Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadar se protiv Splita “vratio iz mrtvih”

01.03.2012. 23:00
Zadar se protiv Splita “vratio iz mrtvih”


Dugo je Split prijetio na Višnjiku, iako je bio bez ozljeđenih Ivana Mimice, prvog strijelca, te Tonija Dijana. Predvođen Nikolom Vujčićem, koji je postigao 30 poena, dominirao je cijelo prvo poluvrijeme, a sredinom treće četvrtine imao je i najvećih trinaest poena prednosti. Zadrani su do tada izgledali dosta loše u oba smjera, a Splićani su kažnjavali sve njihove propuste. Ipak, kada su domaći napokon podigli agresivnost u obrani, što je rezultiralo i jačim ritmom u napadu, a gosti počeli energetski padati, došlo je do preokreta. Goran Vrbanc i Zoran Vrkić u drugom su poluvremenu kombinirano ubacili 27 poena, Franko Kaštropil je pridodao devet, Ante Delaš sedam, a ulogu u petorci koja je režirala preokret imao je i Marko Ramljak. Tako je Zadar na kraju slavio s prilično uvjerljivih +12, premda je u 36. minuti još bilo svega četiri razlike. Ovom pobjedom momčad Aleša Pipana izdvojila se na vrhu tablice A-1 lige, gdje će i ostati ukoliko pobijedi u preostala tri kola.
Vujčić povukao Split
Gostujuća petorka Subotić, Markulin, Babić, Sobin, Vujčić mnogo je bolje otvorila utakmicu od domaće, Delaš, Vrbanc, Ramljak, Ivanov, Kaštropil. Babić je lako poentirao svega nekoliko sekundi nakon podbacivanja, a Vujčić je dobio dva duela protiv Kaštropila za 0:6. Ivanov je postigao prve zadarske poene pa malo kasnije asistirao za Ramljaka, no obrana domaćih bila je daleko od one kakvu su najavljivali. Ni čvrsta ni agresivna, a ništa bolje nije funkcionirao ni napad. U sljedećih nekoliko minuta Vujčić je poentirao još dvaput, Babić iskoristio izgubljene lopte protivnika za lake koševe iz kontranapada, a šest poena vezao je Subotić. Tako je u 7. minuti na semaforu svijetlilo veliki +12 za „žute”, 8:20. Za Zadar je pritom samo jedan koš zabio Vrbanc, kojega je splitska obrana vrlo dobro zaustavila, a dva bacanja Krapić. Mogli su gosti i do +14 da Vujčić nije promašio oba penala, a to kao da je malo trgnulo Zadrane. Zadnik i Radić prekinuli su višeminutni post iz igre, a Vragović i Krapić zabili s linije slobodnih bacanja pa se na prvi mali odmor otišlo pri rezultatu 17:24. Prvi dvojac je početkom druge dionice približio Zadar i na -4, 21:25, no bilo je to samo prividno poboljšanje situacije.
Gosti na +13
Sobin je pokrenuo novu seriju Splićana, nastavio je Filipović, da bi onda Babić sa još dva ubačaja (drugi opet iz kontre) vratio +12, 21:33. Pipan nije imao drugog izbora nego u 15. minuti pozvati time-out. I opet je Zadar prividno normalizirao situaciju, jer je obranio nekoliko napada i preko Krapića (2) i Delaša (5) prišao na -5, 28:33. No, to nije previše zabrinulo goste, kao ni nevjerojatno rani izlazak Najeva zbog petog prekršaja. Markulin je vratio +7, a Vujčić sa novih šest poena anulirao dvicu i tricu Vrkića (34:41). Do kraja prvog poluvremena Markulin i Babić pobrinuli su se da gosti posve zasluženo na veliki odmor odu s dvoznamenkastom prednošću, 35:45. Toliki broj primljenih poena dovoljno će reći o zadarskoj obrani, a napad može dobro ilustrirati podatak od 12 izgubljenih lopti, te činjenica da su gotovo pola poena postigli s linije slobodnih bacanja (16), uz šut iz igre 35%. Obje su momčadi uputile 23 šuta za dva, s tim da je Zadar pogodio osam, a Split 17. Otprilike u istom ritmu počelo je i drugo poluvrijeme. Filipović (4), Vujčić i Subotić odveli su svoje na najviših +13, 40:53. Tek je Zadnikova trica, treća zadarska (autor druge je bio Delaš) vratila domaće u život. Slovenski razigravač zabio je još jedan koš, na što se nadovezao Vrbanc za 47:55. Vujčić je na drugoj strani vezao pet poena za ponovni odlazak na +12, 48:60, no tek tada su se Zadrani zagrijali.
Proradili Vrbanc i Vrkić
Delaš je pokrenuo povratničku seriju, Vrbanc je sa dva koša ušao u svoj ritam, a punim pogotkom pokazala se postava s četiri mala, kada je u igru ušao Vrkić. Njegov koš-faul je vratio domaće na -4, 58:62, a dobro je po povratku na teren reagirao i Kaštropil, kojega nije bilo još od druge minute. Nakon Vrbancovih bacanja, zabio je za 62:64, da bi na koš Subotića, odgovorili opet Vrbanc (trica) i Vrkić (bacanje). Tako se u posljednjih deset minuta igre ušlo s izjednačenim rezultatom 66:66, s tim da je Zadar bio u mnogo boljem ritmu. Obrana je bila upravo onakva, kakva bi trebala biti, a po dobro poznatom receptu, kada je tako i u napadu je mnogo lakše igrati. Ramljak je zabio za prvo vodstvo domaćih, Vrbanc je stavio novu tricu, a Vrkić povisio na +7, 73:66. Gostujući trener je zato, nakon manje od dvije minute, morao pozvati time-out, no nije mu pomoglo. Vrkić i Kaštropil (zakucavanje na asistenciju Ramljaka) odveli su „bijele” prvi put na dvocifrenu razliku, 78:68. Ipak, usljedilo je malo opuštanje domaćih, što su Vujčić (trica), Filipović (dvica) i Sobin (bacanje) kaznili za smanjenje na 78:74 i povratak Splita u igru, manje od pet minuta prije kraja. Na trenutak se činilo da bi situacija ponovno mogla zagustiti, ali su Delaš (bacanja) i Vrkić (trica) ponovno odveli svoje na mirnih +9, 83:74. U posljednjih nekoliko minuta, Kaštropil, Vrkić i Ramljak pobrinuli su se da Zadar pobijedi istom razlikom, kolikom je Split slavio na Gripama u prvom dijelu sezone, +12, 90:78.


 ZADAR – SPLIT 90:78


(17:24, 18:21, 31:21, 24:12)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1000. Suci: Radović (Dubrovnik), Terlević (Kastav) i Hadžić (Pula).
ZADAR: Zadnik 9, Smolić, Ivanov 5, Radić 5, Šango, Kaštropil 9, Delaš 12, Ramljak 7, Krapić 7, Vragović 2, Vrbanc 16, Vrkić 18. Trener: Aleš Pipan:
SPLIT: Subotić 14, Reinholt, Marinelli, Vujčić 30, Babić 14, Markulin 4, Filipović 9, Najev, Dijan, Sobin 5, Grgurević, Vuković 2. Trener: Nikša Bavčević.
Šut za dva: Zadar 23-47, 49%; Split 28-43, 65%.
Šut za tri: Zadar 6-11, 55% (Vrkić 2, Vrbanc 2, Delaš, Zadnik); Split 1-12, 8% (Vujčić).
Slobodna bacanja: Zadar 26-35, 74%; Split 19-26, 73%.
Skokovi: Zadar 26 (16+10); Split 22 (15+7).
Osobne pogreške: Zadar 26; Split 31.