Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rekonstrukcija galovačkog zavoja

01.03.2012. 23:00
Rekonstrukcija galovačkog zavoja


Završeni su radovi na rekonstrukciji nepreglednog i opasnog Čakarunova zavoja na županijskoj cesti u središtu Galovca. Potpunu rekonstrukciju cestovnog zavoja, izgradnju sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda, ogradnih zidova te 350 metara prvog nogostupa uopće u ovoj ravnokotarskoj općini izvodila je građevinska tvrtka Cestar d.o.o. Split.
– Vrijednost kompletnog prometnog uređenja dijela županijske ceste u Galovcu iznosi 1,1 milijun kuna, a novac su osigurale Uprava za ceste Zadarske županije i Općina Galovac, rekao je Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste.
Županijska cesta kroz Galovac jedna je od najopterećenijih prometnica u Ravnim kotarima, a upravo zbog toga iznimno je i opasna. Dosad nije imala niti metar nogostupa, a uski i nepregledni Čakarunov zavoj dodatno je povećavao opasnost svih sudionika u prometu.
– Da nije bilo dobronamjernih mještana od ovog izuzetno važnog projekta najvjerojatnije ne bi bilo ništa. Pojedini mještani su zbog rekonstrukcije ceste, vjerovali ili ne, besplatno ustupili čak do 70 metara četvornih. Zato ponajviše zahvaljujem velikodušnim vlasnicima parcela koji su u korist projekta ustupili svoju djedovinu i to posve besplatno, ističe Marin Gulan, načelnik Galovca.
Projekt je obuhvatio ojačanje kolnika postojeće ceste, mjestimična proširenja, popravak rubnjaka, izgradnju nogostupa i odvodnje te ostale mjere poboljšanja prometne sigurnosti i novu prometnu signalizaciju.
– U tijeku je ishođenje i prikupljanje potrebne dokumentacije kako bismo u što skorijoj budućnosti izgradili nogostup kroz cijelo mjesto. Naročito se to odnosi na izgradnju nogostupa do škole i višenamjenskog asfaltnog igrališta koje tek novoizgrađena betonsko-kamena ograda odvaja od županijske ceste, najavljuje Gulan koji je na mjesto načelnika izabran na prijevremenim izborima prije godinu i pol dana.
Suvremeni promet zahtijeva od svih sudionika u prometu da se ponašaju civilizirano i kulturno. Dobra infrastruktura jedan je od preduvjeta kako bi mlade obitelji ostale i dolazile u ruralne sredine. Unatoč turbulentnim političkim okolnostima toga su svjesni i u Galovcu u kojem na površini od 9,5 četvornih kilometra sa zaseocima Šarini stanovi, Tikvari i Jošane, živi oko 1.400 žitelja u 350 obitelji.
– Dobro je znano kako je infrastruktura osnovni preduvjet razvoja svakog mjesta pa tako i Galovca. Mogu se pohvaliti da kod nas, kaže Gulan, unatoč financijskim ne baš najsretnijim vremenima, ritam radova ne posustaje.
Prometnoj smo problematici trenutačno dali prioritet, dok intenzivno zatvaramo financijske konstrukcije za izgradnju školske sportske dvorane, dječjeg vrtića, dva dječja igrališta i druge veće i manje projekte na dobrobit svih žitelja, zaključio je Gulan.