Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srb: Gubitak INE teži poraz od privremene okupacije teritorija RH

01.03.2012. 23:00
Srb: Gubitak INE teži poraz od privremene okupacije teritorija RH


Predsjednik HSP-a Danijel Srb danas je posjetio Zadar, čime je započeo svoj obilazak Dalmacije nakon što je u subotu na saboru stranke izabran za predsjednika. Tom prilikom ponovno se osvnuo na nedavna uhićenja hrvatskih branitelja povodu optužaba za ratne zločine počinjene u akciji Medački džep. Srb kaže da je na djelu progon hrvatskih branitelja uz zanemarivanje zločina koji su počinjeni nad Hrvatima.
– Dva su mehanizma koj to omogućavaju. Prvi je Zakon o oprostu koji je proveden pojedinačno te je primjenjen na one koji su počinili evidentne ratne zločine. Hrvatsko pravosuđe je obradilo najteže zločine, poput onog u Škabrnji, predalo dokumentaciju Haagu koji nije podigao optužnicu. Zbog toga Hrvatska ne može podignuti optužnicu protiv onih za koje ima dokaze da su počinili ratni zločin. Rezultat je da je takvom politikom, zaštićeno 95 posto zločinaca koji su izvršili zločine nad Hrvatima dok se istodobno hrvatski branitelji proganjanju, rekao je Danijel Srb.
Srb kaže da bi se Sanaderu, ako se dokaže da je koristio Fond hrvatskih branitelja u prepuštanju upravljačkih prava nad Inom Mađarima i za to dobio 10 milijuna eura mita, trebalo suditi za veleizdaju.
Srb smatra da je gubitak INE teži poraz od privremene okupacije teritorija RH jer se u Domovinskom ratu pokazalo da se okupirani dio Hrvatske može osloboditi. Stoga je sadašnja Vlada RH je mogla od Državnog odvjetništva zatražiti blokadu imovine INE, ali je to propustila učiniti. Sve je to, po Srbu, rezultat izostanka jasne gospodarske strategije, a razlog krize i pada gospodarstva je što se ekonomski model u Hrvatskoj nije promijenio od 1994. Kad Hrvatska bude više izvozila, a manje uvozila promijenit će se i negativni odnos medija prema HSP-u i ostalim strankama koje zagovaraju veću nacionalnu samostalnost.
Danijel Srb je komentirao i četiri moguća razloga Sanaderove ostavke koji su se pojavili u medijima. Po njemu samo je jedan razlog približno točan, a to je što je Sanader ustao protiv interesa jedne velike sile i za to se materijalno okoristio. Ne precizirajući da se radi o Njemačkoj i njenom pritisku, Srb je rekao da je takav nastup jedne države primjer kao se brane nacionalni interesi i poruka da zadiranje u njih neće proći bez posljedica.