Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Razgrabljene sadnice

01.03.2012. 23:00
Razgrabljene sadnice


Uvjet za dobivanje subvencije jest i podmirenje svih financijskih obveza prema Općini. Poljoprivrednici su sadnicu masline plaćali 17 kuna, sadnicu trešnje 15 kuna, a lozne cjepove po 6 kuna


Djelatnici općinskog Komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan su maslinarima, vinogradarima i voćarima iz Sukošana i općinskih naselja Debeljaka, Gorice i Glavice podijelili 710 sadnica maslina, 4.572 cijepa vinove loze i 90 sadnica trešanja. Na akciju Općine Sukošan ove godine se javilo 80 poljoprivrednika.
– Pod povoljnim uvjetima poljoprivrednim proizvođačima iz općine Sukošan već sedmu godinu zaredom smo omogućili nabavu sadnog materijala radi podizanja i obnove trajnih nasada, govori Ante Martinac, načelnik Sukošana.
Uvjet za dobivanje subvencije jest i podmirenje svih financijskih obveza prema Općini koja je ovog puta izdvojila 50 posto iznosa, odnosno 60.000 kuna osiguranih iz općinskog proračuna. Poljoprivrednici su sadnicu masline plaćali 17 kuna, sadnicu trešnje 15 kuna, a lozne cjepove po 6 kuna.
– Trešnja je neizostavna voćka u Sukošanu i Debeljaku, jedan od zaštitnih znakova. To je i jedan od razloga zašto je sufinanciramo, ističe Martinac.
Istovremeno ljudi se ne vraćaju samo lozi, nego sve više i maslini. Podizanje višegodišnjih nasada, revitalizacija poljoprivrede te uređenje okoliša, ciljevi su kojima treba težiti.
U suradnji sa Zadarskom županijom Općina sufinancira sadnju trajnih nasada i time poljoprivrednicima olakšava odluku na podizanje trajnih nasada.
Općinsko čelništvo ovom mjerom želi pridonijeti većoj obradivosti poljoprivrednih površina.
– Dosad smo ukupno sufinancirali 11.000 maslina, 49.000 vinskih cjepova i oko 900 trešanja, nabraja Martinac.
Zapuštenog zemljišta je sve manje.