Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stižu Amerikanac Reed i Nigerijac Kuso

01.03.2012. 23:00
Stižu Amerikanac Reed i Nigerijac Kuso


Možda bi mogli debitirati u posljednjem kolu A-1 lige protiv Sonika, ali prvo trebamo vidjeti u kakvom su stanju i koliko brzo će se aklimatizirati na novu sredinu – kaže Pipan.


DeWayne Reed, 24-godišnji američki razigravač i Abdullahi Kuso, 28-godišnji centar iz Nigerije, novi su igrači Košarkaškog kluba Zadar. Obojica su potpisali ugovor do kraja sezone, a na Višnjiku se očekuju sljedeći tjedan. Riječ je o igračima, za koje u klubu vjeruju da će pojačati momčad, te dati velik doprinos ostvarenju glavnog ovosezonskog cilja, povratka u regionalnu ligu. Reed (1987., 185 cm), rodom iz Houstona, pohađao je američko sveučilište Auburn, a u Europi je kratko boravio u Turskoj (Erdemir), Ukrajini (Azovmash) i na Islandu, dok je ove sezone bio na Cipru, gdje je igrao za trenutno sedmoplasiranu momčad Enad.
– Reed je ove sezone bio jedan od vodećih playmakera ciparske lige. Mislim da će nam pomoći u ostvarenju naših želja i ciljeva, koje smo zadali pred početak sezone – kratko je komentirao novog igrača Aleš Pipan.
Kuso (1984., 206 cm) je rođen u Kaduni, u središnjem dijelu Nigerije, a u SAD-u je pohađao sveučilište Gonzaga, isto koje i Micah Downs, bivši igrač Zadra. Prije tri sezone igrao je u ukrajinskom Sumikimpromu, a po svijetu još u Japanu, Južnoj Koreji i Siriji. U Zadar stiže iz kanadskog Halifaxa.
– Kuso je prava petica, koja igra ispod koša. Vrlo je snažan i očekujem da će pojačati konkurenciju na centarskim pozicijama, te pomoći u borbi sa ozbiljnijim protivnicima u Ligi za prvaka.
Trener Zadra dodao je i sljedeće:
– Najvažnije mi je bilo da su već igrali u Europi i da poznaju europsku košarku, što se tu događa i kako se igra. U trenažnom su procesu i spremni su da odmah igraju utakmice. Očekujem da će nam se priključiti sljedeći tjedan, nakon što se vratimo iz Dubrovnika.
Moguće je da obje prinove debitiraju u gradskom okršaju protiv Sonik Puntamike u Jazinama za desetak dana.
– Možda bi mogli zaigrati u posljednjem kolu A-1 lige, ali prvo trebamo vidjeti u kakvom su stanju i koliko brzo će se aklimatizirati na novu sredinu. Možda zaigraju obojica, možda jedan, a možda nijedan.
Tako će Zadar u Ligu za prvaka ući s rosterom od 16 igrača, ne računajući Šimu Olivarija, koji najvjerojatnije neće zaigrati do kraja sezone.
– Nikoga nećemo otpuštati. Do kraja sezone su još tri mjeseca i trebamo svakog igrača. Nakon 18. ožujka ne može se više nikoga dovesti, a do sada smo imali mnogo pehova s ozljedama i uvijek postoji opasnost da se netko ponovno ozlijedi. Ne bismo željeli zbog toga staviti na kocku cijelu sezonu – zaključuje Pipan.