Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zatišje pred nova poskupljenja?

01.03.2012. 23:00
Zatišje pred nova poskupljenja?


Za sada ne razmišljamo o podizanju cijena jer građani ionako kupuju samo ono najosnovnije. Ako porastu cijene, bojim se da bi mogli kupovati još i manje, što malim trgovcima nikako ne bi išlo u prilog, kaže trgovkinja


Od jučer Hrvatska se nalazi uz bok s europskim državama s najvišom stopom PDV-a. Podizanje poreza na dodanu vrijednost postalo je, kako za prošlu, tako i za sadašnju vlast “najkreativnija” mjera za oporavak posrnulog domaćeg gospodarstva.
Natpis upozorenja
Zadrani, kao i svi ostali Hrvati, već su naviknuli na stalna poskupljenja, tako da viši, 25-postotni PDV zapravo nikoga nije ni šokirao. Mali trgovci, kako kažu potrošači, cijene nisu povećali, za razliku od onih velikih, koji su to napravili još početkom godine, tek što je najavljen rast PDV-a.
Nepopularno podizanje cijena Zadrane je ipak dočekalo u nekoliko pekarnica, na što su građani upozoreni natpisom – molimo obratite pažnju na promjenu cijena! Na pitanje što je poskupjelo, prodavačice nerado odgovaraju. Poanta je da su cijene kruha ostale iste, a poskupjeli su pojedini pekarski proizvodi.
Rast PDV-a unatoč najavama ugostitelja, nije ostavio traga na njihovim cijenama tako da su terase zadarskih kafića “okupanih” suncem i jučer bile pune. Zadarskoj tržnici, koja se još nije oporavila od snijega, leda, bure i temperaturnih minusa, rast PDV-a svakako ne ide u prilog. Iako su se prodavačice razveslile suncu, očekivajući da će se s lijepim vremenom vratiti i kupci na tržnicu, to se nije dogodilo. Vidjevši da sunce samo po sebi neće privući kupce, Ljiljana Lenkić unatoč rastu PDV-a baš je jučer snizila cijene povrća.
Kruh i mlijeko
– Ljudi nemaju novaca pa je tržnica prazna. Nema govora o dizanju cijena zbog rasta PDV-a, tek onda ništa ne bismo prodali. Iako porez raste, mi moramo sniziti cijene da bismo privukli kupce, kaže Ljiljana Lenkić koja je blitvu sa 15 snizila na 12 kuna.
Prodavačice u malim trgovinama kažu da se zbog rasta PDV-a cijene nisu mijenjale. Što će biti sutra, to ne znaju. Uglavnom poskupljenje nitko ne isključuje mada trgovci priznaju da podizanje cijena u trenutku kad opada kupovna moć građana nikako nije dobrodošlo.
– Za sada ne razmišljamo o podizanju cijena jer građani ionako kupuju samo ono najosnovnije. Ako porastu cijene, bojim se da bi mogli kupovati još i manje, što malim trgovcima nikako ne bi išlo u prilog, kaže trgovkinja, što potvrđuju i kupci koji mahom kupuju tek kruh i mlijeko.
Suprotno najavama, zadarski ugostitelji jučer nisu mijenjali cijene. Za to, čini se, čekaju pravu priliku, u ovom slučaju turističku sezonu, koja nije daleko.