Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Totalno drukčiji od drugih

01.03.2012. 23:00
Totalno drukčiji od drugih


Ivana pjeva, Duje svira gitaru i zajedno s njom piše pjesme, a njihov angažman je već poprilično ozbiljan, posebno za njihovu dob. Tek desetak dana prije nastupa u Zagrebu im se pridružio Hrvoje Čirjak koji svira bongo bubnjeve i usnu harmoniku, a uskoro bi im se trebao pridružiti i Matija Katić na irskoj fruli


U zagrebačkom Studiju smijeha na humanitarnom događaju, koncertu, izložbi i buvljaku, za spas zadarskog kafića JazzVa, uz bok poznatim hrvatskim umjetnicima, poput Meritas, Mare Milin, Merite Arslani, Ide Prester ili Ante Perkovića, nastupili su zadarski srednjoškolci Ivana Blažević, Duje Miliša i Hrvoje Čirjak.
U JazzVi
Ivana i Duje idu u treći razred zadarske Prirodoslovno-grafičke škole i već su dobro poznati među zadarskom mladeži. I u samoj JazzVi su često zabavljali ekipu i bilo im je drago da mogu pridonijeti spasu kafića.
Duje svira gitaru i zajedno s Ivanom piše pjesme, a njihov angažman je već poprilično ozbiljan, posebno za njihovu dob. Tek desetak dana prije nastupa im se pridružio Hrvoje Čirjak koji svira bongo bubnjeve i usnu harmoniku, a uskoro bi im se trebao pridružiti i Matija Katić, još jedan prijatelj na irskoj fruli. Bit će to jedan pravi mali “totalno drukčiji od drugih” bend.
Kako kaže Duje, žele stvarati nešto drukčije, donijeti novi zvuk, baviti se glazbom cijeli život, ali bez da se komercijaliziraju.
Ivana i Duje kažu da ih je spojio prst sudbine te da je slučajnost da su se našli u istom razredu, a da se toliko slažu u glazbi. Osim što su dobri suradnici, Ivana i Duje su postali veliki prijatelji.
– Počelo je sa školskim priredbama. Ja sam rekla da znam pjevati, Duje je rekao da svira gitaru i, nakon što smo na prvoj priredbi pjevali poznate pjesme, uskoro smo se okrenuli autorskim. Zapravo Duje uglavnom dođe sa zamišljenom pjesmom pa je skupa završimo, govori Ivana.
“Miris kestena”
Tako je nastalo desetak i više autorskih pjesama, “Buđenje”, “Želim opet voljeti”, “Miris kestena” i druge koje, kako kaže Ivana, nemaju određeno ime, ali su među njihovim prijateljima i obožavateljima već poznate.
Ivana kaže da voli glazbu otkad zna za sebe, a život bez glazbe joj je nezamisliv.
– Otac i stric su imali bend u mladosti i dan danas znaju zasvirati. Roditelji su me uvijek podržavali u glazbi, kao uostalom, u svemu drugome. Njihova podrška i podrška naših prijatelja su mi jako važne, drago mi je da dolaze na sve svirke. A prijatelji sve objavljuju na YouTubeu i facebooku. To su nam glavni mediji za promociju, govori Ivana.
Duje je završio osnovnu glazbenu školu gdje je naučio svirati gitaru, a želio bi upisati Akademiju dramske umjetnosti i spojiti film i glazbu.
Kako kaže Duje, nije im važno da naprave neku veliku karijeru. Oboje imaju razne planove – studij, putovanja, širenje horizonta… Ali što god budu u životu radili, glazba će uvijek biti prisutna.
– Želja nam je uvijek uživati u glazbi i omogućiti drugima da uživaju. Ne želimo biti komercijalni, već skupljati oko sebe veliku obitelj. Tako smo i počeli, pjevajući za svoj krug prijatelja koji se samo širi. I zbog njihove podrške želimo dati sve od sebe. Uglavnom nam daju pohvale, a rado prihvaćamo i sve sugestije jer mi nismo ekstra glazbenici, mi smo samo ljudi koji su našli sreću i mir u glazbi, kaže Duje.