Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Konklave počinju najranije 10. ožujka

Autor: Mirjana Grce

01.03.2013. 23:00
Konklave počinju najranije 10. ožujka

Foto: FAH



Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano jučer je pozvao kardinale s pravom glasa da čim prije dođu u Vatikan kako bi već u ponedjeljak, 4. ožujka, mogli održati prvi susret i odlučiti o početku konklava


Od 11. veljače, kada je papa Benedikt XVI. najavio skori kraj svoga pontifikata, za Katoličku crkvu teku dani u kojima se nekako posebno piše njezina suvremena povijest, onaj dio koji se odnosi na segment službe Petrova nasljednika. Papa Benedikt XVI., od 28. veljače “Papa u miru” i kako je sam rekao “u službi molitve”, više nije u Vatikanu – za Crkvu je do izbora njegovog nasljednika nastupilo vrijeme kad je Apostolska stolica prazna – vrijeme “sedisvakancije”.
U tom razdoblju kardinali Angelo Sodano i Tarcisio Bertone, po svojim službama, imaju u Vatikanu najvažnije uloge, a upravljanje Katoličkom crkvom i državom Vatikan privremeno, ali i ograničeno, preuzima Kardinalski zbor. Konklave za izbor novog poglavara moguće će započeti i ranije od najmanje petnaest dana nakon završetka pontifikata pape Benedikta. To omogućuje odredba motuproprija koji je nedavno papa Benedikt objavio: “Ostavljam Kardinalskom zboru mogućnost da pomakne prema ranije početak konklava ako ustanovi nazočnost svih kardinala izbornika”. Taj zakonodavni Papin dokument propisuje promjenu nekih odredbi važećeg pravnog akta za izbor novoga pape – dokumenta “Universi Dominisi gregis” kojeg je 1996. godine donio papa Ivan Pavao II.
Budući da dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano zbog dobi ne može sudjelovati u konklavama, samo biranje novog pape vodit će kardinal s najdužim stažom, a to je Giovanni Battista Re (79). Čim nasljednik Benedikta XVI. bude izabran i kada prihvati izbor, prvi mu se mogu obratiti kardinali zaduženi za vatikanske unutarnje i vanjske poslove (Giovanni Becciu i Dominique Mamberti) kao i prefekt Papinskog doma (Georg Gänswein), da bi s njime raspravili o svemu što potom slijedi. Jedna od prvih zadaća novoga pape svakako je formiranje vlastitog “tima” ljudi kojima će povjeriti vođenje kongregacija i vijeća.
Kardinal Sodano jučer je pozvao kardinale s pravom glasa, a to su oni koji nisu navršili 80. godinu života, da čim prije dođu u Vatikan kako bi već u ponedjeljak, 4. ožujka, mogli održati prvi susret, na kojem mogu sudjelovati svi kardinali, kojih trenutno ima 207, i odlučiti o početku konklava. Kardinala s pravom glasa ima 117, a dvojica su potvrdila da na konklave ne mogu doći.
Ime novog pape najavit će kardinal Jean-Louis Tauran. Prema predviđanjima, konklave bi mogle započeti u nedjelju, 10. ožujka.