Puntamika su 1990. osnovali Pino i Denis u nešto drugačijem postavu nego danas.
– Nitko od nas ne živi na Puntamici, ali to nam je svima jako dragi dio grada. Tamo smo proveli mladost, išli na ljetne plesnjake, upoznali prve ljubavi. Osim toga, Društvo prijatelja Puntamike nam je pri osnivanju klape dalo veliku potporu pa smo i njima u čast uzeli to ime. Čak imamo i jednu pjesmu koju je napisao Branimir Mihatov ‘Ja te volim, moja Puntamiko’. U ovo krizno vrijeme, uskočio nam je kao sponzor Vlado Deranja, direktor autobusnog poduzeća Puntamika line pa smo na ime klape dodali još i ‘line’, priča Denis Maričić.
Album prvijenac “Neviro moja”
Nakon osnivanja klape, tijekom Domovinskog rata radili su humanitarne koncerte, a nakon toga najčešće svirali po Europi za hrvatske iseljenike.
Bilo je tu raznih anegdota. Vozila se cijela klapa po Italiji u automobilu obojanom u talijansku zastavu. Na koncertima su se zaboravljali tekstovi, nekad i instrumenti, pucale su pete na cipelama, čak je jednom od njih pukao zub. A kad se na putu na koncert na katamaran ukrcalo pola klape, a pola ostalo na kopnu, čak je i Lučka kapetanija spašavala stvar. Uz sitne nezgode koje drugima uglavnom nisu primjetne, na koncertima Puntamika linea je uvijek veselo.
Danas Pino ima solo-karijeru, a nakon što je “osvojila” Europu, klapa Puntamika line se želi približiti domaćoj publici.
– U zadnje vrijeme nastupamo po cijelom Jadranu, a prošlo ljeto smo imali nastupe na Narodnom trgu u okviru programa Turističke zajednice Grada Zadra. I ove godine ćemo biti jedni od nosioca programa na trgu. S predstavnicima županijske i Hrvatske turističke zajednice nastupat ćemo i na turističkom sajmu u Budimpešti. Uskoro počinjemo sa snimanjem Denisove pjesme ‘Neviro moja’, naslovnim singlom našeg prvog albuma. Bit će tu još nekoliko novih Denisovih pjesama i nekoliko poznatih, kao što je ‘Dalmatinko’, ‘Zvona Sv. Stošije’, ‘Pivaj, Dalmacijo’, kao i pjesma Ivana Bačića ‘Vile mora’, a jednu pjesmu će nam napisati i Mladen Grdović, govori voditelj klape Zoran Božić.


 GRDOVIĆ SNIMA 35. ALBUM




Mladena Grdovića iznimno veseli što će “Oči boje lavande” biti najavni singl za njegov 35. album.
– Nisam nikad ni sanjao da ću izvoditi ovu pjesmu, a uvijek mi je bila jako draga. Sretan sam što mogu toj odličnoj pjesmi dati svoj doprinos i što ću je izvesti u svom zabavnom stilu. A i suradnja s klapom Puntamika line je bila jako dobra, oni su to snimili vrlo brzo i profesionalno. Tako mi je drago zbog te pjesme da smo odmah zvali Željka Petraša da nam snimi spot, a pjesmu smo snimili u studiju kod Rudija Dvorskog, rekao je Grdović.
Mladenov novi album će se zvati ‘Za tebe živim ja’ po pjesmi za koju je on napisao tekst na melodiju poznate Carusove pjesme ‘Ti voglio bene assai’.
Na albumu radi sa Stipicom Kalođerom, Dragom Bosnićem, Markom Barančićem i Rudijem Dvorskim. Grdović kaže da je produžio ugovor s Croatia Recordsom na još dvije i pol godine.